Životna sredina

Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja zovu te na protest 13. juna u Beogradu

Protest-za-vodu-vazduh-sume-zemlju-Beograd

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.05.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

18.05.2020.

Država

Podeli

Aktivisti iz Odbranimo reke Stare planine prekidaju komunikaciju s državom i planiraju da proglase autonomiju za zaštićeno područje tamošnjeg parka prirode. Aleksandar Jovanović Ćuta naglasio je da su na protest 13. juna u podne pozvane organizacije koje se bore da se zaštite reke i šume i sve koje su za čist vazduh i rešavanje problema kao što su deponije.

Zaštitnici životne sredine na čelu s pokretom Odbranimo reke Stare planine, ORSP, pozvali su istomišljenike na demonstracije 13. juna u podne ispred zgrade Vlade Srbije. Protest u Beogradu se priprema, kako kažu, zbog celokupne devastacije prirode i okoline, a najavljeno je učešće više ekoloških inicijativa, univerzitetskih profesora i umetnika. ORSP se bori protiv preusmeravanja reka u cevi za male hidroelektrane, ali na skupu će ovog puta biti reči i o zagađenju i drugim opasnostima po reke i zemljište te o tome kako pročistiti vazduh.

„Dolazimo po svoje“, poručuju organizatori i kažu da ništa zapravo ne traže. U najavi stoji da će obustaviti saobraćaj. „Proglasićemo vanredno stanje na svim mestima gde se sprovodi zločin nad prirodom,“ piše u pozivu, uz poruku svima da učine isto na drugim ugroženim mestima.

Građani imaju pravo da sprovode zakone, jer država to ne čini, kažu u ORSP-u i dodaju da s vlastima nemaju više o čemu da razgovaraju. Protest se organizuje pod sloganom „Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja“.

Jovanović: Vlasti ne poštuju propise o zaštiti životne sredine koje su same donele

Aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za Balkan Green Energy News da će 13. juna biti proglašen prekid komunikacije sa svim državnim institucijama jer da već tri godine nema nikakvog pomaka. One ne poštuju propise i zakone koje su same donele, poput zaštite područja Parka prirode Stara planina pre više od deset godina, izjavio je i otkrio da će tamo sada biti proglašena „autonomija“ i da će je braniti prvenstveno ljudi koji tamo žive.

„Onaj ko to treba da štiti, šalje ljude sa bejzbol palicama i uništava reke zarad malih hidroelektrana. Pozivamo da se priključe sve organizacije koje su protiv zagađenja vode i vazduha, za očuvanje šuma i rešavanje problema kao što su deponije“, kaže Jovanović. On je kazao da će protest biti odložen ukoliko tada i dalje bude važila zabrana okupljanja zbog pandemije virusa korona, ali da će se svakako održati.

Muzičar Rambo Amadeus je nedavno pružio podršku pokretu.

Bojan Simišić iz inicijative Eko straža, koja je objavila da će učestvovati na skupu, kritikovao je vladu zbog toga što, kako kaže, sva njena rešenja za ekstremno zagađenje „idu u pogrešnom smeru“. On je ukazao na to da Srbija širi kopove uglja i da uzima zajmove da izgradi još dve termoelektrane koje će koristiti to gorivo.

Sva rešenja koja Vlada Srbije nudi za ekstremno zagađenje idu u pogrešnom smeru

„Velike zagađivače nema ko da kontroliše, a za male ne postoji adekvatan sistem koji bi mogao da ih procesuira od početka do kraja. Udeo incidenata koji rezultiraju krivičnom prijavom je u promilima,“ kazao je i naglasio da vladina radna grupa za smanjenje zagađenja mora da uključi stručnjake.

Treba depolitizovati Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kojem su sredstva iz specijalnog fonda oduzeta i nenamenski se troše, i reorganizovati sistem inspekcije, navodi Simišić.

Komentara: (4)
DANICA / 18.05.2020.

Odusevljena sam ovom akcijom i podrzat cu je svojim prisustvom.Kao i mnogi u nasoj zemlji OGORCENA sam ponasanjem kako bahatih pojedinaca tako i Vladom koja nikakve konkretne akcije nije preduzela u cilju sprecavanja kradje NASIH reka.Zelim da se unistavanje prirode zaustavi i bit cu sretna ako ovaj skup ostvari moju zelju.

milena / 20.05.2020.

Malo se čudim što se u svim protestima vezanim za MHE, pominje samo Ministarstvo zaštite životne sredine kao jedina nadležna institucija, međutim – zaboravilo se na Upravu za vode RS koja raspolaže vodoprivrednim inspektorima zaduzenim za sprovođenje Zakona o vodama.

Branko Nikolić / 22.05.2020.

Srećno nam bilo !

Ja bih želeo da govorim nekoliko minuta . Bio sam , verovatno , medju pionirima u ovoj oblasti ( 2002 – 20010 ) , te imam zanimljiva iskustva.
Ako treba , poslaću vam ono što sam zamislio da izgovorim, pa možda može ( bar delić
od toga )neko od govornika da iskoristi.
Branko Nikolić
mobtel : 066.301.888

Gordana / 23.05.2020.

Svaka čast za inicijativu ,moramo shvatiti da sami uništavamo prirodu koju smo nasledili i da je trebamo ostaviti još čistiju i bolju.💯

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

18. maj 2020. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

18. maj 2020. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

18. maj 2020. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

18. maj 2020. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)