Životna sredina

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Pocela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je sve zainteresovane strane da u cilju unapređenja kvaliteta Nacrta zakona o klimatskim promenama učestvuju u javnoj raspravi, koja će trajati od danas do 20. aprila.

Prva javna rasprava održana je u u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a otvorio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

On je rekao da je ovaj zakon krovni zakon, strateški važan, ne samo sa stanovišta životne sredine nego čitavog društva.

“To je jedan od najvažnijih, sistemskih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koje se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili emisije gasova sa efektom staklene bašte, i u tome će učestvovati građani, institucije, privreda. Svi segmenti društva”, istakao je on.

U Kragujevcu bi o novom propisu trebalo da se razgovara 27. marta, u Nišu 30. marta, a u Beogradu 3. aprila. Javna rasprava planirana je i u Pirotu za 4. april i u Prijepolju 12 dana kasnije.

Zakon, kako navode u Ministarsvu, ima za cilj uspostavljanje sistema monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte i drugih informacija od značaja za oblast klimatskih promena.

Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) i Programom rada Vlade predviđena je obaveza donošenja zakona o klimatskim promenama u drugom kvartalu 2018. godine.

U pisanju Nacrta učestvovali su predstavnici Vlade Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Privredne komore Srbije, javnih preduzeća, Stalne konferencije gradova i opština i organizacija civilnog društva.

Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti tokom javnih rasprava, kao i putem elektronske pošte na adresu danijela.bozanic@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene, Omladinskih brigada 1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – klimatske promene” na obrascu koji možete preuzeti sa gore navedene stranice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Valjevci grad podataka zagadenosti zakasnjenjem

Valjevci: Podaci o zagađenju treba da budu prikazani u realnom vremenu

03 December 2020 - Grad Valjevo je objavio informacije o dnevnim nivoima polutanata sa zakašnjenjem, pa Lokalni odgovor traži da podaci budu u realnom vremenu

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

res fondacija zagadjenje vazduha konferencija dve vatre

Svetska banka: Vazduh u Beogradu najviše zagađuju grejanje, saobraćaj i termoelektrane

03 December 2020 - Analiza Svetske banke pokazala je da se najveći izvori zagađenja nalaze u samom urbanom području, a onda van granica gradova.

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...