Otpad

Evropski parlament glasao za zabranu jednokratne plastike od 2021.

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) je izglasao nacrte planova za zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, escajg, slamčice, držači za balone i štapići za uši, od 2021. godine, a mere obuhvataju i smanjenje upotrebe plastičnih predmeta za koje ne postoji alternativa.

Evropski poslanici su proširili listu jednokratnih plastičnih proizvoda koji će biti zabranjeni na tržištu EU od 2021. godine, koja sad sadrži i proizvode od okso-biorazgradive plastike poput kesa i ambalaže, kao i ambalažu za brzu hranu od ekspandiranog polistirena.

Potrošnja određenih predmeta za koje ne postoji alternativa moraće da se smanji za bar 25% u EU do 2025. godine. Među ovim proizvodima su jednokratne kutije u koje se pakuju hamburgeri i sendviči, kao i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladoled. Članice EU će pripremiti nacionalne planove za podsticanje upotrebe proizvoda prikladnih za višekratnu upotrebu, kao i za ponovnu upotrebu i recikliranje, saopštio je EP.

Druge vrste plastičnih proizvoda poput plastičnih flaša moraće da se odvojeno prikupljaju i recikliraju po stopi od 90% do 2025. godine.

Evropski poslanici usvojili su i mere za otpad od duvanskih proizvoda, posebno filtere za cigarete koji sadrže plastiku, čija će upotreba morati da bude smanjena za 50% do 2025. godine i 80% do 2030. godine.

Jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode, a kada se baci na kopno, njegova razgradnja može da traje i 12 godina. Opušci su drugi po redu zagađivač među jednokratnim plastičnim proizvodina, a prema usvojenim nacrtima planova, članice EU moraće da obezbede da duvanske kompanije pokriju troškove prikupljanja ovog otpada, uključujući troškove transporta, tretmana i prikupljanja.

Jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode

Isto važi i za proizvođače opreme za ribolov koja sadrži plastiku, koji će morati da daju doprinos dostizanju ciljane stope recikliranja. Članice EU moraće da obezbede godišnje prikupljanje najmanje 50% izgubljenih i odbačenih ribarskih mreža koje sadrže plastiku, a cilj je da se dostigne stopa recikliranja od najmanje 15% do 2025. godine. Ribarske mreže predstavljaju 27% otpada na obalama Evrope.

EP treba da započne pregovore sa Savetom EU u novembru sa ciljem usvajanje direktive o plastici za jednokratnu upotrebu.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada u morima i okeanima se sastoji od plastike, dok se 70% odnosi na proizvode koji su predmet mera podržanih od strane EP. Ostaci plastike se mogu naći u morskim vrstama kao što su morske kornjače, foke, kitovi i ptice, ali i ribe i ljuskari, što znači da završavaju i u lancu ishrane ljudi.

Jednom odbačena, plastika ima ekonomski uticaj koji se ne meri samo izgubljenom vrednošću materijala, već i troškovima čišćenja i gubicima u sektorima turizma, ribarstva i transporta.

Procenjuje se da će troškovi ekološke štete koja se pripisuje zagađenju plastikom u Evropi dostići 22 milijarde evra do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

26. oktobar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

26. oktobar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

26. oktobar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja