Električna energija

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

tomasevic eps uvoz struje

Foto: RTS

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) ove zime u poređenju sa prošlom uvozi mnogo manje električne energije, i ne zavisi od uvoza, poručio je Miroslav Tomašević, v.d. direktor EPS-a.

Havarija u Rudarskom basenu Kolubara od pre nekoliko dana se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja bi ubrzo trebalo da bude normalizovana.

„Kada bismo uporedili ovu i prošlu zimu, EPS uvozi zanemarljivo male količine električne energije. To znači da smo se dobro pripremili za ovu sezonu“, rekao je za RTS Tomašević, preneo je EPS.

Juče smo više izvezli nego što smo uvezli

On je naveo da je tokom jučerašnjeg dana potrošnja električne energije u Srbiji bila 127 GWh. Planski je za januar obezbeđena energija iz uvoza kako bi se, kako kaže, osigurale povoljne cene na tržištu, ali juče je EPS uvezao 3,7 GWh, a izvezao 8,8 GWh, što znači da je neto izvoz 5,1 GWh.

„Proizvodnja EPS-a se trenutno kreće oko 122 do 125 GWh, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje u Srbiji i EPS više ne zavisi od uvoza struje“, poručio je Tomašević.

Rezerve uglja na deponijama ključnih blokova u Termoelektranama Nikola Tesla A (TENT A) i TENT B iznose skoro milion tona, a projektovana vrednost je 950.000 tona. EPS trenutno, kako je naveo, proizvodi 90.000-95.000 tona.

Treba podstaći investitore da grade elektrane, a EPS-u omogućiti da tu struju otkupljuje

Tomašević je istakao da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a od 66 MW biti pušten u rad 2024, i da je važno da se podstaknu privatni investitori koji će izgraditi vetroparkove i omogućiti EPS-u da otkupljuje električnu energiju prema pravu preče kupovine. To je cilj, a ne isključivo EPS da investira i da bude vlasnik svake elektrane, dodao je direktor EPS-a.

On je naveo da se očekuju rezultati rada norveške kompanije Rystad Energy, koju je angažovala Vlada Srbije, i da će EPS postupiti u skladu sa odlukama Vlade.

EPS ima stručne ljude, samo ih treba postaviti na prave pozicije kako bi pokazali šta EPS može, a može mnogo, kao što se videlo prethodnih dana, rekao je Tomašević, i dodao da smatra da je postignut dobar rezultat od kada je vd direktor.

Komentara: (1)
Milivoj Pejin / 30.01.2023.

Ovimputem obavestavam sadasnji Mendzment EPS-a Proizvodnje i Distrbucije da
je kod ZIS Srbije prijavlje Gejaca vazduha sa karektiristikama Toplotne pumpe u kojoj se nalazi ni jedan deo opreme koji se nalaze u svim toplotnim pumpama u Svetu i da je joj (TP) max. tezina sa razmenjivacem oko 10 kg sa N inst.=3.3 kW i snagom u eksploataciji Nexp.= 3.0 kW za grejanje grejnog tela i sa potrosnjom struje radeci sa Carnot-ovim ciklusima oko N cikl.=1. kW i pri takvom odnosu snaga
ostvarena stednja je 1 : 3 i vise ukoliko je prostor snabdeven sobnim termostaom uz kvalitetnu izolovanost prostora koji se greje+
Izradjena su tri Prototipa istih snaga i ako se u radu povezu sistem preko Vremen
skog varijatora – vremenskog relea STEDNJA energije ima odnos 1 : 9 puta vise isporucene energije od potrosene sto takodje u svetu ne postoji.
Moj telefon je 064/4360423 Primite moj iskreni pozdrav Milivoj Pejin ,penzioner.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. januar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji