Biodiverzitet

Pridružite se Radnoj grupi za biodiverzitet Jugoistočne Evrope!

radna grupa biodiverzitet

Foto: rawpixel/Pixabay

Objavljeno

10.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Radna grupa za biodiverzitet (BD TF), regionalno tehničko i savetodavno telo Regionalne radne grupe za životnu sredinu Regionalnog saveta za saradnju (RCC), poziva zainteresovane strane da podnesu zahtev za prijem u pridruženo članstvo BD TF.

Članovi BD TF i njihovi zamenici su stručnjaci za biodiverzitet i srodne oblasti nominovani od strane Vlada  Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije.

Jačanje Radne grupe za biodiverzitet (BD TF) je komponenta GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Sprovođenje sporazuma o biodiverzitetu (ORF-BDU), čiji predstavnici se i sami smatraju pridruženim članovima BD TF.

BD TF od danas prima zahteve zainteresovanih strana za prijem u pridruženo članstvo. Poziv je otvorenog karaktera, a pristigli zahtevi se nakon obrade šalju na razmatranje BD TF na pojedinačnoj osnovi.

Shpresa Harasani iz Ministarstva turizma i životne sredine Albanije, predsedavajuća BD TF, rekla je: „Intenzivna saradnja sa akterima koji sprovode mere zaštite biodiverziteta na terenu, kao i razvojnim programima omogućava Radnoj grupi za biodiverzitet veće angažovanje, kao i razmenu sa mnogo širim i raznovrsnijim krugom zainteresovanih strana. Postojeća, kao i buduća partnerstva će svakako doprineti širenju postojećih kapaciteta i delovanja, kao i sveobuhvatnijoj komunikaciji BD TF o najrelevatniijim pitanjima vezanim za biodiverzitet na nivou regiona“.

Otvaranje BD TF za prijem pridruženih članova uključuje i strateška i praktična razmatranja, te ima za cilj promociju tešnje interakcije i sa sektorima i akterima koji zavise od i utiču na biodiverzitet i ekosistemske usluge u regionu.

Počinje prijavljivanje za izbor pridruženih članova i spoljnih stručnih saradnika

Agencije, organizacije, tela i pojedinci stručno angažovani u oblastima  vezanim za zaštitu biodiverziteta i održivu upotrebu biološke raznovrsnosti mogu da se prijave za prijem u pridruženo članstvo BD TF, bez prava glasa, u sledećim kategorijama:

  • Pridruženi članovi – Ova kategorija je otvorena za agencije, organizacije i tela čija su interesovanja, iskustva ili mandati kompatibilni sa BD TF. Za ovu kategoriju mogu da se prijave i formalne i neformalne strukture,
  • Spoljni stručni saradnici – Za ovu kategoriju mogu da se prijave pojedinci kojima se upućuju pozivi da prisustvuju sastancima ili učestvuju u procesima na ad-hoc ili privremenoj osnovi, u skladu sa njihovom stručnošću, iskustvom ili uticajem.

U pridruženo članstvo mogu biti primljene zainteresovane strane čija su interesovanja, iskustva ili mandati kompatibilni sa BD TF i koje mogu biti u poziciji da podrže i unaprede plan rada BD TF,  znanjem, informacijama i partnerstvima, kao i finansiranjem i drugim oblicima saradnje

Sekretarijat BD TF je Regionalna kancelarija za istočnu Evropu i centralnu Aziju Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN ECARO), na čijem sajtu se mogu pronaći formulari za prijave (email:  bdtf.secretariat@iucn.org).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

10. oktobar 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

10. oktobar 2019. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

10. oktobar 2019. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

10. oktobar 2019. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa