Električna energija

Rumunija i Bugarska razmatraju saradnju u snabdevanju strujom u vanrednim situacijama

Slika: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

08.09.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rumunija i Bugarska razmatraju mogućnost da uspostave saradnju u snabdevanju električnom energijom u vanrednim situacijama, poput one u kojoj su se dve zemlje našle prošle zime zbog loših vremenskih uslova, javili su rumunski i bugarski mediji. Dve zemlje razmatraju i druge zajedničke projekte u oblasti energetike.

Rumunski ministar energetike Toma-Florin Petku i njegova bugarska koleginica Temenužka Petkova razgovarali su ranije ove sedmice u Sofiji o tome da se izradi plana pomoći u slučaju krize. Oni su se dogovorili da bugarski i rumunski elektroenergetski operatori razgovaraju o sklapanju sporazuma o pružanju vanredne pomoći u slučaju krize.

Prošle zime, Bugarska je zbog teških vremenskih prilika zatražila od Rumunije da je snabde strujom. Rumunija je to odbila jer se i sama suočavala sa sličnim problemima i rekordnom potrošnjom.

Petku i Petkova su takođe razgovarali o izgradnji novih interkonekcija u okviru rumunskih i bugarskih elektroenergetskih mreža.

Petku je takođe predložio da se nastave razgovore o izgradnji hidroelektrane na Dunavu, zajedničkom projektu koji dve zemlje razmatraju već godinama. Projekat predviđa izgradnju elektrane snage 440 MW na lokaciji između gradova Nikopola, sa bugarske strane, i Turnu Magurele na rumunskoj obali.

Rumunski mediji su javili da su se oni složila da nastavi dijalog o ovoj temi. Bugarska i Rumunija su 2011. formirale zajednički odbor za ovaj projekat koji se poslednji put sastao 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor