Otpad

Počeo sa radom regionalni projekat za upravljanje otpadom na severu Grčke

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat integrisanog upravljanja otpadom u mestu Kozani na severu Grčke, vredan 48 miliona evra, počelo je sa probnim radom. Projekat se finansira kroz javno-privatno partnerstvo i okuplja 12 opština.

Maksimalni kapacitet pogona u Kozaniju je oko 120.000 tona godišnje. Postoji sanitarno odlagalište za post-obradu ostataka, postrojenje za eksploataciju biogasa proizvedenog na postojećoj deponiji, regionalni centar za reciklažu u kom će se sortirati i pakovati reciklanti i pogon za sortiranje i seču kabastog čvrstog otpada.

Projektom je predviđeno i postrojenje za obradu aktivnog mulja, kao i drugi pogoni za obradu čvrstog i tečnog otpada sa deponije, iz centra za reciklažu i drugih izvora.

Postrojenje je posetio zamenik ministra ekonomije Grčke Stergios Piciorlas, koji je tom prilikom izjavio da se mnogi projekti u toj zemlji sprovode po modelu javno-privatnog partnerstva.

“JPP model je možda bilo osporavan u prošlosti, ali iskustvo je pokazalo da je korisna alatka u rukama države”, rekao je on, prenosi portal Ekatrimeni.

Zamenik ministra je rekao da je država delimično popustila pred zahtevima lokalne samouprave za subvencije kojima će se pokriti poskupljenje usluge upravljanja otpadom. Očekuje se da će cena porasti sa 37 evra po toni, koliko stanovnici tog dela Grčke plaćaju odnošenje otpada, na 132 evra.

Probni period trajaće do 17. maja 2017. godine, a postrojenje će početi sa komercijalnim radom 10. juna. Predviđeno je da projekat traje 25 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva