Životna sredina

Kako uključiti OCD i privredu u kreiranje održive energetske politike

Kako ukljuciti OCD i privredu u kreiranje odrzive energetske politike

Photo: ASOR

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

S obzirom da donošenje odluka u oblasti održive energetike ne uključuje sve zainteresovane strane, naša namera je da napravimo mehanizam da se one uključe u buduće zakonodavne procese, kao i da definišemo predloge za razvoj energetike, izjavila je ekspretkinja za održivu energetiku Maja Turković otvarajući prvu radionicu projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije.

Projekat sprovodi Asocijacija za održivi razvoj (ASOR) u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

Prva radionica posvećena je organizacijama civilnog društva (OCD), druga će biti organizovana sa predstavnicima privrednog sektora, dok bi na trećoj trebalo da se predstave zaključci prve dve i to donosiocima odluka.

Maja Turković, koja je i član Programskog odbora ASOR-a, je istakla da je prvi cilj projekta da se napravi mehanizam da OCD i privreda budu više uključeni u buduće promene propisa, sa idejom da ove dve grupacije imaju predstavnike u radnim grupama za pripremu novih zakona i strategija. Drugi cilj je da se pripreme predlozi pravaca razvoja energetike, iz ugla civilnog sektora i privrede.

Na prvoj radionici predstavljene su trenutne obaveze Srbije u okviru Energetske zajednice, šta je čeka u pregovorima sa Evropskom unijom, kao i šta EU priprema u četvrtom energetskom paketu.

Ono što čeka Srbiju u oblasti održive energetike je prelazak na novi sistem subvencija za OIE, formulisanje integrisanih energetsko-klimatskih planova i primena dve direktive – o industrijskim emisijama i o velikim ložištima

U okviru evropskih integracija održiva energetika u Srbiji je deo tri procesa – saradnje sa Energetskom zajednicom, primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pristupnih pregovora sa EU.

Kako sve to funkcioniše govori podatak da je za početak pregovora Srbije o Poglavlju 15 – o energetici, potrebno da se ispune dva uslova, a to je razdvajanje delatnosti u sektoru prirodnog gasa i donošenje akcionog plana o rezervama nafte i naftnih derivata. Ove obaveze su nešto na čemu godinama radi Sekretarijat Energetske zajednice, jer su deo Ugovora o Energetskoj zajednici, koji je Srbija potpisala.

Srbija i četvrti energetski paket

Kao prioriteti četvrtog energetskog paketa EU, koji je u pripremi, tokom radionice navedeni su energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije (OIE) i uvođenje novih aktera na tržištu, kao što su prozjumeri.

Ono što čeka Srbiju u oblasti održive energetike je prelazak na novi sistem subvencija za OIE, sa fid-in tarifa na fid-in premije, formulisanje integrisanih energetsko-klimatskih planova i primena dve direktive – o industrijskim emisijama i o velikim ložištima. U okviru evropskih integracija tu je i Akcioni plan sa šest konkretnih vodećih inicijativa, čija je suština energetsko povezivanje.

Na radionici je prisustvovalo više od 20 predstavnika organizacija civilnog društva E-sigurnost, Građanska čitaonica Evropa iz Bora, Ekološko društvo iz Bujanovca, CEDEF, Centar za promociju održivog razvoja (CPOR), Grupa za analizu i kreiranje javnih politika, Centar za istraživačke i razvojne projekte EcoDev, Jedan stepen Srbija, Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Asocijacija za održivi razvoj (AOSR), Beogradska otvorena škola (BOŠ), Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), RES fondacija i Edukativni centar tim Knjaževac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

2. april 2018. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

2. april 2018. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

2. april 2018. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

2. april 2018. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi