Voda

Počela izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

Pocela-izgradnja-sistema-za-preciscavanje-otpadnih-voda-Podgorica

Photo: Grad Podgorica

Objavljeno

19.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Podgorica započeo je radove na postavljanju primarnog kolektora u okviru projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda koji predstavlja investiciju veću od 50 miliona evra.

Gradonačenik Ivan Vuković izjavio je da se ovim projektom, koji je nazvan projektom veka za glavni grad, obezbeđuje trajna zaštita reke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera.

Obezbeđuje se trajna zaštita reke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera

Projekat obuhvata četiri komponente – primarni kolektor duži od pet kilometara, čija izgradnja je počela, postavljanje novih 20 kilometara kanalizacione mreže, koje bi trebalo da krene ovih dana, i izgradnju novog mosta na Morači, koja se očekuje da počne u naredna dva meseca.

Za ovaj projekat KfW banka je obezbedila kredit od 35 miliona evra

Izgradnja samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda planirana je, prema rečima gradonačelnika, za početak naredne godine.

Radove izvodi kompanija Bemax.

Evropska unija je kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan dala grant od deset miliona evra

Za ovaj projekat KfW banka je obezbedila kredit od 35 miliona evra, a Evropska unija je kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan dala grant od deset miliona evra. Banka je, takođe, obezbedila donaciju od 285.000 evra za izradu dve studije koje su deo projektne dokumentacije.

Oko 75% zagađenja vode potiče od otpada iz domaćinstava

Aivo Orav, šef delegacije EU u Crnoj Gori, naveo je da 75% zagađenja vode dolazi od otpada iz domaćinstava, pa je izuzetno važno investirati u ispravno sakupljanje i tretman otpadnih voda.

Početku radova prisustvoali su i Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore, Robert Weber, ambasador Nemačke u Crnoj Gori, Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Željko Uljarević, šef Kancelarije KfW grupe za Crnu Goru i Veselin Kovačević, direktor kompanije Bemax.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

19. maj 2020. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

19. maj 2020. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

19. maj 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

19. maj 2020. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.