Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Rumunija i Bugarska razmatraju saradnju u snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Slika: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

08.09.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rumunija i Bugarska razmatraju mogućnost da uspostave saradnju u snabdevanju električnom energijom u vanrednim situacijama, poput one u kojoj su se dve zemlje našle prošle zime zbog loših vremenskih uslova, javili su rumunski i bugarski mediji. Dve zemlje razmatraju i druge zajedničke projekte u oblasti energetike.

Rumunski ministar energetike Toma-Florin Petku i njegova bugarska koleginica Temenužka Petkova razgovarali su ranije ove sedmice u Sofiji o tome da se izradi plana pomoći u slučaju krize. Oni su se dogovorili da bugarski i rumunski elektroenergetski operatori razgovaraju o sklapanju sporazuma o pružanju vanredne pomoći u slučaju krize.

Prošle zime, Bugarska je zbog teških vremenskih prilika zatražila od Rumunije da je snabde strujom. Rumunija je to odbila jer se i sama suočavala sa sličnim problemima i rekordnom potrošnjom.

Petku i Petkova su takođe razgovarali o izgradnji novih interkonekcija u okviru rumunskih i bugarskih elektroenergetskih mreža.

Petku je takođe predložio da se nastave razgovore o izgradnji hidroelektrane na Dunavu, zajedničkom projektu koji dve zemlje razmatraju već godinama. Projekat predviđa izgradnju elektrane snage 440 MW na lokaciji između gradova Nikopola, sa bugarske strane, i Turnu Magurele na rumunskoj obali.

Rumunski mediji su javili da su se oni složila da nastavi dijalog o ovoj temi. Bugarska i Rumunija su 2011. formirale zajednički odbor za ovaj projekat koji se poslednji put sastao 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU