Otpad

Berlinci od recikliranog soca prave šolje za kafu

Berlinci recikliranog soca solje za kafu

Slika: Kaffeeform

Objavljeno

28.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Milioni tona taloga od kafe svake godine završavaju na deponijama i predstavljaju još jedan od ekoloških problema u savremenom svetu, a naročito u Evropi, čiji prosečan stanovnik godišnje konzumira oko pet kilograma kafe. Jedna firma iz Berlina našla je način da od soca proizvodi šolje za kafu i tako ovu vrstu otpada upotrebi u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Kaffeeform kombinuje obnovljive materijale sa talogom koji ostaje nakon pripremanja kafe i od toga pravi šolje za kafu u više oblika, uključujući i one za kafu za poneti. Kreator ovog proizvoda je Julian Lechner, kojem je nakon tri godine eksperimentisanja pošlo za rukom da napravi otporan i trajan materijal koji je 100% biljnog porekla, piše na sajtu ove firme.

Berlinci recikliranog soca prave solje za kafu
Slika: Kaffeeform

Soc za šolje koje proizvodi Kaffeeform sakupljaju kuriri na biciklima obilazeći kafeterije i pržionice kafe u Berlinu. Talog se potom suši i šalje u male fabrike u Nemačkoj gde se soc meša sa ostalim materijalima i od toga prave šolje. Poliranje i pakovanje se odvija opet u Berlinu, a potom se šolje distribuiraju kafićima, prodavnicama i kupcima širom Evrope.

Kaffeeform nije usamljen u misiji da kafu učini održivom

Kaffeeform nije jedini u Evropi koji reciklira talog od kafe. U Lisabonu, glavnom gradu Portugalije, jedan Belgijanac je našao način da iskoristi hranljive sastojke koji se nalaze u socu, pa u okviru svog projekta NÃM koristi talog od kafe kao đubrivo za uzgoj pečuraka. Nakon branja pečuraka, Natan Jacquemin ostatak soca donira lokalnim poljoprivrednicima, koji ga takođe koriste kao đubrivo.

U Londonu, startap firma po imenu bio-bean napravila je fabriku za reciklažu kafe i razvila niz proizvoda od soca, uključujući i biodizel i alternativu čvrstim gorivima koja emituje manje gasova sa efektom staklene bašte. Osnivač Arthur Kay kaže da proizvodi firme bio-bean smanjuju emisije u Velikoj Britaniji za oko šest tona svakog dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.