Otpad

Peta beogradska pobedila na takmičenju u rešavanju problema otpadne vode iz mlekarske industrije

Tech Case Study 2020

Slika: Pobednički tim

Objavljeno

12.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Na ovogodišnjem takmičenju Tehnološka studija slučaja (Tech Case Study 2020), čiji je cilj da srednjoškolci iz cele Srbije testiraju svoje inženjerske veštine kroz rešavanje problema iz oblasti održivog razvoja, pobedio je tim “5a” iz Pete beogradske gimnazije sa rešenjem kojim bi se nusproizvodi mlekarske industrije koristili za proizvodnju voćnog jogurta, a iz otpadnih voda dobijalo đubrivo.

Takmičenje Tech Case Study 2020 održano je ove godine po drugi put u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zadatak je bio zasnovan na scenariju pomora ribe zbog izlivanja otpadnih voda iz mlekare

Zadatak je bio zasnovan na jednom potencijalnom scenariju sa kojim se mogu susreti budući inženjeri zaštite životne sredine u radu sa prehrambenom industrijom – pomoru ribe zbog ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda iz obližnje mlekare, a od budućih tehnologa se očekivalo da unaprede tehnološki postupak kako bi sprečili buduće ovakve događaje.

Cilj je bio i da se poveća profitabilnost procesa uz što bolje iskorišćenje sirovina i sporednih proizvoda kao i da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Pobednički tim fokusirao se na projektovanje novog sistema za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se prvobitna koncentracija zagađujućih materija svela na minimum i predložio upotrebu zeolita za eliminisanje štetnih supstanci uz prethodnu eliminaciju nerastvornih masti i ulja u separatoru.

Nusproizvodi prečišćavanja vode bi se koristili kao đubrivo

Nusproizvodi prečišćavanja otpadne vode polimerima bi se iskoristilii za dobijanje kompozita koji bi kasnije služili kao đubrivo, a surutka kao nusproizvod proizvodnje sira bi se iskoristila za proizvodnju voćnih jogurta.

Tim se osvrnuo i na marketinška rešenja kao i principe društveno-odgovornog poslovanja za poboljšanje poslovanja mlekare.

U finalnom nadmetanju učestvovalo je deset timova srednjoškolaca sa po 3-4 učenika koji su radili uz pomoć mentora. Polufinalno takmičenje je ove godine zbog situacije sa COVID-19 održano onlajn.

Takmičenje su osmislili studenti Tehnološko-metalurškog fakulteta, a podršku daje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Ove godine podršku je pružila i ambasada Švedske u Beogradu kroz projekat IED Serbia, koji se bavi implementacijom Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

12. jun 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. jun 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

12. jun 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

12. jun 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela