OIE

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Foto: EPCG

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici poslovodstava pet elektroprivreda iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarali su o saradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa za obezbeđenje sredstava za investicije neophodne za zelenu tranziciju, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Razgovori su održani u okviru radionice koja se odnosila na uvođenje regionalnih elektroprivreda u sistem za trgovanje emisijama ugljen-dioksida (eng. emission trading system – ETS) i korišćenja namenskih fondova za finansiranje izgradnje zamenskih kapaciteta.

Sastanku u Beogradu su, osim domaćina Miroslava Tomaševića, vd direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), prisustvovali i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Ivan Mrvaljević, rukovodilac Sektora za razvoj EPCG, Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede BiH (EPBiH), Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), i Blagoj Gajdardžiski, direktor za razvoj i investicije Elektrana Severne Makedonije (ESM).

Tomašević: Spremni smo za zajednički nastup kako bi se iskoristili fondovi za realizaciju projekata i definisali rokovi za pravednu tranziciju

EPCG je saopštila da su ciljevi radionice bile preporuke za omogućavanje integracije Zapadnog Balkana u tržište električne energije i ugljenika Evropske unije, poboljšanje energetske bezbednosti i podstrek brzoj dekarbonizaciji celokupnog energetskog sektora kroz planirano uključivanje ugovornih strana Energetske zajednice sa Zapadnog Balkana u Sistem za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

Miroslav Tomašević, vd direktor EPS-a, rekao je da je ova kompanija, kao najveća u regionu, spremna na saradnju sa svima i na zajednički nastup da bi se došlo do pravih rešenja za pristup fondovima za realizaciju projekata i pravednih rokova za energetsku tranziciju.

Đukanović: zelena energija je razvojna šansa regiona

Prema rečima Milutina Đukanovića, predsednik Odbora direktora EPCG, Crna Gora može da bude primer celom regionu jer je uvela nacionalni sistem trgovine emisijama i odličan način saradnje sa Eko fondom iz kog EPCG praktično može da kreditira svoje velike projekte.

On je naglasio da je zelena energija – vetar, voda, solari, razvojna šansa regiona.

„I region to treba da gleda kao svoju šansu, a poklapa se sa stavovima i standardima Evropske unije, i mislim da možemo da iskoračimo u tom pravcu, pogotovo što se solara tiče, čak i hidropotencijala, ispred Evropske unije. Naravno, vodićemo računa i nećemo dozvoliti da izvršimo destabilizaciju našeg energetskog sistema“, istakao je Đukanović.

Mrvaljević: Sistem za trgovinu emisijama važan kako bi se obezbedilo izuzeće od prekogranične takse na CO2

Ivan Mrvaljević, direktor Direkcije za razvoj i investicije EPCG, naglasio je da bi sve elektroprivrede trebalo da, u saradnji sa nadležnim državnim organima, rade na stvaranju uslova za uvođenje ETS šeme za trgovinu emisijama CO2 i zadovoljenju uslova kako bi se apliciralo za izuzeće od prekogranične takse na CO2 do 2030. godine.

EPCG je saopštila da je na radionici rečeno da je dekarbonizacija energetskog sektora Zapadnog Balkana najmanje skupa opcija za smanjenje ukupnih emisija ugljenika i zagađenja vazduha u Evropi.

Ulazak u EU ETS obezbediće najbolje dostupne tehnologije za zemlje Zapadnog Balkana

Brzo uključivanje ugovornih strana Energetske zajednice sa Zapadnog Balkana u mehanizam EU ETS je hrabar poduhvat kako bi se regionu obezbedile najbolje dostupne tehnologije i kako bi bile čvrsto integrisane u evropsko energetsko tržište, poručila je EPCG.

Učesnici su dogovorili i da će usaglasiti pismo za Regionalni savet za saradnju (RCC), koji se bavi pitanjima Zelene agende za Zapadni Balkan.

Radionici su prisustvovali i Vladimir Šiljkut, savetnik za poslovni sistem direktora EPS-a, Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za upravljanje elektroenergetskim portfeljem EPS-a, Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju, poslovni razvoj i regulatorne odnose EPS-a, Vladimir Đorđević, direktor Sektora za ključne investicione projekte EPS-a, profesor Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku, profesorka Danijela Božanić, ekspert za klimatske promene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

29. mart 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. mart 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

29. mart 2023. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

29. mart 2023. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group