Električna energija

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

tomasevic eps uvoz struje

Foto: RTS

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) ove zime u poređenju sa prošlom uvozi mnogo manje električne energije, i ne zavisi od uvoza, poručio je Miroslav Tomašević, v.d. direktor EPS-a.

Havarija u Rudarskom basenu Kolubara od pre nekoliko dana se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja bi ubrzo trebalo da bude normalizovana.

„Kada bismo uporedili ovu i prošlu zimu, EPS uvozi zanemarljivo male količine električne energije. To znači da smo se dobro pripremili za ovu sezonu“, rekao je za RTS Tomašević, preneo je EPS.

Juče smo više izvezli nego što smo uvezli

On je naveo da je tokom jučerašnjeg dana potrošnja električne energije u Srbiji bila 127 GWh. Planski je za januar obezbeđena energija iz uvoza kako bi se, kako kaže, osigurale povoljne cene na tržištu, ali juče je EPS uvezao 3,7 GWh, a izvezao 8,8 GWh, što znači da je neto izvoz 5,1 GWh.

„Proizvodnja EPS-a se trenutno kreće oko 122 do 125 GWh, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje u Srbiji i EPS više ne zavisi od uvoza struje“, poručio je Tomašević.

Rezerve uglja na deponijama ključnih blokova u Termoelektranama Nikola Tesla A (TENT A) i TENT B iznose skoro milion tona, a projektovana vrednost je 950.000 tona. EPS trenutno, kako je naveo, proizvodi 90.000-95.000 tona.

Treba podstaći investitore da grade elektrane, a EPS-u omogućiti da tu struju otkupljuje

Tomašević je istakao da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a od 66 MW biti pušten u rad 2024, i da je važno da se podstaknu privatni investitori koji će izgraditi vetroparkove i omogućiti EPS-u da otkupljuje električnu energiju prema pravu preče kupovine. To je cilj, a ne isključivo EPS da investira i da bude vlasnik svake elektrane, dodao je direktor EPS-a.

On je naveo da se očekuju rezultati rada norveške kompanije Rystad Energy, koju je angažovala Vlada Srbije, i da će EPS postupiti u skladu sa odlukama Vlade.

EPS ima stručne ljude, samo ih treba postaviti na prave pozicije kako bi pokazali šta EPS može, a može mnogo, kao što se videlo prethodnih dana, rekao je Tomašević, i dodao da smatra da je postignut dobar rezultat od kada je vd direktor.

Komentara: (1)
Milivoj Pejin / 30.01.2023.

Ovimputem obavestavam sadasnji Mendzment EPS-a Proizvodnje i Distrbucije da
je kod ZIS Srbije prijavlje Gejaca vazduha sa karektiristikama Toplotne pumpe u kojoj se nalazi ni jedan deo opreme koji se nalaze u svim toplotnim pumpama u Svetu i da je joj (TP) max. tezina sa razmenjivacem oko 10 kg sa N inst.=3.3 kW i snagom u eksploataciji Nexp.= 3.0 kW za grejanje grejnog tela i sa potrosnjom struje radeci sa Carnot-ovim ciklusima oko N cikl.=1. kW i pri takvom odnosu snaga
ostvarena stednja je 1 : 3 i vise ukoliko je prostor snabdeven sobnim termostaom uz kvalitetnu izolovanost prostora koji se greje+
Izradjena su tri Prototipa istih snaga i ako se u radu povezu sistem preko Vremen
skog varijatora – vremenskog relea STEDNJA energije ima odnos 1 : 9 puta vise isporucene energije od potrosene sto takodje u svetu ne postoji.
Moj telefon je 064/4360423 Primite moj iskreni pozdrav Milivoj Pejin ,penzioner.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. januar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. januar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. januar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

27. januar 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane