Životna sredina

Green Home prijavio bjelopoljske opštinare zbog plana MHE Lještanica

Ljestanica-MHE green home

Foto: Green Home

Objavljeno

11.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacija za zaštitu životne sredine Green Home saopštila je da je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore podnela krivičnu prijavu protiv službenih lica za zloupotrebu položaja u postupku razvoja projekta mini hidroelektrane Lještanica.

U dokumentaciji je navedeno da su odgovorni iz sekretarijatâ za uređenje prostora i ruralni i održivi razvoj u Bijelom Polju nevršenjem i prekoračenjem ovlašćenja omogućili koncesionaru Hydro Lještanica Doo da dobije ekološku saglasnost.

Lokacija u planiranom parku prirode

Postrojenje je planirano za izgradnju na vodoizvorištu istoimene reke. Aktivistkinje i aktivisti tvrde da su opštinari zanemarili pozitivne propise, mišljenja stručnih državnih institucija za zaštitu prirode i građana Lijeske i Bijelog Polja. Projekat vodi ka izmeni hidrološke slike i oštećenju biljnog i životinjskog sveta na mestu kanjona Stožernice, planiranog parka prirode, stoji u izjavi za štampu.

Pritom, dodato je, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj namerno prikriva da bi se kaptiranjem mesta odakle se domaćinstva snabdevaju vodom za piće prekršio Zakon o vodama. Slučaj je drugim putem stigao i pred Ustavni sud, a meštani osporavaju eksproprijaciju zemljišta.

Kaptiranjem mesta odakle se domaćinstva snabdevaju vodom za piće bio bi prekršen Zakon o vodama

Za 17. decembar zakazani su protest i javna tribina o elaboratu procene uticaja na životnu sredinu.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković je u septembru izjavio da i odluke koje su već donesene o izgradnji malih hidroelektrana mogu biti promenjene, ali da treba vremena. On je tada rekao da se začudio da je moguće da će Lještanica biti ubačena u cev. Odluke nisu nepromenljive ako se tiču koristi po državu ili građane, poručio je premijer.

Najkritičniji slučaj destruktivnog delovanja

Green Home insistira na sličnostima sa Bukovicom, Komaračom, Đuričkom, Bistricom i drugim rekama i tvrdi da je ovo „najkritičniji slučaj destruktivnog delovanja“. Vlada u Podgorici je u oktobru odlučila da raskine ugovore za gradnju deset MHE na šest reka u Bijelom Polju, Plavu, Andrijevici i Šavniku. U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je tada Marković.

Hidro Lještanicu sa 99 odsto kontroliše Synergy Doo, na čije veze s vrhom vlasti ukazuju protivnici rečenog poduhvata. Planirana snaga je 2,3 megavata, a godišnja proizvodnja osam gigavat-sati. Elektrana bi trebalo da zauzme ukupno 3,3 hektara, uz cev dugačku četiri kilometra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. decembar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. decembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

11. decembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. decembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu