Električna energija

Ministarstvo ekonomije raskida ugovore za MHE na šest crnogorskih reka

Ministarstvo-ekonomije-raskida-ugovore-za-sest MHE

Slika: Sednica Vlade Crne Gore u Pljevljima (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore donela je odluku da raskine ugovore za gradnju deset malih hidroelektrana (MHE) na šest reka u opštinama Bijelo Polje, Plav, Andrijevica i Šavnik.

Odluka (Informacija o aktivnostima u vezi s Analizom programa podsticanja izgradnje malih hidroelektrana) je doneta na sednici vlade koja je održana u Pljevljima. Premijer Duško Marković izjavio je da je program gradnje MHE nesporno omogućio novi zamah ulaganja u proizvodnju električne energije. Ali, kako je naveo, u tom razvojnom zamahu bilo je i propusta koji bi naneli štetu prirodi.

U pojedinim slučajevima ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima, istakao je on.

Zato je Ministarstvo ekonomije dobilo zaduženje da, za početak, otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji MHE na reci Bistrici u Bijelom Polju, zatim na Murinskoj rijeci, Komarinskoj rijeci i Đuričkoj rijeci u Plavu, Trepačkoj rijeci u Andrijevici i Bukovici u Šavniku.

On je istakao da će u narednom periodu vlada zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima.

U maju ove godine nevladina organizacija Green Home predala je Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo 6,3 hiljade građana, za trajno zaustavljanje gradnje MHE u Crnoj Gori. Peticiju su potpisali građani Podgorice, Nikšića, Plava, Berana i Šavnika.

A, albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je aprilu da će raskinuti ukupno 17 ugovora za gradnja MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

18. oktobar 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

18. oktobar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

18. oktobar 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

18. oktobar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane