Otpad

Počinje izrada Katastra rudarskog otpada u Srbiji

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da počinje sa sprovođenjem projekta izrade Katastra rudarskog otpada. Ukupna vrednost projekta iznosi 2,1 milion evra.

Izrada Katastra finansira se iz sredstava Evropske unije u okviru decentralizovanog sistema upravljanja, u kojem se projekti sprovode u okviru institucija Srbije uz kontrolu Delegacije EU u Srbiji. Od predviđenih 2,1 milion evra 90 odsto obezbeđuje EU, a ostatak država Srbija.

Cilj ovog projekta tehničke pomoći je da se Srbiji pomogne da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine, saopštilo je Ministarstvo. Na sprovedenom tenderu za ovaj projekat izabrana je nemačka kompanija PLEJADES, kao lider, u saradnji sa kompanijom DMT, takođe iz Nemačke.

Tokom implementacije projekta koja će trajati naredne tri godine izradiće se i procena rizika, karakterizacija i klasifikacija rudarskog otpada, sa oko 200-250 napuštenih rudarskih deponija i oko 200 aktivnih rudnika sa rudarskim otpadom, kao i tri studije slučaja za tri različita tipa rudarskog otpada.

Očekuje se da će po završetku sprovođenja ovog projekta nivo svesti o značaju upravlјanja rudarskim otpadom biti na višem nivou, kao i da će projekat dati doprinos smanjenju rizika od ekološke štete izazvane neadekvatnim upravlјanjem ovom vrstom otpada, navode u Ministarstvu.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

4. mart 2017. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

4. mart 2017. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

4. mart 2017. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

4. mart 2017. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija