x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministarstvo priprema nove podsticaje za obnovljive izvore energije

18.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Ministarstvo priprema nove podsticaje za obnovljive izvore energije

Uredba o podsticajnim merama za obnovljive izvore energije (OIE) ističe krajem ove godine i već se uveliko radi na pripremi novih mera. Kakva će biti rešenja teško je reći, pokušaćemo da na neki način pomirimo sisteme fid-in tarifa i fid-in premija, izjavio je Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

On je na konferenciji Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji, održanoj u Beogradu, rekao da je stav Ministarstva da je najvažnije da se sistemom podsticaja i promocije OIE gradi pozitivna klima za razvoj ove oblasti i zato je namera da se, što je moguće duže, zadrži sistem fid-in tarifa.

Kragić je istakao da Uredba o podsticajnim merama ističe krajem 2018. godine i nakon toga bi trebalo da bude doneta nova. Postoji incijativa da Srbija postupi u skladu sa preporukama Energetske zajednice da se novi sistem podsticaja ne zasniva na fid-in tarifama, već da se približi tržišnim principima, da proizvođači deluju konkurentno na tržištu, a da se fid-in premijama dodatno podstiču.

“Na pripremi novih paketa mera podrške se već uveliko radi, ali kakva će rešenja sadržati sada je teško reći. Mi ćemo svakako pokušati da na neki način pomirimo ove dve inicijative“, istakao je on.

Nacionalnim akcionim planom za OIE predviđeno je da se do 2020. godine izgradi 30 MW biogasnih postrojenja. Do sada je izgrađeno 12 postrojenja snage oko 13,5 MW, a sedam, snage 5,7 MW, trenutno ima privremeni status povlašćenog proizvođača.

Subvencija za biogas 17,22 evrocenta po kWh

Danko Vuković, predsednik Upravnog odbora Biogas udruženje Srbije, naveo je da je Uredba iz 2016, kojom je podsticajna tarifa uvećana na 17,22 evrocenta po kWh za biogasno postrojenje snage 1 MW, finansijski atraktivna za investitore, što se i vidi po broju novih projekata koji su započeti posle donošenja Uredbe.

“Korišćenjem električne energije iz OIE Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije i kroz decentralizovanu proizvodnju energije ostvaruje pozitivan uticaj na ekonomski razvoj na lokalnom nivou“, istakla je Milica Vukadinović iz programa Nemačko-srpske razvojne saradnje “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, koji sporovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Konferenciju su organizovali Biogas udruženje Srbije, Ministarstvo i program Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.