x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Green Home prijavio bjelopoljske opštinare zbog plana MHE Lještanica

11.12.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Green Home
Green Home prijavio bjelopoljske opštinare zbog plana MHE Lještanica

Organizacija za zaštitu životne sredine Green Home je saopštila da je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore podnela krivičnu prijavu protiv službenih lica za zloupotrebu položaja u postupku razvoja projekta mini hidroelektrane Lještanica.

U dokumentaciji je navedeno da su odgovorni iz sekretarijatâ za uređenje prostora i ruralni i održivi razvoj u Bijelom Polju nevršenjem i prekoračenjem ovlašćenja omogućili koncesionaru Hydro Lještanica Doo da dobije ekološku saglasnost.

Lokacija u planiranom parku prirode

Postrojenje je planirano za izgradnju na vodoizvorištu istoimene reke. Aktivistkinje i aktivisti tvrde da su opštinari zanemarili pozitivne propise, mišljenja stručnih državnih institucija za zaštitu prirode i građana Lijeske i Bijelog Polja. Projekat vodi ka izmeni hidrološke slike i oštećenju biljnog i životinjskog sveta na mestu kanjona Stožernice, planiranog parka prirode, stoji u izjavi za štampu.

Pritom, dodato je, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj namerno prikriva da bi se kaptiranjem mesta odakle se domaćinstva snabdevaju vodom za piće prekršio Zakon o vodama. Slučaj je drugim putem stigao i pred Ustavni sud, a meštani osporavaju eksproprijaciju zemljišta.

Kaptiranjem mesta odakle se domaćinstva snabdevaju vodom za piće bio bi prekršen Zakon o vodama

Za 17. decembar zakazani su protest i javna tribina o elaboratu procene uticaja na životnu sredinu.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković je u septembru izjavio da i odluke koje su već donesene o izgradnji malih hidroelektrana mogu biti promenjene, ali da treba vremena. On je tada rekao da se začudio da je moguće da će Lještanica biti ubačena u cev. Odluke nisu nepromenljive ako se tiču koristi po državu ili građane, poručio je premijer.

Najkritičniji slučaj destruktivnog delovanja

Gin houm insistira na sličnostima sa Bukovicom, Komaračom, Đuričkom, Bistricom i drugim rekama i tvrdi da je ovo “najkritičniji slučaj destruktivnog delovanja”. Vlada u Podgorici je u oktobru odlučila da raskine ugovore za gradnju deset MHE na šest reka u Bijelom Polju, Plavu, Andrijevici i Šavniku. U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je tada Marković.

Hidro Lještanicu sa 99 odsto kontroliše Synergy Doo, na čije veze s vrhom vlasti ukazuju protivnici rečenog poduhvata. Planirana snaga je 2,3 megavata, a godišnja proizvodnja osam gigavat-sati. Elektrana bi trebalo da zauzme ukupno 3,3 hektara, uz cev dugačku četiri kilometra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.