x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rumunija i Bugarska razmatraju saradnju u snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

08.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo energetike Bugarske
Rumunija i Bugarska razmatraju saradnju u snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Rumunija i Bugarska razmatraju mogućnost da uspostave saradnju u snabdevanju električnom energijom u vanrednim situacijama, poput one u kojoj su se dve zemlje našle prošle zime zbog loših vremenskih uslova, javili su rumunski i bugarski mediji. Dve zemlje razmatraju i druge zajedničke projekte u oblasti energetike.

Rumunski ministar energetike Toma-Florin Petku i njegova bugarska koleginica Temenužka Petkova razgovarali su ranije ove sedmice u Sofiji o tome da se izradi plana pomoći u slučaju krize. Oni su se dogovorili da bugarski i rumunski elektroenergetski operatori razgovaraju o sklapanju sporazuma o pružanju vanredne pomoći u slučaju krize.

Prošle zime, Bugarska je zbog teških vremenskih prilika zatražila od Rumunije da je snabde strujom. Rumunija je to odbila jer se i sama suočavala sa sličnim problemima i rekordnom potrošnjom.

Petku i Petkova su takođe razgovarali o izgradnji novih interkonekcija u okviru rumunskih i bugarskih elektroenergetskih mreža.

Petku je takođe predložio da se nastave razgovore o izgradnji hidroelektrane na Dunavu, zajedničkom projektu koji dve zemlje razmatraju već godinama. Projekat predviđa izgradnju elektrane snage 440 MW na lokaciji između gradova Nikopola, sa bugarske strane, i Turnu Magurele na rumunskoj obali.

Rumunski mediji su javili da su se oni složila da nastavi dijalog o ovoj temi. Bugarska i Rumunija su 2011. formirale zajednički odbor za ovaj projekat koji se poslednji put sastao 2014. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.