Električna energija

Obilne padavine prave probleme elektroprivredama u regionu: klizište zatrpalo bager EPS-a, mokar ugalj zaustavio TE Gacko

eps havarija kolubara kliziste polje e bager djedovic

Foto: EPS

Objavljeno

25.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Suša je cele prošle godine mučila elektroprivrede u regionu, ali dugo očekivana kiša i sneg nisu im donele olakšanje jer su u Srbiji izazvali klizišta, pa je smanjena proizvodnja uglja Elektroprivrede Srbije (EPS), a u BiH je zbog uglja natopljenog vlagom zaustavljen rad Termoelektrane Gacko, koja posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Novi problemi u proizvodnji uglja i radu termoelektrana, zasad, kako uveravaju nadležni u Srbiji i BiH ne ugrožavaju proizvodnju struje i snabdevanje građana i privrede. Inače, pre malo više od godinu dana, u decembru 2021, sneg je pokrenuo niz problema koji su doveli do havarije u najvećim termoelektranama EPS-a, i od toga se kompanija ni do danas nije oporavila, pa uvozi i ugalj, i struju.

Srpska ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je Rudarski basen Kolubara, gde se sinoć desila havarija na istočnom delu površinskog kopa Polje “E”. Ona je rekla da nije bilo povređenih, niti većeg oštećenja na opremi, kao i da neće biti ugroženo snabdevanje strujom Lazarevca i okolnih mesta.

Đedović: proizvodnja uglja 30 odsto niža u psolednje dve nedelje

Klizište je, prema njenim rečima, zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovaj kop, pa je ona htela da se uveri da nema većeg oštećenja na opremi. Ona je navela da radnici već saniraju problem.

dubravka djedovic kolubara havarija ugalj eps
Foto: RTS

Ministarku ipak brine to što je prozvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje, pa će zbog ove havarije biti još niža, preneo je RTS.

Đedović je istakla da mora da se radi na povećanju količina uglja na deponijama da energetski sistem i snabdevanje građana strujom ne bi bili dovedeni u pitanje.

EPS: Klizište zatrpalo gusenicu „glodara 7“

EPS je saopštio da je na Polju „E“ došlo do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja.

Ekipe za sanaciju izašle su na teren, a proizvodnja uglja u RB Kolubara nije ugrožena, dodali su u EPS-u.

Očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2“ kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa „glodar 7“.

Nastavlja se izvoz struje

Rad svih proizvodnih kapaciteta EPS-a, kako kažu, je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne.

Tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra, a i narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to 7 -10 GWh dnevno, najavili su u EPS-u.

TE Gacko isključena sa mreže zbog lošeg kvaliteta uglja

rite gacko ugalj vlada prekid proizvodnje
Foto: RiTE Gacko

U BiH su se prvo pojavile informacije da je TE Gacko juče zaustavila proizvodnju zbog nedovoljno uglja, ali su kasnije iz firme Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko, koja posluje u sastavu ERS-a, to demantovali. Zanimljivo je da je pre nekoliko dana saopšteno da je ERS tražio da se pripremi hitna ekspertiza o proizvodnji struje i uglja u njenim elektranama.

RiTE Gacko, kako su naveli, isključena je sa mreže zbog lošeg kvaliteta uglja usled obilne kiše koja je pala na deponiju uglja, a ne zbog nedostatka uglja.

Koprivica: To se dešava svake godine

Izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Ivan Koprivica izjavio je da bi Gacko trebalo da bude na mreži danas oko ponoći. On je naveo da na deponiji ima između 30.000 i 40.000 tona uglja i da je zbog velike vlažnosti lošeg kvaliteta.

Da bi ugalj mogao da bude korišćen moralo se dodavati dosta mazuta, pa je ERS, prema njegovim rečima, odlučio da je isplativije da u periodu velikih voda, kad ima dovoljno energije iz hidrolektrana, TE Gacko zaustavi rad na nekoliko dana da reši druge probleme na elektrani, kao što je čišćenje kotla.

Koprivica tvrdi da se to dešava svake godine kad su periodi velikih padavina. Ugalj je takav da svaki procenat vlage msanuje njegovu kaloričnu moć što se direktno odražava na rad termoelektrane, zaključio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

25. januar 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. januar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

25. januar 2023. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

25. januar 2023. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group