Električna energija

Ministarstvo ekonomije raskida ugovore za MHE na šest crnogorskih reka

Ministarstvo-ekonomije-raskida-ugovore-za-sest MHE

Slika: Sednica Vlade Crne Gore u Pljevljima (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore donela je odluku da raskine ugovore za gradnju deset malih hidroelektrana (MHE) na šest reka u opštinama Bijelo Polje, Plav, Andrijevica i Šavnik.

Odluka (Informacija o aktivnostima u vezi s Analizom programa podsticanja izgradnje malih hidroelektrana) je doneta na sednici vlade koja je održana u Pljevljima. Premijer Duško Marković izjavio je da je program gradnje MHE nesporno omogućio novi zamah ulaganja u proizvodnju električne energije. Ali, kako je naveo, u tom razvojnom zamahu bilo je i propusta koji bi naneli štetu prirodi.

U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je on.

Zato je Ministarstvo ekonomije dobilo zaduženje da, za početak, otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji MHE na reci Bistrici u Bijelom Polju, zatim na Murinskoj rijeci, Komarinskoj rijeci i Đuričkoj rijeci u Plavu, Trepačkoj rijeci u Andrijevici i Bukovici u Šavniku.

On je istakao da će u narednom periodu vlada zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima.

U maju ove godine nevladina organizacija Green Home predala je Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo 6,3 hiljade građana, za trajno zaustavljanje gradnje MHE u Crnoj Gori. Peticiju su potpisali građani Podgorice, Nikšića, Plava, Berana i Šavnika.

A, albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je aprilu da će raskinuti ukupno 17 ugovora za gradnja MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. oktobar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. oktobar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. oktobar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. oktobar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije