Energetska kriza

Neočekivana zimska sezona za crnogorske ugostitelje – stižu energetski turisti iz Evrope

crna gora energetski turisti digitalni nomadi

Foto: Michał from Pixabay

Objavljeno

20.10.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

20.10.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Crnogorski ugostitelji neočekivano bi ove zime mogli da profitiraju u vremenu energetske krize, i to zbog visokih cena energije u Evropi. Turistička privreda Crne Gore priprema ponudu kako bi privukla novu kategoriju turista, pre svega iz centralne i zapadne Evrope, koja je na globalnoj turističkoj sceni nazvana – „energetski turisti“, ali i već poznatu kategoriju digitalnih nomada.

Građani iz evropskih zemalja, naime, zbog visokih cena struje planiraju da se tokom zime presele u zemlje gde energija nije toliko skupa i da tamo provedu nekoliko meseci.

Ranko Jovović, predsednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG), izjavio je da su cene električne energije u EU značajno porasle, pa sve više evropskih državljana rezerviše hotele u Turskoj kako bi tamo proveli hladne mesece.

Samo u Dubrovnik moglo bi da dođe skoro 60.000 gostiju iz Nemačke

Slična je, kako je dodao, situacija i sa Hrvatskom gde se procenjuje da će samo jedna agencija u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Nemačke. U isto vreme turistička privreda je ušla u period godine kada je poseta gostiju smanjena.

Imajući u vidu ovaj razvoj situacije, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je inicirao sastanak u PKCG. Cilj sastanka je bilo pokretanja kampanje ka promociji Crne Gore u kojoj bi gosti iz zapadne i centralne Evrope mogli duže da borave uz troškove koje bi inače imali u matičnim zemljama za podmirenje troškova ishrane i grejanja, saopštila je PKCG.

Na sastanku je dogovoreno formiranje radne grupe koja će formulisati turističku ponudu za energetske turiste i digitalne nomade, sa konkretnim stavkama, kako bi se ubrzo otpočela promocija. U njenom radu učestvovaće hotelijeri, turističke agencije, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Nacionalna turistička organzacija, aviokompanija To Montenegro, Aerodromi Crne Gore, koji su i prisustvovali sastanku.

Sve počelo u Velikoj Britaniji

crna gora energetski turisti digitalni nomadi pkcg
Sastanak u PKCG (foto: PKCG)

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je apelovao na sve učesnike sastanka da naprave pakete za digitalne nomade i energetske turiste, sa fokusom na tržište Nemačke i Velike Britanije. Ti paketi biće promovisani na predstojećem sajmu u Londonu.

Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorka Direktora za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, rekla je da su se „energetski turisti“ prvo pojavili u Velikoj Britaniji, a onda se trend širio na Nemačku, Francusku i ostale zemlje zapadne Evrope.

Pretpostavka je da je reč o starijim osobama i porodicama sa malom decom

„Odgovorne turističke destinacije su o tome počele da razmišljaju prije svega nekoliko nedelja, i tu zaista leži sjajan potencijal“, dodala je ona.

Gardašević-Slavuljica je istakla da je sve počelo u Velikoj Britaniji gde su zvaničnici apelovali na svoje građane da provedu zimu vani, kako bi im troškovi života bili niži i kako bi suzbili energetsku potrošnju u svojoj zemlji.

Ona je istakla da je pretpostavka da je reč o starijim osobama i porodicama sa malom decom, kao i da će period njihovog boravka biti najmanje mesec dana.

Kanarska ostrva su prva destinacija, a Crna Gora da bude druga

„Kanarska ostrva su prva destinacija na svijetu koja dočekuje energetske turiste. Crna Gora treba da bude sledeća, pa je neophodno što hitnije definisati  paket aranžmane“, poručila je ona.

Ana Tripković Marković, direktorka Nacionalne turističke organizacije, apelovala je na sve da u narednih deset dana dostave konkretne ponude i cene, kao bi se napravila atraktivna promocija.

Branislav Prelević, predsednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (REGAGEN), demantovao je navode, koji su se pojavili u medijima, da je ova agencija već najavila poskupljenje električne energije. On je objasnio da će se konačna cena znati nakon javne rasprave kada ova agencija bude o tome donela konačnu odluku.

Komentara: (1)
Mirjana Rajsic / 27.10.2022.

Za sve destinacije koje imaju toplu klimu i topla mora , a nisu predaleko od zemalja Evropske unije, uskoro krecu zimski “ energetski“ carter letovi

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija uredbom prosirila obuhvat subvencija energetski ugrozena domacinstva

Srbija novom uredbom proširila obuhvat subvencija za energetski ugrožena domaćinstva

20. oktobar 2022. - Za pomoć preko nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu izdvojeno je četiri milijarde dinara za struju, gas i grejanje

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

20. oktobar 2022. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

20. oktobar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

svajcarska restrikcije mere elektricna vozila

Švajcarska planira da zabrani korišćenje električnih automobila kako bi sprečila restrikcije

20. oktobar 2022. - Švajcarski Federalni Savet ili tamošnja vlada pripremila je predlog uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije