OIE

Poljska usvojila “istorijski” zakon o vetroelektranama na vodi

vetroelektrane na vodi-Poljska

Foto: Pixabay/PTNorbert

Objavljeno

19.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljska je usvojila svoj prvi zakon o vetroelektranama na vodi, koji bi trebalo da doprinese napuštanju fosilnih goriva, ali i da od ove zemlje napravi najvećeg proizvođača energije iz vetroelektrana na Baltičkom moru.

Poljska trenutno nema vetroelektrane na moru, dok se preko 70% električne energije u zemlji proizvodi iz uglja i 10% iz prirodnog gasa i nafte. Sa druge strane, vetroelektrane na kopnu su najveći izvor obnovljive energije u Poljskoj, sa udelom od 10% u ukupnoj proizvodnji struje, navodi WindEurope.

U poljskom NECP-u se vetroelektrane na vodi navode kao ključne za smanjenje emisija CO2

U poljskom Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NECP), vetroelektrane na vodi se navode kao ključna tehnologija za diversifikaciju energetskog miksa i smanjenje emisija CO2, navodi WindEurope.

Novi zakon predviđa finansijsku podršku investitorima za izgradnju 5.9 GW kapaciteta za vetroelektrane na vodi, i ova sredstva će biti dostupna do kraja juna ove godine. Nakon toga, Poljska će putem aukcija dodeljivati ugovore o razlici u ceni (Contracts for Difference – CfD), piše na sajtu WindEurope.

U zakonu je predviđeno da se instalira 3.8 GW kapaciteta do 2030. godine, a cilj za 2050. je 28 GW

Prve vetroturbine na moru u Poljskoj bi mogle biti postavljene do 2025. godine, a u zakonu je predviđeno da se do 2030. godine instalira 3.8 GW kapaciteta. Cilj za 2050. godinu je 28 GW, što će Poljsku učiniti najvećim proizvođačem energije iz vetroleketrana na Baltičkom moru.

U novembru 2020. godine, Evropska komisija usvojila je strategiju koja predviđa da se ukupni kapaciteti vetroelektrana na vodi u Evropskoj uniji (EU) do 2050. godine uvećaju 25 puta, na 300 GW.

Veliki projekti vetroelektrana na moru mogli bi privući 29 milijardi evra investicija u Poljskoj

Poljska asocijacija za energiju vetra (Polish Wind Energy Association – PSEW) smatra da bi veliki projekti vetroelektrana na moru mogli privući 29 milijardi evra investicija, uz otvaranje desetina hiljada radnih mesta. Novi zakon će takođe doprineti oporavku poljske privrede nakon pandemije oboljenja COVID-19.

Pozdravljajući usvajanje ovog “istorijskog” zakona, direktor WindEurope Giles Dickson rekao je da Poljska sada može da očekuje puno novih radnih mesta i investicija, kao i da će kompanije iz sektora vetroenergije rado pomoći da se sve to ostvari.

Poljske luke postaće centri za skladištenje, sklapanje, transport i održavanje vetroturbina

Kamila Tarnacka, potpredsednica PSEW, kazala je će razvoj ovog sektora pomoći da se revitalizuju poljska brodogradilišta i luke, dok WindEurope napominje da će se luke kao što su Ščećin, Granjsk i Gdinja pretvoriti u centre za skladištenje, sklapanje, transport i održavanje vetroturbina za elektrane na moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

19. januar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. januar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. januar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. januar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage