OIE

Nemački DEG kupio 10 posto udela u vetroparku Čibuk 1 u Srbiji

Nemacki DEG kupio 10 posto udela u vetroparku Cibuk 1 u Srbij

Slika: wps.rs

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

DEG – nemačka razvojna finansijska institucija i podružnica Kfw grupe, sa upravo kupljenih 10 posto udela u vlasništvu vetroparka Čibuk 1, u Srbiji, zaokružila je investicionu strukturu ovog projekta koji bi trebalo da bude završen u 2019.

Čibuk 1 će imati kapacitet 158 MW i biće opremljen sa 57 GE turbina koje će proizvoditi 470 GWh električne energije godišnje, kojom će biti napajana nacionalna mreža. Ova količina proizvedene električne energije biće dovoljna da podmiri potrebe 113,000 domaćinstava zelenom energijom, navodi se u saopštenju DEG.

Kao razvojna finanijska institucija, nemačka kompanija DEG je aktivna u Srbiji više od 15 godina, finansira projekte u poljoprivredi, infrastrukturi i finansijskom sektoru.

Osim nemačke kompanije DEG, u Čibuku 1 svoj udeo imaju finski operator vetroparkova Taaleri Group, sa 30 odsto, i kompanija Abu Dhabi Future Energy Company, poznata i kao Masdar, sa 60 odsto.

Ugovor sa Fincima potpisan je krajem novembra 2017. U saopštenju finske kompanije navedeno je da je jedan od njenih investicionih fondova, Taaleri Aurinkotuuli, kofinansijer u ovom poslu zajedno sa Finnfund-om, finskim državnim razvojim finansijerom.

Kreditno finansiranje Čibuka obezbedili su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna investicija iznosi oko 300 miliona evra.

Oktobra prošle godine, Vetroelektrane Balkana obezbedile su kreditnu liniju od 215 miliona evra za svoju vetroelektranu Čibuk 1, koja će najvećim delom biti izgrađena na teritoriji opštine Kovin, pedesetak kilometara severoistočno od Beograda.

Postrojenje turbina u selima Mramorak i Dolovo finansiraće IFC i EBRD. Vetroturbine će obezbediti GE Wind Energy GmbH iz Salcbergena.

Konstruktori turbina predvideli su stubove od 110 metara i elise od šezdeset metara dužine. Sa 158,4 MW, Čibuk 1 bi trebalo da bude najveća elektrana na vetar na Zapadnom Balkanu, rekao je prilikom potpisivnja ugovora sa kreditorima u oktobru Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Srbiji, i dodao da je reč o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u zemlji.

Vetroelektrane Balkana (WEBG) je u vlasništvu Tesla Wind, koji je 60:40 joint venture kompanije Abu Dhabi Future Energy (Masdar) i Čibuk Wind Holding-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. januar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

18. januar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

18. januar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

18. januar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra