Električna energija

Ministarstvo ekonomije raskida ugovore za MHE na šest crnogorskih reka

Ministarstvo-ekonomije-raskida-ugovore-za-sest MHE

Slika: Sednica Vlade Crne Gore u Pljevljima (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore donela je odluku da raskine ugovore za gradnju deset malih hidroelektrana (MHE) na šest reka u opštinama Bijelo Polje, Plav, Andrijevica i Šavnik.

Odluka (Informacija o aktivnostima u vezi s Analizom programa podsticanja izgradnje malih hidroelektrana) je doneta na sednici vlade koja je održana u Pljevljima. Premijer Duško Marković izjavio je da je program gradnje MHE nesporno omogućio novi zamah ulaganja u proizvodnju električne energije. Ali, kako je naveo, u tom razvojnom zamahu bilo je i propusta koji bi naneli štetu prirodi.

U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je on.

Zato je Ministarstvo ekonomije dobilo zaduženje da, za početak, otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji MHE na reci Bistrici u Bijelom Polju, zatim na Murinskoj rijeci, Komarinskoj rijeci i Đuričkoj rijeci u Plavu, Trepačkoj rijeci u Andrijevici i Bukovici u Šavniku.

On je istakao da će u narednom periodu vlada zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima.

U maju ove godine nevladina organizacija Green Home predala je Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo 6,3 hiljade građana, za trajno zaustavljanje gradnje MHE u Crnoj Gori. Peticiju su potpisali građani Podgorice, Nikšića, Plava, Berana i Šavnika.

A, albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je aprilu da će raskinuti ukupno 17 ugovora za gradnja MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU