Otpad

Potvrđeno: EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

EP-potvrdio-ukidanje-plastike-za-jednokratnu-upotrebu

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) usvojio je novi propis kojim se zabranjuje upotreba plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su plastični tanjiri, escajg, slamčice i štapići za uši.

Potvrdivši nacrte planova koje je odobrio krajem 2018. godine, EP je saopštio da će sledeći plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biti zabranjeni najkasnije od 2021. godine:

  • Plastični escajg za jednokratnu upotrebu (viljuške, noževi, kašike i štapići)
  • Jednokratni plastični tanjiri
  • Plastične slamčice
  • Štapići za uši od plastike
  • Držači za balone
  • Okso-biorazgradiva plastika i jednokratne kutije za hranu, kao i čaše od ekspandiranog polistirena

Novi ciljevi za reciklažu i više odgovornosti za proizvođače

Zemlje članice EU moraće da odvojeno prikupljaju plastične flaše po stopi od 90% godišnje do 2029. godine, a plastične flaše će morati u svom sastavu da imaju najmanje 25% recikliranog materijala do 2025. i 30% do 2030. godine.

Novim propisom se predviđa snažnija primena principa „zagađivač plaća“, posebno za duvanske kompanije, tako što se uvodi produžena odgovornost za proizvođače. To znači da će duvanske kompanije morati da finansiraju sakupljanje pikavaca, koji su drugi najbrojniji predmet među otpadnim proizvodima od plastike za jednokratnu upotrebu, prenosi Al Jazeera.

Novi režim će se odnositi i na opremu za ribolov, sa namerom da proizvođači, a ne ribolovci, snose trošak sakupljanja mreža koje se izgube u moru.

Propis predviđa obavezno isticanje upozorenja da bacanje pikavaca sa plastičnim filterom na ulicu ima negativan uticaj na životnu sredinu, a takvo označavanje proizvoda biće obavezno i za plastične čaše, vlažne maramice i uloške.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada koji završava u morima i okeanima je od plastike. Proizvodi na koje se odnosi novi propis su izvor 70% zagađenja u morima i okeanima. Plastika se sporo dezintegriše, pa se stvaraju čitavi nanosi u morima i okeanima i na plažama Evropske unije i celog sveta. Tragovi plastike su pronađeni u morskim životinjama – kornjačama, fokama, kitovima i pticama, ali i ribama, rakovima i školjkama, što znači da dospevaju i u lanac ishrane ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude