Voda

Potpisani ugovori za unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže tri hrvatske primorske opštine

Potpisani ugovori za unapredjenje vodovodne i kanalizacione mreze tri hrvatske primorske opstine

Photo: mzoip.hr

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predstavnici vlade Hrvatske i tri primorske opštine Nin, Privlaka i Vrsi, na severu te zemlje, potpisali su ugovore o finansiranju projekta za proširenje i poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže. Investicija bi trebalo da podigne nivo odvođenja otpadnih voda na 83 odsto.

Lokalne vlasti će za projekat „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ više od 70 odsto potrebnog novca dobiti kao bespovratna sredstva iz fondova Evropske unije, dok će ostatak biti obezbeđen iz državnog budžeta.

„Projekt unapređenja zajedničke vodoprivredne infrastrukture opština Nin, Privlaka i Vrsi je vredan 397,2 miliona kuna od čega će 224,9 miliona kuna“, kaže se u saopštenju vlade Hrvatske.

Ugovore su potpisali ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnici opština Privlaka i Vrsi, Gašpar Begonja i Luka Perinić, i direktor Vodovoda Vir d.o.o. Hrvoje Bašić, u ime nosioca projekta.

Ministar Ćorić je posle potpisivanje naveo da projekat podrazumeva izgradnju nešto više od 102 kilometra kanalizacione mreže sa 34 crpne stanice i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao i saniranje 31,8 kilometara vodovodne mreže i nabavku opreme za održavanje odvodnog sistema sa podmorskim ispustom za otpadne vode.

Ćorić je ocenio da ovaj projekat predstavlja veliki iskorak jer se njime podiže nivo odvođenje otpadnih voda koje će iznositi 83 odsto.

„Time poboljšavamo kvalitet života stanovnika i turista i podižemo nivo zaštite životne sredine“, rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Nina Ćurko je ocenio da područje ove tri opštine ne bi mogle da se dalje razvijaju bez ovakvog sistema za odvođenje otpadnih voda, dok je župan Zadarske županije Božidar Longin ocenio da turizam, za koji je rekao da je budućnost tog dela Hrvatske, ne može da se razvija bez kvalitetne infrastrukture.

Tender za projekat aglomeracije tri opštine u Zadarskoj županiji je objavljen sredinom novembra 2017. godine. Projekat „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ je najkompleksniji i finansijski najzahtevniji projekat planiran u okviru strategije razvoje te županije do 2020. godine, ocenili su hrvatski mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin, otpadne vode, kisnica, vodosnabdevanje

Berlin kopa rezervoare za prikupljanje kišnice

15. januar 2018. - Berlin gradi infrastrukturu za sakupljanje i skladištenje kišnice, uključujući podzemne rezervoare, i postaje grad-sunđer

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

15. januar 2018. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

15. januar 2018. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

Opasni herbicid glifosat u evropskim rekama ne potice iz poljoprivrede

Većina opasnog herbicida u rekama ne potiče iz poljoprivrede

15. januar 2018. - Naučnici su otkrili da značajna količina herbicida glifosata u reke dolazi iz domaćinstava – iz aditiva u deterdžentima