Električna energija

Operatori sistema prenosa Bugarske i Rumunije potpisali sporazuma o snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Operatori sistema prenosa Bugarske i Rumunije potpisali sporazuma o snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Slika: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

05.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Operatori sistema prenosa Bugarske i Rumunije potpisali su sporazum o uzajamnom hitnom snabdevanju električnom energijom u vanrednim situacijama, poput kvara koji bi mogao da ugrozi stabilnost sistema, saopštilo je Ministarstvo energetike Bugarske.

Sporazum su 3. oktobra u Varni potpisali izvršni direktori Operatora elektroenergetskog sistema Bugarske i rumunske Transelektrike u prisustvu ministara energetike Bugarske i Rumunije, Temenužke Petkove i Toma-Florina Petkua.

Sporazum je stupio na snagu na dan potpisivanja i važiće do 31. decembra 2018. godine, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

Njime je predviđeno da pomoć u hitnim slučajevima mora biti obezbeđena u roku od jednog sata od podnošenja zahteva, ako zemlja dobavljač prihvati zahtev.

Petku i Petkova su se početkom septembra dogovorili da bugarski i rumunski elektroenergetski operatori razgovaraju o sklapanju sporazuma o pružanju vanredne pomoći.

Prošle zime, Bugarska je zbog teških vremenskih prilika zatražila od Rumunije da je snabde strujom. Rumunija je to odbila jer se i sama suočavala sa sličnim problemima i rekordnom potrošnjom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

5. oktobar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

5. oktobar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

5. oktobar 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

5. oktobar 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem