Otpad

Talog od kafe je moćno gorivo za grejanje i đubrivo

Talog od kafe gorivo za grejanje djubrivo

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Milioni tona ostataka iz mašina za espreso i taloga od turske kafe nepotrebno završavaju na deponijama. Po celom svetu niču projekti za proizvodnju goriva i đubriva od ove zanemarene sirovine. Angažovanje ugostiteljskih lanaca i podizanje svesti među ljubiteljima kafe presudni su za održivost te aktivnosti.

Na planeti se dnevno popije bar dve milijarde šoljica kafe, po nalazima studije koja je urađena još 2011. godine. Ne računajući otpad iz poljoprivredne proizvodnje i ambalažu, od te količine preostane šest miliona tona soca. Brojne naučne institucije, udruženja i kompanije pokreću projekte za iskorišćavanje tog resursa po principima cirkularne ekonomije.

Grčko neprofitno preduzeće InCommOn – Innovative Communities Onwards nedavno je proširilo svoje aktivnosti na tom polju, gde je komercijalna isplativost još daleko. Predstavnica InCommOn-a Valia Zourna izjavila je da model treba da postane održiv, makar bez zarade.

Pelet od iskorišćene kafe ima visoku kalorijsku vrednost

Sedamdeset kafića u Solunu i Kilkisu (Kukušu) odlaže talog od kafe u dostavljene kutije. Materijal se električnim kombijem prevozi u okrug Kilkis, gde se prirodno suši. Zatim se pretvara u pelet visoke kalorijske vrednosti, za grejanje domaćinstva i upotrebu u pogonima na biomasu.

InCommOn je postupak razvio u saradnji s centrom za istraživanje i tehnologiju CERTH, poznatom i po grčkom akronimu EKETA. Grčki Zeleni fond je podržao poduhvat, koji uključuje preradu slame u slamke za piće.

Soc je u manjim količinama odličan za đubrenje cveća, pečuraka i bašte i odbijanje parazita, a može se i kompostirati

Optimalna putanja kombija izračunava se pomoću algoritma. Pilot-projekat je počeo prošle godine u Kilkisu. InCommOn planira da kroz par godina obuhvati sve ugostiteljske lance, tako da soc ne završava na deponijama.

Ovaj organski otpad ugrožava životnu sredinu ukoliko se odlaže u velikim količinama, jer sadrži tanine, kofein i hlorogenu kiselinu. Inače je, budući da je bogat azotom, koristan za đubrenje cveća, pečuraka i bašte. Suzbija gljivice i plesan i štiti od insekata i puževa. Može se kompostirati s drugim otpacima od hrane.

Talog kafe gorivo grejanje djubrivo
Slika: Unsplash

Uloga podizanja svesti

Glavni oslonac u naporima da se talog od kafe iskoristi je na podizanju svesti potrošača i proizvođača napitaka od kafe.

Građani i kompanije su se 2017. odazvali pozivu kompanije Paulig za prikupljanje soca za proizvodnju struje za osvetljavanje božićnog drveta u centru Kaunasa u Litvaniji. Skupljeno je petnaest tona i proizvedeno osam gigavat-sati električne energije, skoro tri puta više nego što je bilo potrebno.

Inicijativa je nastavljena naredne godine i osvetljena je jedna ulica i crkva u Viljnusu, a lane je prikupljeno čak pedeset tona taloga za Festival svetlosti u prestonici.

Biodizel i biogas

Po rezultatima jednog naučnog istraživanja, deset do 15 odsto soca čini ulje, koje može da se preradi u biodizel. Kao i ostali organski otpad, talog od kafe može da se iskoristi za dobijanje biogasa, čime se smanjuju emisije štetnog metana. Ostaci će opet poslužiti kao gorivo ili đubrivo.

Jedan od najvećih projekata pokrenuo je bio-bean. Ta britanska firma od ostataka od kafe pravi biodizel i druge proizvode. Njeno postrojenje ima kapacitet da pokrije jednu desetinu zemlje.

Komentara: (1)
Vojislav Marković / 24.11.2020.

Ideja je izvanredna, pošto sam i sam veliki ljubitelj crnog napitka.
Ne sumnjam u navedene pozitivne efekte iskoristivosti taloga (soca) od kafe, ali imam i jedno pitanje: da li je neko vršio merenja kvaliteta nastalih gasova nakon upotrebe ovako dobijenog goriva, obzirom da je navedeno da „Ovaj organski otpad ugrožava životnu sredinu ukoliko se odlaže u velikim količinama, jer sadrži tanine, kofein i hlorogenu kiselinu“.
Jednostavno rečeno: Da li se zna kakvi su produkti sagorevanja ovakvog „opasnog“ otpada?
Pozdrav.
V.Marković

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

13 маја 2022 - Reč je o prvoj solarnoj elektrani Elektroprivrede Srbije, koja je planirana na deponiji jalovine ugljenokopa u kostolačkom basenu

EU 2025 sve javne zgrade krovne solarne panele

EU planira da do 2025. na sve javne zgrade postavi krovne solarne panele

12 маја 2022 - Evropska komisija će, po nezvaničnim informacijama, sprovesti mere da do 2025. svaka javna zgrada dobije krovne solarne panele

vetar-solar-kapaciteti-obnovljivih-izvora-eu-iea

EU u 2021. instalirala 30% više kapaciteta obnovljivih izvora

12 маја 2022 - U EU je prošle godine instalirano 36 GW novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je 30% više nego u 2020. godini

Kosovo 1 4 GW solara vetra 2031

Kosovo* planira 1,4 GW iz solara i vetra do 2031.

12 маја 2022 - Nedovršena prva verzija energetske strategije Kosova* za period do 2031. uključuje cilj od 1,4 gigavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora