Otpad

Probijen rok za zatvaranje stare deponije u Vinči i početak sanacije

Probijen-rok-zatvaranje-deponije-u-Vinci-sanacije

Slika: Beo čista energija

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Suez i Itochu je 31. januara trebalo da zatvore postojeću deponiju u Vinči i puste novu do nje u rad, saopštio je CLS i za kašnjenje okrivio beogradske vlasti.

Beo čista energija, projektna firma zadužena za zatvaranje i sanaciju beogradske deponije i upravljanje novom zajedno sa spalionicom otpada, probila je rok za prelazak, navodi Centar za lokalnu samoupravu (CLS).

Nova deponija u Vinči se gradi već više od godinu dana pored postojeće. CLS je ukazao na to da je privatni partner do 31. januara trebalo da zatvori staru. Suez iz Francuske i japanski Itochu su osnovali Beo čistu energiju i pokrenuli javno–privatno partnerstvo ili JPP s glavnim gradom Srbije.

Pomenuta nevladina organizacija je saopštila da beogradske vlasti kasne s izvođenjem neophodnih radova te da je pukla brana za postojeći otpad.

Požari i razvejavanje pepela će se nastaviti dok se stara deponija u Vinči ne sanira

„To u praksi znači da će vazduh u Beogradu i dalje zagađivati emisije pepela, ali i dima usled metanskih požara, a sve to uprkos potpisanom ugovoru sa stranim koncesionarom od milijardu evra i uvećanim naknadama za odvoženje i tretman otpada. Takođe je nejasno i zašto Grad planira otvaranje svojih deponija za građevinski otpad u Krnjači, Surčinu i Umki, kada je prema pomenutom ugovoru prerada tog otpada bila obaveza koncesionara“, kažu u CLS-u.

Grad Beograd nije uspostavio sistem razdvajanja otpada, neophodan za rad buduće spalionice

Projekat je povezan sa mnogim finansijskim i praktičnim spornim pitanjima, tvrdi organizacija. Na deponiji često izbijaju požari i pogoršavaju već ekstremnu zagađenost vazduha u Beogradu.

Ozbiljni izazovi na planu zaštite životne sredine

Zaštitnici i zaštitnice životne sredine i aktivističke grupe već dugo upozoravaju da će spalionica otpada u izgradnji u Vinči usporiti Beograd u okviru napora Srbije da dostigne ciljeve Evropske unije za reciklažu. Osim toga, grad nije uspostavio sistem razdvajanja komunalnog otpada.

Kritičari takođe navode da papir i plastika treba da se recikliraju umesto da se spaljuju i da će takav postupak dovesti do zagađenja. Predstavnici gradske vlasti su obećali da će se u spalionici koristiti samo otpad koji ne može ponovo da se upotrebi.

Spalionica će imati kapacitet od 70 megavata za toplotnu energiju, 33 megavata za električnu

Beo čista energija instalira kogeneraciono postrojenje kapaciteta 103 megavata, od čega je 70 planirano za grejanje i povezivanje s toplanom na Konjarniku, a ostatak za proizvodnju struje. Ukupni potencijal deponijskog gasa procenjen je na 4,5 megavata, a planirana snaga elektrane koji će ga koristiti je 3,2 megavata i to samo za generisanje električne energije.

Rok za ceo projekat ističe u avgustu 2022, a predstavnici investitora su skrenuli pažnju na to da bi moglo biti kašnjenja zbog pandemije, tačnije odlaganja u uvozu opreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva