x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počinje izrada Katastra rudarskog otpada u Srbiji

04.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Počinje izrada Katastra rudarskog otpada u Srbiji

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da počinje sa sprovođenjem projekta izrade Katastra rudarskog otpada. Ukupna vrednost projekta iznosi 2,1 milion evra.

Izrada Katastra finansira se iz sredstava Evropske unije u okviru decentralizovanog sistema upravljanja, u kojem se projekti sprovode u okviru institucija Srbije uz kontrolu Delegacije EU u Srbiji. Od predviđenih 2,1 milion evra 90 odsto obezbeđuje EU, a ostatak država Srbija.

Cilj ovog projekta tehničke pomoći je da se Srbiji pomogne da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine, saopštilo je Ministarstvo. Na sprovedenom tenderu za ovaj projekat izabrana je nemačka kompanija PLEJADES, kao lider, u saradnji sa kompanijom DMT, takođe iz Nemačke.

Tokom implementacije projekta koja će trajati naredne tri godine izradiće se i procena rizika, karakterizacija i klasifikacija rudarskog otpada, sa oko 200-250 napuštenih rudarskih deponija i oko 200 aktivnih rudnika sa rudarskim otpadom, kao i tri studije slučaja za tri različita tipa rudarskog otpada.

Očekuje se da će po završetku sprovođenja ovog projekta nivo svesti o značaju upravlјanja rudarskim otpadom biti na višem nivou, kao i da će projekat dati doprinos smanjenju rizika od ekološke štete izazvane neadekvatnim upravlјanjem ovom vrstom otpada, navode u Ministarstvu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.