Otpad

Niš treći put traži koncesionara za Keleš regionalni centar za upravljanje otpadom

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalna razvojna agencija Jug, ponovo će pozvati kompanije da se prijave za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom Keleš u Nišu.

Direktor agencije Bojan Avramović je potvrdio da će RRA Jug pozvati zainteresovane investitore da učestvuju u otvorenom pregovaračkom postupku posle konsultacija sa rukovodstvom grada, što bi trebalo da se desi do juna meseca.

Avramović je objasnio da otvoreni pregovarački postupak znači da se može pregovarati o delovima javnog ugovora i dodao da se bitni delovi ugovora kao što su bankarske garancije i cena prerade otpada ne mogu menjati.

Odluka da se ponovo traži koncesionar usledila je nakon što je prvi pokušaj izgradnje Keleša propao jer konzorcijum koji se prijavio na tender nije dostavio validnu bankarsku garanciju, dok se na drugi poziv (koji je važio tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora) nije niko javio.

Avramović je objasnio da je ta investicija vredna oko 40 miliona evra, a da je ulagačima veoma važna politička stabilnost, što je i bio razlog da se raspisivanje trećeg poziva odloži posle održavanja predsedničkih izbora. Avramović dodaje da postoji interesovanje stranih kompanija, ali one zameraju da je ponuđena ugovorna cena od 40 evra po toni prerađenog otpada mala.

„Kad bismo naknadu za preradu otpada plaćali 100 evra po toni veoma lako bismo našli koncesionara, ali sa tom cenom bi više nego duplo bili povećani računi gradjana za odvoz otpada što je za nas neprihvatljivo“, kazao je Avramović.

Žurbe međutim nema jer Niš ima alternativu: postojeća gradska deponija još ima raspoloživog prostora, a pošto je planom detaljne regulacije predviđeno otvaranje novog polja, problem odlaganja otpada bi mogao da bude odložen za sledećih deset godina.

Javnim pozivom za izbor koncesionara, koji je raspisan maja 2015. godine, koncesionar je trebalo da upravlja Kelešom narednih 25 godina. Tokom tog perioda opštine Nišavskog okruga i opština Sokobanja bi bile u obavezi da isporuče najmanje 82.000 tona otpada godišnje.Regionalni centar bi rešio problem odlaganja otpada na područjimaa Niša, Sokobanje, Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

21. april 2017. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

21. april 2017. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

21. april 2017. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

21. april 2017. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija