OIE

Ministarstvo priprema nove podsticaje za obnovljive izvore energije

Ministarstvo priprema nove podsticaje za obnovljive izvore energije

Objavljeno

18.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Uredba o podsticajnim merama za obnovljive izvore energije (OIE) ističe krajem ove godine i već se uveliko radi na pripremi novih mera. Kakva će biti rešenja teško je reći, pokušaćemo da na neki način pomirimo sisteme fid-in tarifa i fid-in premija, izjavio je Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

On je na konferenciji Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji, održanoj u Beogradu, rekao da je stav Ministarstva da je najvažnije da se sistemom podsticaja i promocije OIE gradi pozitivna klima za razvoj ove oblasti i zato je namera da se, što je moguće duže, zadrži sistem fid-in tarifa.

Kragić je istakao da Uredba o podsticajnim merama ističe krajem 2018. godine i nakon toga bi trebalo da bude doneta nova. Postoji incijativa da Srbija postupi u skladu sa preporukama Energetske zajednice da se novi sistem podsticaja ne zasniva na fid-in tarifama, već da se približi tržišnim principima, da proizvođači deluju konkurentno na tržištu, a da se fid-in premijama dodatno podstiču.

“Na pripremi novih paketa mera podrške se već uveliko radi, ali kakva će rešenja sadržati sada je teško reći. Mi ćemo svakako pokušati da na neki način pomirimo ove dve inicijative“, istakao je on.

Nacionalnim akcionim planom za OIE predviđeno je da se do 2020. godine izgradi 30 MW biogasnih postrojenja. Do sada je izgrađeno 12 postrojenja snage oko 13,5 MW, a sedam, snage 5,7 MW, trenutno ima privremeni status povlašćenog proizvođača.

Subvencija za biogas 17,22 evrocenta po kWh

Danko Vuković, predsednik Upravnog odbora Biogas udruženje Srbije, naveo je da je Uredba iz 2016, kojom je podsticajna tarifa uvećana na 17,22 evrocenta po kWh za biogasno postrojenje snage 1 MW, finansijski atraktivna za investitore, što se i vidi po broju novih projekata koji su započeti posle donošenja Uredbe.

“Korišćenjem električne energije iz OIE Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije i kroz decentralizovanu proizvodnju energije ostvaruje pozitivan uticaj na ekonomski razvoj na lokalnom nivou“, istakla je Milica Vukadinović iz programa Nemačko-srpske razvojne saradnje “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, koji sporovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Konferenciju su organizovali Biogas udruženje Srbije, Ministarstvo i program Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora

Elektroprivreda Crne Gore dobila novi Odbor direktora

18. april 2018. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

18. april 2018. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

18. april 2018. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

18. april 2018. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije