Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske naručila hitnu ekspertizu o proizvodnji struje u svojim elektranama

ers ekspertiza stanja ugalj termoelektrane ugljevik

TE Ugljevik (foto: RiTE Ugljevik)

Objavljeno

20.01.2023.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

20.01.2023.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) angažovala je dva instituta iz Srbije kako bi joj uradili hitnu analizu stanja u njenim proizvodnim kapacitetima i predložili mere za povećanje proizvodnje struje.

Hitnu ekspertizu o stanju u termoelektranama, hidroelektranama i rudnicima Elektroprivrede Republike Srpske krajem decembra prošle godine zatražili su, kako prenosi portal Capital.ba, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić. Oni su zabrinuti, kao i Uprava ERS-a, da zbog dešavanja u termoelektranama i rudnicima neće biti dovoljno uglja za prizvodnju struje.

Inače, manjak uglja je problem koji ima i Elektroprivreda BiH (EPBiH), ali i Elektroprivreda Srbije (EPS).

U pregovaračkom postupku bez objave obaveštenja ERS je za najpovoljnijeg ponuđača izabrao grupu ponuđača Institut za rudarstvo i metalurgiju „Bor“ i Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“.

Za izradu ekspertize angažovana su dva instituta iz Srbije

Dva instituta su ponudila najnižu cenu od 1,84 konvertibilnih maraka za izradu „Ekspertize o stanju proizvodnih kapaciteta ERS-a sa predlozima za unapređenje proizvodnje električne energije“, navodi se u odluci ove kompanije.

Od instituta je ERS tražio analizu stanja u pet zavisnih preduzeća – dva za termoelektrane i rudnike Ugljevik i Gacko i tri za hidroelektrane na Trebišnici, Vrbasu i Drini, koja će uporediti projektovanu i ostvarenu proizvodnju strujei uglja, zatim tehničko-tehnološko stanje opreme i objekata, sa identifikacijom i analizom tehnoloških i tehničkih ograničenja u proizvodnji, kao i moguća unapređenja.

Uprava ERS-a već slala dopise u vezi sa ugljem za termoelektrane

Ivan Koprivica, tehnički direktor ERS-a, izjavio je za Capita.ba da je ovo preduzeće 28. decembra od premijera i resornog ministra dobilo urgenciju kojom traže da kompanija uradi ekspertizu zbog informacija o stanju u TE Gacko i TE Ugljevik koje su došle do njih.

On je istakao da su premijer i ministar hteli kontrolu rada elektrana kako bi se utvrdilo da li je situacija kritična, kao i da li je potrebno preduzeti hitne mere kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji.

Koprivica je rekao da je uprava ERS-a slala dopise svom preduzeću RiTE Ugljevik kako bi ih upozorili na dešavanja u rudniku i mogući problem u obezbeđivanju dovoljnih količina uglja za rad termoelektrane.

Komentara: (1)
The Clash / 21.01.2023.

Pored svojih zaposlenih elektroinžinjera, rudarskih inžinjera i ekonomista, potpuno politički upravljana EP RS, bez objave javnog natječaja će potrošiti 1,84 miliona KM da bi im neko drugi uradio „„Ekspertizu o stanju proizvodnih kapaciteta ERS-a sa predlozima za unapređenje proizvodnje električne energije“. Niko bolje ne poznaje stanje svojih elektroenergetskih objekata i rudnika od zaposlenih inžinjera, koje uprava očito ne smatra kvalifikovanim ili ih ne želi koristiti da bi se nekom namjestio netransparentni tender. Sve je ovo, kao i teško stanje u elektroenergetici u entitetu RS( ali i u entitetu FBiH), rezultat političkog, a ne stručnog upravljanja. Dok se ovo ne promijeni neće biti promjena na bolje,

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. januar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. januar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. januar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

20. januar 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane