Biodiverzitet

Opštine u BiH, Crnoj Gori i Albaniji zajedno štite more od otpada

Opstine BiH Crna Gora Albanija more otpad

Foto: A Different Perspective, Pixabay

Objavljeno

02.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat sprovodi nemački GIZ. Čelnici pet opština iz Albanije, BiH i Crne Gore obavezali su se da zaštite more od otpada.

Javni zvaničnici i međunarodni stručnjaci obećali su u najjužnijem gradu Crne Gore da će udružiti snage u brizi o zdravlju i životnoj sredini prevencijom i merama da u more stiže najmanje moguće otpada. Načelnici Finića i Lješa u Albaniji, Neuma i Trebinja u Bosni i Hercegovini i Ulcinja preuzeli su obavezu da pojačaju reciklažu i dižu svest i građana i firmi i uključe ih u napore.

Nadležne državne institucije su partneri u regionalnom projektu, u kojem su i učesnici iz Nemačke. Na radionici je potpisana Ulcinjska deklaracija o sprečavanju morskog otpada. U srži poduhvata je i integrisano upravljanje, a obuhvaćene su i plaže i reke.

Praćenje i partnerstva među zajednicama

Četvorogodišnji program traje do marta 2022. godine s budžetom od 3,5 miliona evra. Savezno ministarstvo za privredni razvoj i saradnju (BMZ) Nemačke finansiralo ga je i angažovalo organizaciju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit da ga sprovede.

Mere iz prekograničnog projekta uključuju monitoring odnosno praćenje količine plastike u vodotokovima i ovom delu Sredozemnog mora. Sprema se podrška za probne aktivnosti i partnerstva, na primer između opština na izvoru zagađenja i zajednica koje su nizvodno.

More trpi štetu od otpada uporedivu s posledicama klimatskih promena

Liferovanje smeća u more je jedno od glavnih i najhitnijih globalnih pitanja našeg doba, gotovo u rangu rasprava o klimatskim promenama uz predviđene rizike za živi svet, saopštili su učesnici i učesnice i ukazali na to da u prikupljenim uzorcima otpada preovlađuje jednokratna plastika. Pozvali su i na razvoj cirkularne privrede.

„Istovremeno, moramo priznati da je plastika izuzetno koristan materijal za milione predmeta u našem svakodnevnom životu. Rešenje problema morskog otpada ne može biti opšta zabrana svih vrsta plastike, tako da je situacija veoma složena“, napisali su u izjavi za štampu i istakli interese ljudi i potrebu za dobrosusedskim odnosima.

Green Home: Crna Gora zaostaje u zaštiti mora

Crna Gora je daleko od ispunjenja obaveza iz Konvencije o biološkoj raznovrsnosti u pogledu zaštite mora, upozorio je Green Home.

Potrebu za zaštitom mora i obala izazvalo je neodrživo korišćenje prirodnih resursa, dodato je u izjavi. Ova balkanska država nije unapredila status nijedne zone od 2009, kada se pridružila internacionalnom okviru, iako je trebalo da zaštiti deset odsto obale i svog dela mora, naveli su zaštitnici i zaštitnice životne sredine.

Nacionalnim strategijama su za buduća zaštićena područja određena ostrva Katič i Stari Ulcinj i rt Platamuni, dodala je organizacija. Na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Crna Gora se obavezala da mesta na svojoj teritoriji uvrsti u mrežu Natura 2000, podseća Green Home.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prijatelj-mora-pula

Hrvatski grad Pula – Prijatelj mora

2. mart 2020. - Napori Pule da očuva životnu sredinu i živi svet u moru dobili su priznanje globalnog projekta Prijatelj mora

Ada Ciganlija uskoro postaje zasticeni predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija uskoro postaje zaštićeni predeo izuzetnih odlika

2. mart 2020. - Ada Ciganlija, omiljeno izletište beograđana i oaza biodiverziteta u samom gradskom jezgru, uskoro bi mogla biti stavljena pod zaštitu

ekolosko pravo regionalni centar

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

2. mart 2020. - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

2. mart 2020. - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...