Električna energija

Rumunija i Bugarska razmatraju saradnju u snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Slika: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

08.09.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rumunija i Bugarska razmatraju mogućnost da uspostave saradnju u snabdevanju električnom energijom u vanrednim situacijama, poput one u kojoj su se dve zemlje našle prošle zime zbog loših vremenskih uslova, javili su rumunski i bugarski mediji. Dve zemlje razmatraju i druge zajedničke projekte u oblasti energetike.

Rumunski ministar energetike Toma-Florin Petku i njegova bugarska koleginica Temenužka Petkova razgovarali su ranije ove sedmice u Sofiji o tome da se izradi plana pomoći u slučaju krize. Oni su se dogovorili da bugarski i rumunski elektroenergetski operatori razgovaraju o sklapanju sporazuma o pružanju vanredne pomoći u slučaju krize.

Prošle zime, Bugarska je zbog teških vremenskih prilika zatražila od Rumunije da je snabde strujom. Rumunija je to odbila jer se i sama suočavala sa sličnim problemima i rekordnom potrošnjom.

Petku i Petkova su takođe razgovarali o izgradnji novih interkonekcija u okviru rumunskih i bugarskih elektroenergetskih mreža.

Petku je takođe predložio da se nastave razgovore o izgradnji hidroelektrane na Dunavu, zajedničkom projektu koji dve zemlje razmatraju već godinama. Projekat predviđa izgradnju elektrane snage 440 MW na lokaciji između gradova Nikopola, sa bugarske strane, i Turnu Magurele na rumunskoj obali.

Rumunski mediji su javili da su se oni složila da nastavi dijalog o ovoj temi. Bugarska i Rumunija su 2011. formirale zajednički odbor za ovaj projekat koji se poslednji put sastao 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. septembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

8. septembar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

8. septembar 2017. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane