Životna sredina

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Pocela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je sve zainteresovane strane da u cilju unapređenja kvaliteta Nacrta zakona o klimatskim promenama učestvuju u javnoj raspravi, koja će trajati od danas do 20. aprila.

Prva javna rasprava održana je u u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a otvorio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

On je rekao da je ovaj zakon krovni zakon, strateški važan, ne samo sa stanovišta životne sredine nego čitavog društva.

„To je jedan od najvažnijih, sistemskih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koje se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili emisije gasova sa efektom staklene bašte, i u tome će učestvovati građani, institucije, privreda. Svi segmenti društva“, istakao je on.

U Kragujevcu bi o novom propisu trebalo da se razgovara 27. marta, u Nišu 30. marta, a u Beogradu 3. aprila. Javna rasprava planirana je i u Pirotu za 4. april i u Prijepolju 12 dana kasnije.

Zakon, kako navode u Ministarsvu, ima za cilj uspostavljanje sistema monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte i drugih informacija od značaja za oblast klimatskih promena.

Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) i Programom rada Vlade predviđena je obaveza donošenja zakona o klimatskim promenama u drugom kvartalu 2018. godine.

U pisanju Nacrta učestvovali su predstavnici Vlade Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Privredne komore Srbije, javnih preduzeća, Stalne konferencije gradova i opština i organizacija civilnog društva.

Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti tokom javnih rasprava, kao i putem elektronske pošte na adresu danijela.bozanic@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene, Omladinskih brigada 1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – klimatske promene” na obrascu koji možete preuzeti sa gore navedene stranice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

16. mart 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

16. mart 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

16. mart 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

16. mart 2018. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama