Životna sredina

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Pocela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je sve zainteresovane strane da u cilju unapređenja kvaliteta Nacrta zakona o klimatskim promenama učestvuju u javnoj raspravi, koja će trajati od danas do 20. aprila.

Prva javna rasprava održana je u u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a otvorio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

On je rekao da je ovaj zakon krovni zakon, strateški važan, ne samo sa stanovišta životne sredine nego čitavog društva.

„To je jedan od najvažnijih, sistemskih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koje se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili emisije gasova sa efektom staklene bašte, i u tome će učestvovati građani, institucije, privreda. Svi segmenti društva“, istakao je on.

U Kragujevcu bi o novom propisu trebalo da se razgovara 27. marta, u Nišu 30. marta, a u Beogradu 3. aprila. Javna rasprava planirana je i u Pirotu za 4. april i u Prijepolju 12 dana kasnije.

Zakon, kako navode u Ministarsvu, ima za cilj uspostavljanje sistema monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte i drugih informacija od značaja za oblast klimatskih promena.

Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) i Programom rada Vlade predviđena je obaveza donošenja zakona o klimatskim promenama u drugom kvartalu 2018. godine.

U pisanju Nacrta učestvovali su predstavnici Vlade Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Privredne komore Srbije, javnih preduzeća, Stalne konferencije gradova i opština i organizacija civilnog društva.

Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti tokom javnih rasprava, kao i putem elektronske pošte na adresu danijela.bozanic@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene, Omladinskih brigada 1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – klimatske promene” na obrascu koji možete preuzeti sa gore navedene stranice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

16. mart 2018. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

16. mart 2018. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

16. mart 2018. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

16. mart 2018. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu