Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske naručila hitnu ekspertizu o proizvodnji struje u svojim elektranama

ers ekspertiza stanja ugalj termoelektrane ugljevik

TE Ugljevik (foto: RiTE Ugljevik)

Objavljeno

20.01.2023.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

20.01.2023.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) angažovala je dva instituta iz Srbije kako bi joj uradili hitnu analizu stanja u njenim proizvodnim kapacitetima i predložili mere za povećanje proizvodnje struje.

Hitnu ekspertizu o stanju u termoelektranama, hidroelektranama i rudnicima Elektroprivrede Republike Srpske krajem decembra prošle godine zatražili su, kako prenosi portal Capital.ba, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić. Oni su zabrinuti, kao i Uprava ERS-a, da zbog dešavanja u termoelektranama i rudnicima neće biti dovoljno uglja za prizvodnju struje.

Inače, manjak uglja je problem koji ima i Elektroprivreda BiH (EPBiH), ali i Elektroprivreda Srbije (EPS).

U pregovaračkom postupku bez objave obaveštenja ERS je za najpovoljnijeg ponuđača izabrao grupu ponuđača Institut za rudarstvo i metalurgiju „Bor“ i Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“.

Za izradu ekspertize angažovana su dva instituta iz Srbije

Dva instituta su ponudila najnižu cenu od 1,84 konvertibilnih maraka za izradu „Ekspertize o stanju proizvodnih kapaciteta ERS-a sa predlozima za unapređenje proizvodnje električne energije“, navodi se u odluci ove kompanije.

Od instituta je ERS tražio analizu stanja u pet zavisnih preduzeća – dva za termoelektrane i rudnike Ugljevik i Gacko i tri za hidroelektrane na Trebišnici, Vrbasu i Drini, koja će uporediti projektovanu i ostvarenu proizvodnju strujei uglja, zatim tehničko-tehnološko stanje opreme i objekata, sa identifikacijom i analizom tehnoloških i tehničkih ograničenja u proizvodnji, kao i moguća unapređenja.

Uprava ERS-a već slala dopise u vezi sa ugljem za termoelektrane

Ivan Koprivica, tehnički direktor ERS-a, izjavio je za Capita.ba da je ovo preduzeće 28. decembra od premijera i resornog ministra dobilo urgenciju kojom traže da kompanija uradi ekspertizu zbog informacija o stanju u TE Gacko i TE Ugljevik koje su došle do njih.

On je istakao da su premijer i ministar hteli kontrolu rada elektrana kako bi se utvrdilo da li je situacija kritična, kao i da li je potrebno preduzeti hitne mere kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji.

Koprivica je rekao da je uprava ERS-a slala dopise svom preduzeću RiTE Ugljevik kako bi ih upozorili na dešavanja u rudniku i mogući problem u obezbeđivanju dovoljnih količina uglja za rad termoelektrane.

Komentara: (1)
The Clash / 21.01.2023.

Pored svojih zaposlenih elektroinžinjera, rudarskih inžinjera i ekonomista, potpuno politički upravljana EP RS, bez objave javnog natječaja će potrošiti 1,84 miliona KM da bi im neko drugi uradio „„Ekspertizu o stanju proizvodnih kapaciteta ERS-a sa predlozima za unapređenje proizvodnje električne energije“. Niko bolje ne poznaje stanje svojih elektroenergetskih objekata i rudnika od zaposlenih inžinjera, koje uprava očito ne smatra kvalifikovanim ili ih ne želi koristiti da bi se nekom namjestio netransparentni tender. Sve je ovo, kao i teško stanje u elektroenergetici u entitetu RS( ali i u entitetu FBiH), rezultat političkog, a ne stručnog upravljanja. Dok se ovo ne promijeni neće biti promjena na bolje,

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. januar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji