UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Energetska efikasnost

Prijava za subvencije za zamenu stolarije u junu, sledeće godine 100 miliona evra

Gradjani ce za subvencije za zamenu stolarije moci da se prijave u junu

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

26.05.2021.

Država

Komentari

7 Comments

Podeli

Objavljeno

26.05.2021.

Država

Komentari

7 Comments

Podeli

Subvencionisanje mera za povećanje energetske efikasnosti ove godine će biti sprovedeno kao pilot-projekat, što znači da će samo manji broj građana moći da zameni prozore i vrata, ugradi izolaciju ili instalira čistije sisteme za grejanje u okviru ove podrške države, ali, kako je najavila Zorana Mihajlović, ministarka energetike, sledeće godine bi za ove namene trebalo da bude izdovojeno mnogo više novca, čak 100 miliona evra.

Procedura odobravanja subvencija za 2021. godinu podrazumeva više faza. Prva, koja je započeta, podrazumeva izbor lokalnih samouprava koje će od Ministarstva rudarstva i energetike dobiti 54 miliona dinara na ime subvencija za građane, zatim druga, kada će izabrane samouprave objaviti konkurs za firme koje će obavljati radove i na kraju konkurs za građane. Konkurs za firme, prema rečima ministarke, biće objavljen za deset do 15 dana, a za građane sredinom juna.

Za dobijanje subvencija prijavilo se 88 lokalnih samouprava

Da podsetimo, program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku pojedinačnu investiciju, a građani ostatak.

Kako je izjavila Zorana Mihajlović za RTS, konkurs, koji je raspisalo Ministarstvo za podelu 54 miliona dinara, je završen. Na konkurs su se, kako je rekla, javile lokalne samouprave koje su u svom budžetu imale novca za energetsku efikasnost, ukupno 88, ali svu dokumentaciju podnelo je njih 74.

Lokalne samouprave će raspisati dva konkursa, za firme i za građane

Sada je sve na lokalnim samoupravama, istakla je ona, i dodala da će one u narednim danima raspisati dva javna poziva, za firme, koja će obavljati radove, i za građane, koji žele da investiraju u energetsku efikasnost.

Reč je ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, već o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zamenu krovova, zamenu individualnih ložišta, dodala je Mihajlović.

Mihajlović: Ove godine nema novca za sve, ali verujem da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra

Ona je naglasila da će kriterijumi biti jasni i da kompanije sada ne mogu da povise cene stolarije, kao i da će proći samo one koje su kvalitetne, dobre i imaju realne cene. Mihajlović je istakla da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

“Ovo je projekat koji traje nekoliko godina, ne može da se završi za 365 dana. Građani treba da znaju, tu smo, hoćemo da pomognemo, hoćemo da se završi energetska efikasnost u stanovima, u porodičnim kućama”, rekla je Mihajlović.

Komentara: (7)

ljubisa / 29.05.2021.

Kao gradjaninu, sta mi je potrebno da bi konkurisao i koji su uslovi koje moram da ispunim?

Milica Jelesijević / 31.05.2021.

Kao stanar u zgradi, na petom spratu, sa ravnim krovom, da li podnosim zahtev pojedinacno ili kao zgrada?

Boban / 01.06.2021.

Odgovor Ljubiši: Najpre je potrebno da pripadate opštini koja će dobiti novac za tu namenu, a zatim će opštinske službe izlaziti na teren i izabrati kome će odobriti novac. Pošto je ovo Srbija, najbitnije će biti da li ste u članstvu sekte ili bar pripadnik glasačkog stada. U protivnom, ništa od posla. Ja ću se prijaviti, ali ne očekujem ništa.

Branislav Stevanovic / 14.06.2021.

Kde treba da se prijavim u opstini ili je moguce elektronskim putem.

Stanka / 17.06.2021.

Molim vas stanujem na Opstini Stari Grad,kome da se obratim kojoj sluzbi.?Mislim da je ovo vrlo pametno pomoci gradjanima.

Dragica Dencic / 18.06.2021.

Htela sam da se prijavim za stolariju i krov za kucu.

Katarina Anastasovic / 21.06.2021.

Živim u Subotici u porodičnoj kući želim da se prijavim za subvencije za zamenu stolarije. Kako i gde treba da se prijavim. Hvala na odgovoru

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Knjaz Milos ustedeti energiju novom opremom

Knjaz Miloš će uštedeti energiju s novom opremom

18 June 2021 - Knjaz Miloš je unapredio proizvodnu liniju uz pomoć kuće UniCredit lizing, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizinga

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova