Otpad

Probijen rok za zatvaranje stare deponije u Vinči i početak sanacije

Probijen-rok-zatvaranje-deponije-u-Vinci-sanacije

Slika: Beo čista energija

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Suez i Itochu je 31. januara trebalo da zatvore postojeću deponiju u Vinči i puste novu do nje u rad, saopštio je CLS i za kašnjenje okrivio beogradske vlasti.

Beo čista energija, projektna firma zadužena za zatvaranje i sanaciju beogradske deponije i upravljanje novom zajedno sa spalionicom otpada, probila je rok za prelazak, navodi Centar za lokalnu samoupravu (CLS).

Nova deponija u Vinči se gradi već više od godinu dana pored postojeće. CLS je ukazao na to da je privatni partner do 31. januara trebalo da zatvori staru. Suez iz Francuske i japanski Itochu su osnovali Beo čistu energiju i pokrenuli javno–privatno partnerstvo ili JPP s glavnim gradom Srbije.

Pomenuta nevladina organizacija je saopštila da beogradske vlasti kasne s izvođenjem neophodnih radova te da je pukla brana za postojeći otpad.

Požari i razvejavanje pepela će se nastaviti dok se stara deponija u Vinči ne sanira

„To u praksi znači da će vazduh u Beogradu i dalje zagađivati emisije pepela, ali i dima usled metanskih požara, a sve to uprkos potpisanom ugovoru sa stranim koncesionarom od milijardu evra i uvećanim naknadama za odvoženje i tretman otpada. Takođe je nejasno i zašto Grad planira otvaranje svojih deponija za građevinski otpad u Krnjači, Surčinu i Umki, kada je prema pomenutom ugovoru prerada tog otpada bila obaveza koncesionara“, kažu u CLS-u.

Grad Beograd nije uspostavio sistem razdvajanja otpada, neophodan za rad buduće spalionice

Projekat je povezan sa mnogim finansijskim i praktičnim spornim pitanjima, tvrdi organizacija. Na deponiji često izbijaju požari i pogoršavaju već ekstremnu zagađenost vazduha u Beogradu.

Ozbiljni izazovi na planu zaštite životne sredine

Zaštitnici i zaštitnice životne sredine i aktivističke grupe već dugo upozoravaju da će spalionica otpada u izgradnji u Vinči usporiti Beograd u okviru napora Srbije da dostigne ciljeve Evropske unije za reciklažu. Osim toga, grad nije uspostavio sistem razdvajanja komunalnog otpada.

Kritičari takođe navode da papir i plastika treba da se recikliraju umesto da se spaljuju i da će takav postupak dovesti do zagađenja. Predstavnici gradske vlasti su obećali da će se u spalionici koristiti samo otpad koji ne može ponovo da se upotrebi.

Spalionica će imati kapacitet od 70 megavata za toplotnu energiju, 33 megavata za električnu

Beo čista energija instalira kogeneraciono postrojenje kapaciteta 103 megavata, od čega je 70 planirano za grejanje i povezivanje s toplanom na Konjarniku, a ostatak za proizvodnju struje. Ukupni potencijal deponijskog gasa procenjen je na 4,5 megavata, a planirana snaga elektrane koji će ga koristiti je 3,2 megavata i to samo za generisanje električne energije.

Rok za ceo projekat ističe u avgustu 2022, a predstavnici investitora su skrenuli pažnju na to da bi moglo biti kašnjenja zbog pandemije, tačnije odlaganja u uvozu opreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem