Voda

Potpisan ugovor o rekonstrukciji prečistača vode u Nevesinju vredan 1,2 miliona evra

Potpisan-ugovor-o-rekonstrukciji-precistaca-vode-u-Nevesinju-vredan-12-milion-evra

Slika: Opština Nevesinje

Objavljeno

26.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i predsednik uprave preduzeća Ekoteh, iz slovenačkog Velenja, Marko Škoberne potpisali su u Banjaluci ugovor o rekonstrukciji prečistača vode za piće u Nevesinju, investicije vredne oko 1,2 miliona evra.

Rekonstrukcija će biti sprovedena u okviru projekta „Vodovodna i kanalizaciona mreža u Republici Srpskoj“, koji je vredan 100 miliona evra i najvećim delom se finasira kreditima Evropske investicione banke (EIB), grantovima EU, te bilateralnim i sredstvima opština.

U Republici Srpskoj trenutno 37 lokalnih samouprava, koje su uključene u projekat, ima odobrene projekte.

„Dobijamo potpuno novu fabriku vode, izgrađenu po evropskim standardima, za koju je Evropska investiciona banka obezbedila 560.000 evra, Vlade Srpske učestvuje sa grantom od 350.000 konvertibilnih maraka (175.000 evra), a i od Slovenačke agencije za međunarodnu saradnju dobili smo grant od 400.000 evra“, istakao je Avdalović.

On je naveo da je najveći problem prečistača sadašnje fabrike vode to što je star 30-40 godina i što je malog kapaciteta.

„Nevesinje se snabdeva vodom iz veštačkog jezera Alagovac, a stalne analize su pokazivale da voda nije bakteriološki i hemijski ispravna, zbog čega godinama pripremamo ovaj projekat“, objasnio je Avdalović.

Samo dve ponude na dva tendera

Koliko je projekat zahtevan govori podatak da se na dva tendera, kako je naveo, sa celog prostora bivše Jugoslavije, javila samo po jedna firma.

Škoberne je istakao da je firma Ekoteh u RS radila nekoliko sličnih projekata, i naveo da su realizovali poslove u Termoelektrani Ugljevik i Hidroelektrani Bočac.

On je ukazao da je projekat u Nevesinju zahtevan, ali da je Ekoteh u poslednjih pet godina završio nekoliko sličnih poslova ukupne vrednosti 50 miliona evra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

italija albanija cevovod voda jadransko more

Jadranski cevovod snabdevaće Italijane vodom iz Albanije

26. jul 2018. - Mikele Emilijano, predsednik regiona Pulja, je o ovom projektu nedavno obavestio albanskog premijera Edija Ramu

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

26. jul 2018. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

26. jul 2018. - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

26. jul 2018. - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi