x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počeo sa radom regionalni projekat za upravljanje otpadom na severu Grčke

23.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Počeo sa radom regionalni projekat za upravljanje otpadom na severu Grčke

Projekat integrisanog upravljanja otpadom u mestu Kozani na severu Grčke, vredan 48 miliona evra, počelo je sa probnim radom. Projekat se finansira kroz javno-privatno partnerstvo i okuplja 12 opština.

Maksimalni kapacitet pogona u Kozaniju je oko 120.000 tona godišnje. Postoji sanitarno odlagalište za post-obradu ostataka, postrojenje za eksploataciju biogasa proizvedenog na postojećoj deponiji, regionalni centar za reciklažu u kom će se sortirati i pakovati reciklanti i pogon za sortiranje i seču kabastog čvrstog otpada.

Projektom je predviđeno i postrojenje za obradu aktivnog mulja, kao i drugi pogoni za obradu čvrstog i tečnog otpada sa deponije, iz centra za reciklažu i drugih izvora.

Postrojenje je posetio zamenik ministra ekonomije Grčke Stergios Piciorlas, koji je tom prilikom izjavio da se mnogi projekti u toj zemlji sprovode po modelu javno-privatnog partnerstva.

“JPP model je možda bilo osporavan u prošlosti, ali iskustvo je pokazalo da je korisna alatka u rukama države”, rekao je on, prenosi portal Ekatrimeni.

Zamenik ministra je rekao da je država delimično popustila pred zahtevima lokalne samouprave za subvencije kojima će se pokriti poskupljenje usluge upravljanja otpadom. Očekuje se da će cena porasti sa 37 evra po toni, koliko stanovnici tog dela Grčke plaćaju odnošenje otpada, na 132 evra.

Probni period trajaće do 17. maja 2017. godine, a postrojenje će početi sa komercijalnim radom 10. juna. Predviđeno je da projekat traje 25 godina.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.