Otpad

Talog od kafe je moćno gorivo za grejanje i đubrivo

Talog od kafe gorivo za grejanje djubrivo

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Milioni tona ostataka iz mašina za espreso i taloga od turske kafe nepotrebno završavaju na deponijama. Po celom svetu niču projekti za proizvodnju goriva i đubriva od ove zanemarene sirovine. Angažovanje ugostiteljskih lanaca i podizanje svesti među ljubiteljima kafe presudni su za održivost te aktivnosti.

Na planeti se dnevno popije bar dve milijarde šoljica kafe, po nalazima studije koja je urađena još 2011. godine. Ne računajući otpad iz poljoprivredne proizvodnje i ambalažu, od te količine preostane šest miliona tona soca. Brojne naučne institucije, udruženja i kompanije pokreću projekte za iskorišćavanje tog resursa po principima cirkularne ekonomije.

Grčko neprofitno preduzeće InCommOn – Innovative Communities Onwards nedavno je proširilo svoje aktivnosti na tom polju, gde je komercijalna isplativost još daleko. Predstavnica InCommOn-a Valia Zourna izjavila je da model treba da postane održiv, makar bez zarade.

Pelet od iskorišćene kafe ima visoku kalorijsku vrednost

Sedamdeset kafića u Solunu i Kilkisu (Kukušu) odlaže talog od kafe u dostavljene kutije. Materijal se električnim kombijem prevozi u okrug Kilkis, gde se prirodno suši. Zatim se pretvara u pelet visoke kalorijske vrednosti, za grejanje domaćinstva i upotrebu u pogonima na biomasu.

InCommOn je postupak razvio u saradnji s centrom za istraživanje i tehnologiju CERTH, poznatom i po grčkom akronimu EKETA. Grčki Zeleni fond je podržao poduhvat, koji uključuje preradu slame u slamke za piće.

Soc je u manjim količinama odličan za đubrenje cveća, pečuraka i bašte i odbijanje parazita, a može se i kompostirati

Optimalna putanja kombija izračunava se pomoću algoritma. Pilot-projekat je počeo prošle godine u Kilkisu. InCommOn planira da kroz par godina obuhvati sve ugostiteljske lance, tako da soc ne završava na deponijama.

Ovaj organski otpad ugrožava životnu sredinu ukoliko se odlaže u velikim količinama, jer sadrži tanine, kofein i hlorogenu kiselinu. Inače je, budući da je bogat azotom, koristan za đubrenje cveća, pečuraka i bašte. Suzbija gljivice i plesan i štiti od insekata i puževa. Može se kompostirati s drugim otpacima od hrane.

Talog kafe gorivo grejanje djubrivo
Slika: Unsplash

Uloga podizanja svesti

Glavni oslonac u naporima da se talog od kafe iskoristi je na podizanju svesti potrošača i proizvođača napitaka od kafe.

Građani i kompanije su se 2017. odazvali pozivu kompanije Paulig za prikupljanje soca za proizvodnju struje za osvetljavanje božićnog drveta u centru Kaunasa u Litvaniji. Skupljeno je petnaest tona i proizvedeno osam gigavat-sati električne energije, skoro tri puta više nego što je bilo potrebno.

Inicijativa je nastavljena naredne godine i osvetljena je jedna ulica i crkva u Viljnusu, a lane je prikupljeno čak pedeset tona taloga za Festival svetlosti u prestonici.

Biodizel i biogas

Po rezultatima jednog naučnog istraživanja, deset do 15 odsto soca čini ulje, koje može da se preradi u biodizel. Kao i ostali organski otpad, talog od kafe može da se iskoristi za dobijanje biogasa, čime se smanjuju emisije štetnog metana. Ostaci će opet poslužiti kao gorivo ili đubrivo.

Jedan od najvećih projekata pokrenuo je bio-bean. Ta britanska firma od ostataka od kafe pravi biodizel i druge proizvode. Njeno postrojenje ima kapacitet da pokrije jednu desetinu zemlje.

Komentara: (1)
Vojislav Marković / 24.11.2020.

Ideja je izvanredna, pošto sam i sam veliki ljubitelj crnog napitka.
Ne sumnjam u navedene pozitivne efekte iskoristivosti taloga (soca) od kafe, ali imam i jedno pitanje: da li je neko vršio merenja kvaliteta nastalih gasova nakon upotrebe ovako dobijenog goriva, obzirom da je navedeno da „Ovaj organski otpad ugrožava životnu sredinu ukoliko se odlaže u velikim količinama, jer sadrži tanine, kofein i hlorogenu kiselinu“.
Jednostavno rečeno: Da li se zna kakvi su produkti sagorevanja ovakvog „opasnog“ otpada?
Pozdrav.
V.Marković

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. novembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. novembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. novembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. novembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.