Električna energija

Operatori sistema prenosa Bugarske i Rumunije potpisali sporazuma o snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Operatori sistema prenosa Bugarske i Rumunije potpisali sporazuma o snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Slika: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

05.10.2017.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2017.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Operatori sistema prenosa Bugarske i Rumunije potpisali su sporazum o uzajamnom hitnom snabdevanju električnom energijom u vanrednim situacijama, poput kvara koji bi mogao da ugrozi stabilnost sistema, saopštilo je Ministarstvo energetike Bugarske.

Sporazum su 3. oktobra u Varni potpisali izvršni direktori Operatora elektroenergetskog sistema Bugarske i rumunske Transelektrike u prisustvu ministara energetike Bugarske i Rumunije, Temenužke Petkove i Toma-Florina Petkua.

Sporazum je stupio na snagu na dan potpisivanja i važiće do 31. decembra 2018. godine, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

Njime je predviđeno da pomoć u hitnim slučajevima mora biti obezbeđena u roku od jednog sata od podnošenja zahteva, ako zemlja dobavljač prihvati zahtev.

Petku i Petkova su se početkom septembra dogovorili da bugarski i rumunski elektroenergetski operatori razgovaraju o sklapanju sporazuma o pružanju vanredne pomoći.

Prošle zime, Bugarska je zbog teških vremenskih prilika zatražila od Rumunije da je snabde strujom. Rumunija je to odbila jer se i sama suočavala sa sličnim problemima i rekordnom potrošnjom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

5. oktobar 2017. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

5. oktobar 2017. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

5. oktobar 2017. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

5. oktobar 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra