Otpad

Berlinci od recikliranog soca prave šolje za kafu

Berlinci recikliranog soca solje za kafu

Slika: Kaffeeform

Objavljeno

28.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Milioni tona taloga od kafe svake godine završavaju na deponijama i predstavljaju još jedan od ekoloških problema u savremenom svetu, a naročito u Evropi, čiji prosečan stanovnik godišnje konzumira oko pet kilograma kafe. Jedna firma iz Berlina našla je način da od soca proizvodi šolje za kafu i tako ovu vrstu otpada upotrebi u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Kaffeeform kombinuje obnovljive materijale sa talogom koji ostaje nakon pripremanja kafe i od toga pravi šolje za kafu u više oblika, uključujući i one za kafu za poneti. Kreator ovog proizvoda je Julian Lechner, kojem je nakon tri godine eksperimentisanja pošlo za rukom da napravi otporan i trajan materijal koji je 100% biljnog porekla, piše na sajtu ove firme.

Berlinci recikliranog soca prave solje za kafu
Slika: Kaffeeform

Soc za šolje koje proizvodi Kaffeeform sakupljaju kuriri na biciklima obilazeći kafeterije i pržionice kafe u Berlinu. Talog se potom suši i šalje u male fabrike u Nemačkoj gde se soc meša sa ostalim materijalima i od toga prave šolje. Poliranje i pakovanje se odvija opet u Berlinu, a potom se šolje distribuiraju kafićima, prodavnicama i kupcima širom Evrope.

Kaffeeform nije usamljen u misiji da kafu učini održivom

Kaffeeform nije jedini u Evropi koji reciklira talog od kafe. U Lisabonu, glavnom gradu Portugalije, jedan Belgijanac je našao način da iskoristi hranljive sastojke koji se nalaze u socu, pa u okviru svog projekta NÃM koristi talog od kafe kao đubrivo za uzgoj pečuraka. Nakon branja pečuraka, Natan Jacquemin ostatak soca donira lokalnim poljoprivrednicima, koji ga takođe koriste kao đubrivo.

U Londonu, startap firma po imenu bio-bean napravila je fabriku za reciklažu kafe i razvila niz proizvoda od soca, uključujući i biodizel i alternativu čvrstim gorivima koja emituje manje gasova sa efektom staklene bašte. Osnivač Arthur Kay kaže da proizvodi firme bio-bean smanjuju emisije u Velikoj Britaniji za oko šest tona svakog dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

28. avgust 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

28. avgust 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

28. avgust 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

28. avgust 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela