x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministarstvo ekonomije raskida ugovore za MHE na šest crnogorskih reka

18.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Sednica Vlade Crne Gore u Pljevljima (Vlada Crne Gore)
Ministarstvo ekonomije raskida ugovore za MHE na šest crnogorskih reka

Vlada Crne Gore donela je odluku da raskine ugovore za gradnju deset malih hidroelektrana (MHE) na šest reka u opštinama Bijelo Polje, Plav, Andrijevica i Šavnik.

Odluka (Informacija o aktivnostima u vezi s Analizom programa podsticanja izgradnje malih hidroelektrana) je doneta na sednici vlade koja je održana u Pljevljima. Premijer Duško Marković izjavio je da je program gradnje MHE nesporno omogućio novi zamah ulaganja u proizvodnju električne energije. Ali, kako je naveo, u tom razvojnom zamahu bilo je i propusta koji bi naneli štetu prirodi.

U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je on.

Zato je Ministarstvo ekonomije dobilo zaduženje da, za početak, otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji MHE na reci Bistrici u Bijelom Polju, zatim na Murinskoj rijeci, Komarinskoj rijeci i Đuričkoj rijeci u Plavu, Trepačkoj rijeci u Andrijevici i Bukovici u Šavniku.

On je istakao da će u narednom periodu vlada zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima.

U maju ove godine nevladina organizacija Green Home predala je Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo 6,3 hiljade građana, za trajno zaustavljanje gradnje MHE u Crnoj Gori. Peticiju su potpisali građani Podgorice, Nikšića, Plava, Berana i Šavnika.

A, albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je aprilu da će raskinuti ukupno 17 ugovora za gradnja MHE.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.