x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

16.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: ekologija.gov.rs
Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je sve zainteresovane strane da u cilju unapređenja kvaliteta Nacrta zakona o klimatskim promenama učestvuju u javnoj raspravi, koja će trajati od danas do 20. aprila.

Prva javna rasprava održana je u u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a otvorio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

On je rekao da je ovaj zakon krovni zakon, strateški važan, ne samo sa stanovišta životne sredine nego čitavog društva.

“To je jedan od najvažnijih, sistemskih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koje se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili emisije gasova sa efektom staklene bašte, i u tome će učestvovati građani, institucije, privreda. Svi segmenti društva”, istakao je on.

U Kragujevcu bi o novom propisu trebalo da se razgovara 27. marta, u Nišu 30. marta, a u Beogradu 3. aprila. Javna rasprava planirana je i u Pirotu za 4. april i u Prijepolju 12 dana kasnije.

Zakon, kako navode u Ministarsvu, ima za cilj uspostavljanje sistema monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte i drugih informacija od značaja za oblast klimatskih promena.

Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) i Programom rada Vlade predviđena je obaveza donošenja zakona o klimatskim promenama u drugom kvartalu 2018. godine.

U pisanju Nacrta učestvovali su predstavnici Vlade Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Privredne komore Srbije, javnih preduzeća, Stalne konferencije gradova i opština i organizacija civilnog društva.

Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti tokom javnih rasprava, kao i putem elektronske pošte na adresu ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene, Omladinskih brigada 1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – klimatske promene” na obrascu koji možete preuzeti sa gore navedene stranice.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.