Otpad

Potvrđeno: EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

EP-potvrdio-ukidanje-plastike-za-jednokratnu-upotrebu

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) usvojio je novi propis kojim se zabranjuje upotreba plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su plastični tanjiri, escajg, slamčice i štapići za uši.

Potvrdivši nacrte planova koje je odobrio krajem 2018. godine, EP je saopštio da će sledeći plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biti zabranjeni najkasnije od 2021. godine:

  • Plastični escajg za jednokratnu upotrebu (viljuške, noževi, kašike i štapići)
  • Jednokratni plastični tanjiri
  • Plastične slamčice
  • Štapići za uši od plastike
  • Držači za balone
  • Okso-biorazgradiva plastika i jednokratne kutije za hranu, kao i čaše od ekspandiranog polistirena

Novi ciljevi za reciklažu i više odgovornosti za proizvođače

Zemlje članice EU moraće da odvojeno prikupljaju plastične flaše po stopi od 90% godišnje do 2029. godine, a plastične flaše će morati u svom sastavu da imaju najmanje 25% recikliranog materijala do 2025. i 30% do 2030. godine.

Novim propisom se predviđa snažnija primena principa „zagađivač plaća“, posebno za duvanske kompanije, tako što se uvodi produžena odgovornost za proizvođače. To znači da će duvanske kompanije morati da finansiraju sakupljanje pikavaca, koji su drugi najbrojniji predmet među otpadnim proizvodima od plastike za jednokratnu upotrebu, prenosi Al Jazeera.

Novi režim će se odnositi i na opremu za ribolov, sa namerom da proizvođači, a ne ribolovci, snose trošak sakupljanja mreža koje se izgube u moru.

Propis predviđa obavezno isticanje upozorenja da bacanje pikavaca sa plastičnim filterom na ulicu ima negativan uticaj na životnu sredinu, a takvo označavanje proizvoda biće obavezno i za plastične čaše, vlažne maramice i uloške.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada koji završava u morima i okeanima je od plastike. Proizvodi na koje se odnosi novi propis su izvor 70% zagađenja u morima i okeanima. Plastika se sporo dezintegriše, pa se stvaraju čitavi nanosi u morima i okeanima i na plažama Evropske unije i celog sveta. Tragovi plastike su pronađeni u morskim životinjama – kornjačama, fokama, kitovima i pticama, ali i ribama, rakovima i školjkama, što znači da dospevaju i u lanac ishrane ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

15. april 2019. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

15. april 2019. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

15. april 2019. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

15. april 2019. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže