Električna energija

Ministarstvo ekonomije raskida ugovore za MHE na šest crnogorskih reka

Ministarstvo-ekonomije-raskida-ugovore-za-sest MHE

Slika: Sednica Vlade Crne Gore u Pljevljima (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore donela je odluku da raskine ugovore za gradnju deset malih hidroelektrana (MHE) na šest reka u opštinama Bijelo Polje, Plav, Andrijevica i Šavnik.

Odluka (Informacija o aktivnostima u vezi s Analizom programa podsticanja izgradnje malih hidroelektrana) je doneta na sednici vlade koja je održana u Pljevljima. Premijer Duško Marković izjavio je da je program gradnje MHE nesporno omogućio novi zamah ulaganja u proizvodnju električne energije. Ali, kako je naveo, u tom razvojnom zamahu bilo je i propusta koji bi naneli štetu prirodi.

U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je on.

Zato je Ministarstvo ekonomije dobilo zaduženje da, za početak, otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji MHE na reci Bistrici u Bijelom Polju, zatim na Murinskoj rijeci, Komarinskoj rijeci i Đuričkoj rijeci u Plavu, Trepačkoj rijeci u Andrijevici i Bukovici u Šavniku.

On je istakao da će u narednom periodu vlada zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima.

U maju ove godine nevladina organizacija Green Home predala je Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo 6,3 hiljade građana, za trajno zaustavljanje gradnje MHE u Crnoj Gori. Peticiju su potpisali građani Podgorice, Nikšića, Plava, Berana i Šavnika.

A, albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je aprilu da će raskinuti ukupno 17 ugovora za gradnja MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.