Otpad

Odvajanje prikupljenog otpada od sada obavezno u Hrvatskoj

Odvajanje prikupljenog otpada od sada obavezno u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj će ubuduće biti obavezno odvojeno prikupljanje otpada. Uredba o upravljanju komunalnim otpadom stupila je na snagu 1.novembra, a lokalne samouprave imaju tri meseca grejs period da donesu odluku kako će sprovoditi ovu obavezu. Kazne za njeno nepoštovanje predviđene su za sve: građane, opštine, gradove ali i državu.

Sortiranje, odnosno odvojeno prikupljanje otpada i naplata otpada po količini sada su u Hrvatskoj obavezni, mada lokalne samopurave imaju period od tri meseca da odluče kako će pružati usluge prikupljanja mešanog i biorazgradivog komunalnog otpada, prenose hrvatski mediji.

Nepoštovanje ove uredbe podrazumeva novčane kazne propisane Zakonom o održivom razvoju, koji za gradove i opštine predviđa kazne od 100.000 kuna (EUR 13.280) do 800,000 kuna (EUR 106.230), a za gradonačelnike i načelnike  od 30.000 kuna (EUR 3,985) do 70.000 (EUR 9,300).

Visinu pojedinačnih kazni odrediće gradovi i opštine kada budu odlučili kako će naplaćivati odlučili kako će naplaćivati usluge skupljanja i odvajanja otpada. U Evropi su ove kazne prilično visoke; u LJubljani, recimo, za neskupljanje otpada, za nepropisno prikupljanje komunalnog otpada, za odlaganje otpada uz kontejner, kao i za nepropisno zbrinjavanje opasnog otpada, kazna iznosi po EUR 800.

Kazna je predviđena i za državu ukoliko ne ispunjava obaveze rukovanja otpadom preuzete ulaskom u EU. Po oceni  portala Total Croatia News, Hrvatska verovatno neće moći da ih ispuni na vreme. Prema Okvirnoj direktivi o otpadu EU, Hrvatska bi do 2020. trebalo da dostigne stopu separacije na mestu prikupljanja otpada od 50 odsto, uključujući staklo, plastiku, papir i metal, u ovom trenutku, Hrvatska ispunjava samo 18 %.

Vlada Hrvatske usvojila je Plan upravljanja otpadom za period od 2017. do 2022. kojim se uvode mere za odvojeno sakupljanje otpada na izvoru, odvajanje otpada i podsticaji za kompostiranja otpada u domaćinstvima i na nivou lokalnih samouprava. Njegov sastavni deo je Plan sprečavanja nastanka otpada.

Gradonačelnik Zagreba obećao kante za otpad do 1. februara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je medjiima da će grad do 1. februara, kada će Uredba početi da se primenjuje, nabaviti kante za odvojeno prikupljanje otpada i celokupnu potrebnu infrastrukturu, prenosi Večernji list.

Bandić je poručio da građani neće ništa plaćati više nego sada, „već da mogu samo platiti manje“. O detaljima će govoriti u naredna tri meseca, ali to je. naglasio je “ prioritet svih prioriteta kad je grad Zagreb u pitanju“.

Zagreb, u kome živi 25 posto stanovništva zemlje, stvara trećinu hrvatskog otpada.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. novembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

3. novembar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

3. novembar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. novembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja