Otpad

Potvrđeno: EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

EP-potvrdio-ukidanje-plastike-za-jednokratnu-upotrebu

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) usvojio je novi propis kojim se zabranjuje upotreba plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su plastični tanjiri, escajg, slamčice i štapići za uši.

Potvrdivši nacrte planova koje je odobrio krajem 2018. godine, EP je saopštio da će sledeći plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biti zabranjeni najkasnije od 2021. godine:

  • Plastični escajg za jednokratnu upotrebu (viljuške, noževi, kašike i štapići)
  • Jednokratni plastični tanjiri
  • Plastične slamčice
  • Štapići za uši od plastike
  • Držači za balone
  • Okso-biorazgradiva plastika i jednokratne kutije za hranu, kao i čaše od ekspandiranog polistirena

Novi ciljevi za reciklažu i više odgovornosti za proizvođače

Zemlje članice EU moraće da odvojeno prikupljaju plastične flaše po stopi od 90% godišnje do 2029. godine, a plastične flaše će morati u svom sastavu da imaju najmanje 25% recikliranog materijala do 2025. i 30% do 2030. godine.

Novim propisom se predviđa snažnija primena principa „zagađivač plaća“, posebno za duvanske kompanije, tako što se uvodi produžena odgovornost za proizvođače. To znači da će duvanske kompanije morati da finansiraju sakupljanje pikavaca, koji su drugi najbrojniji predmet među otpadnim proizvodima od plastike za jednokratnu upotrebu, prenosi Al Jazeera.

Novi režim će se odnositi i na opremu za ribolov, sa namerom da proizvođači, a ne ribolovci, snose trošak sakupljanja mreža koje se izgube u moru.

Propis predviđa obavezno isticanje upozorenja da bacanje pikavaca sa plastičnim filterom na ulicu ima negativan uticaj na životnu sredinu, a takvo označavanje proizvoda biće obavezno i za plastične čaše, vlažne maramice i uloške.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada koji završava u morima i okeanima je od plastike. Proizvodi na koje se odnosi novi propis su izvor 70% zagađenja u morima i okeanima. Plastika se sporo dezintegriše, pa se stvaraju čitavi nanosi u morima i okeanima i na plažama Evropske unije i celog sveta. Tragovi plastike su pronađeni u morskim životinjama – kornjačama, fokama, kitovima i pticama, ali i ribama, rakovima i školjkama, što znači da dospevaju i u lanac ishrane ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

04 January 2021 - Građani na ime donetog otpada neće dobijati novac već popust za plaćanje gradskog prevoza.

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

TPP Sostanj waste srf eia human health

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

17 December 2020 - Opština Šoštanj naručila je reviziju ekološke studije, koja nije utvrdila negativne efekte, i ispostavilo da se da će zdravlje ljudi ipak biti ugroženo.

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

14 December 2020 - Pokret Break Free From Plastic objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. u okviru izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađenje plastikom.