OIE

Skupštini Crne Gore predata peticija za zabranu gradnje malih hidroelektrana

Skupstina-Crne-Gore-peticija-za-zabranu-gradnje-mhe

Slika: Facebook/Green Home

Objavljeno

16.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nevladina organizacija Green Home predala je Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo 6,3 hiljade građana, za trajno zaustavljanje gradnje malih hidroelektrana (MHE) u Crnoj Gori, preneli su lokalni mediji.

Građani Podgorice, Nikšića, Plava, Berana i Šavnika u peticiji traže od Skupštine da pokrene raspravu i zatraži trajni moratorijum na izgradnju MHE u Crnoj Gori, kao i da zaustavi davanje i obnavljanje energetskih dozvola po osnovu već podnetih zahteva, dok se ne sprovede strateška procena uticaja na životnu sredinu projekata MHE.

U peticiji se traži i pokretanje postupka zbog kršenja Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o koncesijama u vezi sa gradnjom MHE.

NVO Green Home i druge organizacije iz Crne Gore spremaju žalbe Energetskoj zajednici zbog MHE

Nataša Kovačević, izvršna direktorka NVO Green Home, izjavila je da je većina dosadašnjih koncesija za MHE u Crnoj Gori dodeljena bez odgovarajućih planskih i strateških dokumenata, kao i procena o uticajima na životnu sredinu.

Ona je podsetila da je Evropski parlament u novembru prošle godine ocenio da većina od 80 MHE u Crnoj Gori nisu planirane, niti su, one koje su izgrađene, u skladu sa evropskim konvencijama i propisima.

Zbog toga, kako je navela, postoji pravni osnov da svi ugovori budu raskinuti.

U Crnoj Gori trenutno radi 13 MHE, a u izgradnji je još nekoliko.

Kovačević je rekla da Ministarstvo ekonomije radi reviziju projekata, kao i da je moguće da neke od dozvola budu ukinute, a neke revidirane.

Predaji peticije Skupštini Crne Gore prisustvovali su i predstavnici sela iz okoline Bijelog Polja i Pljevlja, čiji meštani pokušavaju da spreče gradnju novih MHE.

NVO Green Home najavio je da će uz saradnju sa drugim organizacija iz Crne Gore predati nekoliko inicijativa za otvaranje žalbenog postupka pred Energetskom zajednicom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

16. maj 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. maj 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. maj 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. maj 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage