OIE

Nemački DEG kupio 10 posto udela u vetroparku Čibuk 1 u Srbiji

Nemacki DEG kupio 10 posto udela u vetroparku Cibuk 1 u Srbij

Slika: wps.rs

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

DEG – nemačka razvojna finansijska institucija i podružnica Kfw grupe, sa upravo kupljenih 10 posto udela u vlasništvu vetroparka Čibuk 1, u Srbiji, zaokružila je investicionu strukturu ovog projekta koji bi trebalo da bude završen u 2019.

Čibuk 1 će imati kapacitet 158 MW i biće opremljen sa 57 GE turbina koje će proizvoditi 470 GWh električne energije godišnje, kojom će biti napajana nacionalna mreža. Ova količina proizvedene električne energije biće dovoljna da podmiri potrebe 113,000 domaćinstava zelenom energijom, navodi se u saopštenju DEG.

Kao razvojna finanijska institucija, nemačka kompanija DEG je aktivna u Srbiji više od 15 godina, finansira projekte u poljoprivredi, infrastrukturi i finansijskom sektoru.

Osim nemačke kompanije DEG, u Čibuku 1 svoj udeo imaju finski operator vetroparkova Taaleri Group, sa 30 odsto, i kompanija Abu Dhabi Future Energy Company, poznata i kao Masdar, sa 60 odsto.

Ugovor sa Fincima potpisan je krajem novembra 2017. U saopštenju finske kompanije navedeno je da je jedan od njenih investicionih fondova, Taaleri Aurinkotuuli, kofinansijer u ovom poslu zajedno sa Finnfund-om, finskim državnim razvojim finansijerom.

Kreditno finansiranje Čibuka obezbedili su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna investicija iznosi oko 300 miliona evra.

Oktobra prošle godine, Vetroelektrane Balkana obezbedile su kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin, pedesetak kilometara severoistočno od Beograda.

Postrojenje turbina u selima Mramorak i Dolovo finansiraće IFC i EBRD. Vetroturbine će obezbediti GE Wind Energy GmbH iz Salcbergena.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset metara dužine. Sa 158,4 MW, Čibuk 1 bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, rekao je prilikom potpisivnja ugovora sa kreditorima u oktobru Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, i dodao da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji.

Vetroelektrane Balkana (WEBG) je u vlasništvu Tesla Wind, koji je 60:40 joint venture kompanije Abu Dhabi Future Energy (Masdar) i Čibuk Wind Holding-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski