OIE

Nemački DEG kupio 10 posto udela u vetroparku Čibuk 1 u Srbiji

Nemacki DEG kupio 10 posto udela u vetroparku Cibuk 1 u Srbij

Slika: wps.rs

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

DEG – nemačka razvojna finansijska institucija i podružnica Kfw grupe, sa upravo kupljenih 10 posto udela u vlasništvu vetroparka Čibuk 1, u Srbiji, zaokružila je investicionu strukturu ovog projekta koji bi trebalo da bude završen u 2019.

Čibuk 1 će imati kapacitet 158 MW i biće opremljen sa 57 GE turbina koje će proizvoditi 470 GWh električne energije godišnje, kojom će biti napajana nacionalna mreža. Ova količina proizvedene električne energije biće dovoljna da podmiri potrebe 113,000 domaćinstava zelenom energijom, navodi se u saopštenju DEG.

Kao razvojna finanijska institucija, nemačka kompanija DEG je aktivna u Srbiji više od 15 godina, finansira projekte u poljoprivredi, infrastrukturi i finansijskom sektoru.

Osim nemačke kompanije DEG, u Čibuku 1 svoj udeo imaju finski operator vetroparkova Taaleri Group, sa 30 odsto, i kompanija Abu Dhabi Future Energy Company, poznata i kao Masdar, sa 60 odsto.

Ugovor sa Fincima potpisan je krajem novembra 2017. U saopštenju finske kompanije navedeno je da je jedan od njenih investicionih fondova, Taaleri Aurinkotuuli, kofinansijer u ovom poslu zajedno sa Finnfund-om, finskim državnim razvojim finansijerom.

Kreditno finansiranje Čibuka obezbedili su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna investicija iznosi oko 300 miliona evra.

Oktobra prošle godine, Vetroelektrane Balkana obezbedile su kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin, pedesetak kilometara severoistočno od Beograda.

Postrojenje turbina u selima Mramorak i Dolovo finansiraće IFC i EBRD. Vetroturbine će obezbediti GE Wind Energy GmbH iz Salcbergena.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset metara dužine. Sa 158,4 MW, Čibuk 1 bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, rekao je prilikom potpisivnja ugovora sa kreditorima u oktobru Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, i dodao da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji.

Vetroelektrane Balkana (WEBG) je u vlasništvu Tesla Wind, koji je 60:40 joint venture kompanije Abu Dhabi Future Energy (Masdar) i Čibuk Wind Holding-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...