x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

PKS pokrenula Akademiju cirkularne ekonomije

11.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: UNDP
PKS pokrenula Akademiju cirkularne ekonomije

Privredna komora Srbije (PKS) je pokrenula Akademiju cirkularne ekonomije, namenjenu polaznicimama iz malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da unaprede kvalitet i povećaju efikasnost procesa rada u svojim kompanijama, dajući pritom doprinos privrednom razvoju Srbije i i zaštiti životne sredine.

Akademije cirkularne ekonomije, koja je 7. septembra počela sa radom, naučiće polaznike kako da analiziraju i ocene efektivnost procesa rada i upotrebe materijala u svojoj kompaniji, kao i da sprovedu sistemske promene u pravcu cirkularnog poslovanja. Ideja „cirkularne ekonomije“ ima za cilj upotrebu i ponovnu upotrebu resursa, kako bi se smanjila i završila proizvodnja otpada, što zahteva temeljne promene u čitavom lancu vrednosti, saopštio je PKS.

„Privredna komora je sa početkom rada Akademije cirkularne ekonomije ušla u program transfera znanja, posebno ka sektoru malih i srednjih preduzeća, kako bi se pripremila za energetsku i ekološku tranziciju, radi jačanja konkurentnosti na regionalnom i svetskom tržištu“, rekao je Siniša Mitrović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

“Cirkularna ekonomija je u osnovi kreiranje novog investicionog ciklusa u kojem će se u narednih nekoliko godina u oblasti upravljanja otpada i otpadnim vodama investirati više milijardi evra. Direktni benefiti su otvaranje novih radnih mesta, smanjenje opterećenja na životnu sredinu i prelazak na čiste tehnologije ponovnim iskorišćavanjem resursa koji su se do sada odlagali na deponije”, rekao je Slobodan Perović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine.

“Uvođenjem cirkularne ekonomije, uz dugoročno ulaganje u sirovinsku i energetsku efikasnost, zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, doprinosi se realizaciji globalnih ciljeva održivog razvoja i ispunjavanju nacionalnih obaveza preuzetih Sporazumom iz Pariza o klimatskim promenama“, rekao je Žarko Petrović, UNDP programski analitičar.

Sistem proizvodnje i potrošnje u velikom broju kompanija u Srbiji i dalje funkcioniše po linearnom modelu „uzmi – koristi/napravi – odloži“, pri čemu se prirodni resursi koriste za proizvodnju proizvoda koji će biti bačeni na kraju njihovog životnog veka, navodi se u saopštenju PKS.

PKS je Akademiju cirkularne ekonomije pokrenula u saradnji sa centrom Cirekon i uz podršku EIT Climate-KIC i UNDP projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

U decembru 2015. godine, Evropska komisija usvojila je novi ambiciozni paket mera o cirkularnoj ekonomiji, koji se u velikoj meri odnosi na izmene regulative u oblasti upravljanja otpadom i dizajna proizvoda. Paket uključuje četiri zakonska predloga za uvođenje novih ciljeva upravljanja otpadom koji se tiču ponovne upotrebe, reciklaže i odlaganja otpada.

U izradi je i novi okvir za poboljšanje materijalne efikasnosti u proizvodnji kroz unapređenje direktive o ekodizajnu, a biće obuhvaćen i čitav životni ciklus proizvoda. Postojeći zahtevi eko dizajn direktive biće dopunjeni merama koje produžavaju životni vek proizvoda, poboljšavaju mogućnosti ponovne upotrebe komponenti i recikliranog materijala i podstiču upotrebu već iskorišćenih i recikliranih komponenti u proizvodima, podseća se u saopštenju UNDP.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.