Voda

Potpisan ugovor o rekonstrukciji prečistača vode u Nevesinju vredan 1,2 miliona evra

Potpisan-ugovor-o-rekonstrukciji-precistaca-vode-u-Nevesinju-vredan-12-milion-evra

Slika: Opština Nevesinje

Objavljeno

26.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i predsednik uprave preduzeća Ekoteh, iz slovenačkog Velenja, Marko Škoberne potpisali su u Banjaluci ugovor o rekonstrukciji prečistača vode za piće u Nevesinju, investicije vredne oko 1,2 miliona evra.

Rekonstrukcija će biti sprovedena u okviru projekta „Vodovodna i kanalizaciona mreža u Republici Srpskoj“, koji je vredan 100 miliona evra i najvećim delom se finasira kreditima Evropske investicione banke (EIB), grantovima EU, te bilateralnim i sredstvima opština.

U Republici Srpskoj trenutno 37 lokalnih samouprava, koje su uključene u projekat, ima odobrene projekte.

„Dobijamo potpuno novu fabriku vode, izgrađenu po evropskim standardima, za koju je Evropska investiciona banka obezbedila 560.000 evra, Vlade Srpske učestvuje sa grantom od 350.000 konvertibilnih maraka (175.000 evra), a i od Slovenačke agencije za međunarodnu saradnju dobili smo grant od 400.000 evra“, istakao je Avdalović.

On je naveo da je najveći problem prečistača sadašnje fabrike vode to što je star 30-40 godina i što je malog kapaciteta.

„Nevesinje se snabdeva vodom iz veštačkog jezera Alagovac, a stalne analize su pokazivale da voda nije bakteriološki i hemijski ispravna, zbog čega godinama pripremamo ovaj projekat“, objasnio je Avdalović.

Samo dve ponude na dva tendera

Koliko je projekat zahtevan govori podatak da se na dva tendera, kako je naveo, sa celog prostora bivše Jugoslavije, javila samo po jedna firma.

Škoberne je istakao da je firma Ekoteh u RS radila nekoliko sličnih projekata, i naveo da su realizovali poslove u Termoelektrani Ugljevik i Hidroelektrani Bočac.

On je ukazao da je projekat u Nevesinju zahtevan, ali da je Ekoteh u poslednjih pet godina završio nekoliko sličnih poslova ukupne vrednosti 50 miliona evra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. jul 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

26. jul 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

26. jul 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

26. jul 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika