Otpad

Evropski parlament glasao za zabranu jednokratne plastike od 2021.

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) je izglasao nacrte planova za zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, escajg, slamčice, držači za balone i štapići za uši, od 2021. godine, a mere obuhvataju i smanjenje upotrebe plastičnih predmeta za koje ne postoji alternativa.

Evropski poslanici su proširili listu jednokratnih plastičnih proizvoda koji će biti zabranjeni na tržištu EU od 2021. godine, koja sad sadrži i proizvode od okso-biorazgradive plastike poput kesa i ambalaže, kao i ambalažu za brzu hranu od ekspandiranog polistirena.

Potrošnja određenih predmeta za koje ne postoji alternativa moraće da se smanji za bar 25% u EU do 2025. godine. Među ovim proizvodima su jednokratne kutije u koje se pakuju hamburgeri i sendviči, kao i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladoled. Članice EU će pripremiti nacionalne planove za podsticanje upotrebe proizvoda prikladnih za višekratnu upotrebu, kao i za ponovnu upotrebu i recikliranje, saopštio je EP.

Druge vrste plastičnih proizvoda poput plastičnih flaša moraće da se odvojeno prikupljaju i recikliraju po stopi od 90% do 2025. godine.

Evropski poslanici usvojili su i mere za otpad od duvanskih proizvoda, posebno filtere za cigarete koji sadrže plastiku, čija će upotreba morati da bude smanjena za 50% do 2025. godine i 80% do 2030. godine.

Jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode, a kada se baci na kopno, njegova razgradnja može da traje i 12 godina. Opušci su drugi po redu zagađivač među jednokratnim plastičnim proizvodina, a prema usvojenim nacrtima planova, članice EU moraće da obezbede da duvanske kompanije pokriju troškove prikupljanja ovog otpada, uključujući troškove transporta, tretmana i prikupljanja.

Jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode

Isto važi i za proizvođače opreme za ribolov koja sadrži plastiku, koji će morati da daju doprinos dostizanju ciljane stope recikliranja. Članice EU moraće da obezbede godišnje prikupljanje najmanje 50% izgubljenih i odbačenih ribarskih mreža koje sadrže plastiku, a cilj je da se dostigne stopa recikliranja od najmanje 15% do 2025. godine. Ribarske mreže predstavljaju 27% otpada na obalama Evrope.

EP treba da započne pregovore sa Savetom EU u novembru sa ciljem usvajanje direktive o plastici za jednokratnu upotrebu.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada u morima i okeanima se sastoji od plastike, dok se 70% odnosi na proizvode koji su predmet mera podržanih od strane EP. Ostaci plastike se mogu naći u morskim vrstama kao što su morske kornjače, foke, kitovi i ptice, ali i ribe i ljuskari, što znači da završavaju i u lancu ishrane ljudi.

Jednom odbačena, plastika ima ekonomski uticaj koji se ne meri samo izgubljenom vrednošću materijala, već i troškovima čišćenja i gubicima u sektorima turizma, ribarstva i transporta.

Procenjuje se da će troškovi ekološke štete koja se pripisuje zagađenju plastikom u Evropi dostići 22 milijarde evra do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

04 January 2021 - Građani na ime donetog otpada neće dobijati novac već popust za plaćanje gradskog prevoza.

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

TPP Sostanj waste srf eia human health

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

17 December 2020 - Opština Šoštanj naručila je reviziju ekološke studije, koja nije utvrdila negativne efekte, i ispostavilo da se da će zdravlje ljudi ipak biti ugroženo.

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

14 December 2020 - Pokret Break Free From Plastic objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. u okviru izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađenje plastikom.