Otpad

Probijen rok za zatvaranje stare deponije u Vinči i početak sanacije

Probijen-rok-zatvaranje-deponije-u-Vinci-sanacije

Slika: Beo čista energija

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Suez i Itochu je 31. januara trebalo da zatvore postojeću deponiju u Vinči i puste novu do nje u rad, saopštio je CLS i za kašnjenje okrivio beogradske vlasti.

Beo čista energija, projektna firma zadužena za zatvaranje i sanaciju beogradske deponije i upravljanje novom zajedno sa spalionicom otpada, probila je rok za prelazak, navodi Centar za lokalnu samoupravu (CLS).

Nova deponija u Vinči se gradi već više od godinu dana pored postojeće. CLS je ukazao na to da je privatni partner do 31. januara trebalo da zatvori staru. Suez iz Francuske i japanski Itochu su osnovali Beo čistu energiju i pokrenuli javno–privatno partnerstvo ili JPP s glavnim gradom Srbije.

Pomenuta nevladina organizacija je saopštila da beogradske vlasti kasne s izvođenjem neophodnih radova te da je pukla brana za postojeći otpad.

Požari i razvejavanje pepela će se nastaviti dok se stara deponija u Vinči ne sanira

„To u praksi znači da će vazduh u Beogradu i dalje zagađivati emisije pepela, ali i dima usled metanskih požara, a sve to uprkos potpisanom ugovoru sa stranim koncesionarom od milijardu evra i uvećanim naknadama za odvoženje i tretman otpada. Takođe je nejasno i zašto Grad planira otvaranje svojih deponija za građevinski otpad u Krnjači, Surčinu i Umki, kada je prema pomenutom ugovoru prerada tog otpada bila obaveza koncesionara“, kažu u CLS-u.

Grad Beograd nije uspostavio sistem razdvajanja otpada, neophodan za rad buduće spalionice

Projekat je povezan sa mnogim finansijskim i praktičnim spornim pitanjima, tvrdi organizacija. Na deponiji često izbijaju požari i pogoršavaju već ekstremnu zagađenost vazduha u Beogradu.

Ozbiljni izazovi na planu zaštite životne sredine

Zaštitnici i zaštitnice životne sredine i aktivističke grupe već dugo upozoravaju da će spalionica otpada u izgradnji u Vinči usporiti Beograd u okviru napora Srbije da dostigne ciljeve Evropske unije za reciklažu. Osim toga, grad nije uspostavio sistem razdvajanja komunalnog otpada.

Kritičari takođe navode da papir i plastika treba da se recikliraju umesto da se spaljuju i da će takav postupak dovesti do zagađenja. Predstavnici gradske vlasti su obećali da će se u spalionici koristiti samo otpad koji ne može ponovo da se upotrebi.

Spalionica će imati kapacitet od 70 megavata za toplotnu energiju, 33 megavata za električnu

Beo čista energija instalira kogeneraciono postrojenje kapaciteta 103 megavata, od čega je 70 planirano za grejanje i povezivanje s toplanom na Konjarniku, a ostatak za proizvodnju struje. Ukupni potencijal deponijskog gasa procenjen je na 4,5 megavata, a planirana snaga elektrane koji će ga koristiti je 3,2 megavata i to samo za generisanje električne energije.

Rok za ceo projekat ističe u avgustu 2022, a predstavnici investitora su skrenuli pažnju na to da bi moglo biti kašnjenja zbog pandemije, tačnije odlaganja u uvozu opreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

4. februar 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

4. februar 2021. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

4. februar 2021. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

4. februar 2021. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto