Voda

Potpisani ugovori za unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže tri hrvatske primorske opštine

Potpisani ugovori za unapredjenje vodovodne i kanalizacione mreze tri hrvatske primorske opstine

Photo: mzoip.hr

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici vlade Hrvatske i tri primorske opštine Nin, Privlaka i Vrsi, na severu te zemlje, potpisali su ugovore o finansiranju projekta za proširenje i poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže. Investicija bi trebalo da podigne nivo odvođenja otpadnih voda na 83 odsto.

Lokalne vlasti će za projekat „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ više od 70 odsto potrebnog novca dobiti kao bespovratna sredstva iz fondova Evropske unije, dok će ostatak biti obezbeđen iz državnog budžeta.

„Projekt unapređenja zajedničke vodoprivredne infrastrukture opština Nin, Privlaka i Vrsi je vredan 397,2 miliona kuna od čega će 224,9 miliona kuna“, kaže se u saopštenju vlade Hrvatske.

Ugovore su potpisali ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnici opština Privlaka i Vrsi, Gašpar Begonja i Luka Perinić, i direktor Vodovoda Vir d.o.o. Hrvoje Bašić, u ime nosioca projekta.

Ministar Ćorić je posle potpisivanje naveo da projekat podrazumeva izgradnju nešto više od 102 kilometra kanalizacione mreže sa 34 crpne stanice i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao i saniranje 31,8 kilometara vodovodne mreže i nabavku opreme za održavanje odvodnog sistema sa podmorskim ispustom za otpadne vode.

Ćorić je ocenio da ovaj projekat predstavlja veliki iskorak jer se njime podiže nivo odvođenje otpadnih voda koje će iznositi 83 odsto.

„Time poboljšavamo kvalitet života stanovnika i turista i podižemo nivo zaštite životne sredine“, rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Nina Ćurko je ocenio da područje ove tri opštine ne bi mogle da se dalje razvijaju bez ovakvog sistema za odvođenje otpadnih voda, dok je župan Zadarske županije Božidar Longin ocenio da turizam, za koji je rekao da je budućnost tog dela Hrvatske, ne može da se razvija bez kvalitetne infrastrukture.

Tender za projekat aglomeracije tri opštine u Zadarskoj županiji je objavljen sredinom novembra 2017. godine. Projekat „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ je najkompleksniji i finansijski najzahtevniji projekat planiran u okviru strategije razvoje te županije do 2020. godine, ocenili su hrvatski mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.