Intervju

Okvir za naočare od ostataka kafe – moderno i održivo rešenje

Coffee Mates održivo rešenja za otpad od kafe, okviri za naočare

Foto: Coffee Mates

Objavljeno

04.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Trebaju vam nove naočare? Možete da probate okvir napravljen od ostataka kafe, održivo rešenje koje su osmislila dva mlada istraživača. Štiti životnu sredinu, uz moderan dizajn, po vašoj meri.

Tim Coffee Mates, kojeg čine Petar Stefanovski i Nikola Vučkov, kreirao je održivo rešenje za korišćenje taloga od kafe – napravili su okvir za naočare. Njihova ideja je pobedila na projektu treće generacije mladih RISE (Regional Incubator for Social Entrepreneurs), kojeg organizuje udruženje za društvene inovacije ARNO u Severnoj Makedoniji.

Petar i Nikola su mladi inovatori i, kako oni kažu, prijatelji po kafi, u zajedničkoj misiji da stvore održiviji svet kroz pozitivnu akciju.

Ova dva inženjera su u intervjuu za Balkan Green Energy News objasnila kako su došli na ideju da soc od kafe pretvore u industrijski proizvod visokog kvaliteta i savremenog dizajna te koji su sve benefiti njihovog projekta.

Kako ste došli na ideju da koristite talog od kafe?

Korišćenje taloga od kafe u različite svrhe uobičajena je praksa već duže vreme. Ljudi već godinama koriste talog od kafe kao prirodno đubrivo za svoje bašte. Međutim, ideja o recikliranju taloga od kafe kao održivog i ekološki prihvatljivog materijala stekla je popularnost u poslednjih nekoliko godina. Nakon istraživanja koje je uradio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), otkrili smo da veliku količinu organskog otpada stvaraju kafići, restorani i barovi.

Razvili smo prototipe naših proizvoda, sproveli istraživanje tržišta i kreirali naš poslovni model

Naša ideja rođena je u septembru 2022. godine. Od tada radimo na njoj i sprovodimo anketno istraživanje o količinama kafe koje koriste lokalni restorani, kafići i barovi. Pored toga, učestvovali smo u mentorskom programu za održiva preduzeća projekta RISE udruženja za društvene inovacije ARNO. Razvili smo prototipe naših proizvoda, sproveli istraživanje tržišta i kreirali naš poslovni model. Štaviše, nastavićemo da razvijamo našu ideju i pretvaramo je u stvarnost.

Okvir za onaočare od taloga kafe
Foto: Coffee Mates

Koliko je važna reciklaža ove vrste otpada?

Recikliranje taloga od kafe je važno jer pomaže u smanjenju otpada i očuvanju prirodnih resursa. Procenjuje se da se u svetu svake godine proizvedu milioni tona otpada od kafe. Velika količina otpada završi na deponijama, gde emituje metan, koji je 25 puta jači od ugljen-dioksida. Recikiranje ovog otpada može pomoći u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Metan čini 20 odsto globalnih emisija

Često se prosipa i u odvodni sistem, što stvara poteškoće u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Metan čini 20 odsto globalnih emisija. To izaziva zamku za toplotu u atmosferi i stvara povećanje atmosferskog potencijala zagrevanja. Tokom poslednja dva veka, količina metana u atmosferi se udvostručila zbog ljudskih aktivnosti. Rad na značajnom smanjenju ovog snažnog gasa može biti od koristi u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Kako ovaj otpad nalazi svoje mesto u cirkularnoj ekonomiji? Na koji način se može koristiti?

Talog kafe može naći svoje mesto u cirkularnoj ekonomiji na različite načine. Na primer, može se koristiti kao izvor biogoriva, đubriva ili čak kao sastojak u kozmetici i proizvodima za negu kože.

Pored toga, postoje neki inovativni načini da se otpad od kafe koristi kao sirovina za kreiranje novih proizvoda kao što su okvir za naočare, nameštaj, pa čak i cipele. Mi se, kao društveno preduzeće Coffee Mates, fokusiramo na stvaranje novih, inovativnih proizvoda na tržištu kao što su organsko đubrivo i okviri za naočare napravljeni od otpada kafe.

Kako se talog od kafe prerađuje u korisne predmete, poput okvira za naočare?

Za preradu taloga kafe mogu se koristiti različite metode, u zavisnosti od nameravane primene. Da bi se napravili okviri za naočare, talog kafe se meša sa biomaterijalima i oblikuje u željeni oblik. Dobijeni materijal je izdržljiv, lagan i ekološki prihvatljiv.

Okvir za naočare od otpada od kafe
Foto: Coffee Mates

Mešanjem taloga sa drvetom ili osušenim lišćem može se stvoriti kompost bogat hranljivim materijama koji se može koristiti kao đubrivo za biljke. Korišćenje taloga od kafe za stvaranje organskog đubriva odličan je način da reciklirate otpad i da u isto vreme imate koristi za svoju baštu.

Zahvaljujući Igoru Joškovskom, umetniku i zanatliji, uspeli smo da dizajniramo prototip za okvir naočara. Njegovo zanatsko iskustvo nam pomaže da razvijamo naš proizvod. Naše naočare su napravljene od sto odsto recikliranog materijala. Jedinstvene i ručno pravljene naočare mogu se u potpunosti prilagoditi potrebama i zahtevima kupca.

Coffee Mates, okviri za naočare od otpada od kafe
Foto: Coffee Mates

Da li u industrijskim krugovima ima zainteresovanih za realizaciju vaše ideje?

Mnoge kompanije i startapovi već koriste otpad od kafe za stvaranje inovativnih proizvoda. Očekuje se da će trend nastaviti da raste u budućnosti, kako potrošači postanu svesniji njihovog uticaja na životnu sredinu.

Nakon pobedničke nagrade koju smo osvojili na projektu RISE, kontaktiralo nas je nekoliko lokalnih kafića. Zainteresovali su se za saradnju i ponudili nam svoj otpad od kafe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

4. april 2023. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

4. april 2023. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

4. april 2023. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

4. april 2023. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene