Životna sredina

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Pocela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je sve zainteresovane strane da u cilju unapređenja kvaliteta Nacrta zakona o klimatskim promenama učestvuju u javnoj raspravi, koja će trajati od danas do 20. aprila.

Prva javna rasprava održana je u u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a otvorio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

On je rekao da je ovaj zakon krovni zakon, strateški važan, ne samo sa stanovišta životne sredine nego čitavog društva.

„To je jedan od najvažnijih, sistemskih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koje se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili emisije gasova sa efektom staklene bašte, i u tome će učestvovati građani, institucije, privreda. Svi segmenti društva“, istakao je on.

U Kragujevcu bi o novom propisu trebalo da se razgovara 27. marta, u Nišu 30. marta, a u Beogradu 3. aprila. Javna rasprava planirana je i u Pirotu za 4. april i u Prijepolju 12 dana kasnije.

Zakon, kako navode u Ministarsvu, ima za cilj uspostavljanje sistema monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte i drugih informacija od značaja za oblast klimatskih promena.

Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) i Programom rada Vlade predviđena je obaveza donošenja zakona o klimatskim promenama u drugom kvartalu 2018. godine.

U pisanju Nacrta učestvovali su predstavnici Vlade Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Privredne komore Srbije, javnih preduzeća, Stalne konferencije gradova i opština i organizacija civilnog društva.

Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti tokom javnih rasprava, kao i putem elektronske pošte na adresu danijela.bozanic@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene, Omladinskih brigada 1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – klimatske promene” na obrascu koji možete preuzeti sa gore navedene stranice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

16. mart 2018. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

16. mart 2018. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

16. mart 2018. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

16. mart 2018. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda