Životna sredina

Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja zovu te na protest 13. juna u Beogradu

Protest-za-vodu-vazduh-sume-zemlju-Beograd

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.05.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

18.05.2020.

Država

Podeli

Aktivisti iz Odbranimo reke Stare planine prekidaju komunikaciju s državom i planiraju da proglase autonomiju za zaštićeno područje tamošnjeg parka prirode. Aleksandar Jovanović Ćuta naglasio je da su na protest 13. juna u podne pozvane organizacije koje se bore da se zaštite reke i šume i sve koje su za čist vazduh i rešavanje problema kao što su deponije.

Zaštitnici životne sredine na čelu s pokretom Odbranimo reke Stare planine, ORSP, pozvali su istomišljenike na demonstracije 13. juna u podne ispred zgrade Vlade Srbije. Protest u Beogradu se priprema, kako kažu, zbog celokupne devastacije prirode i okoline, a najavljeno je učešće više ekoloških inicijativa, univerzitetskih profesora i umetnika. ORSP se bori protiv preusmeravanja reka u cevi za male hidroelektrane, ali na skupu će ovog puta biti reči i o zagađenju i drugim opasnostima po reke i zemljište te o tome kako pročistiti vazduh.

„Dolazimo po svoje“, poručuju organizatori i kažu da ništa zapravo ne traže. U najavi stoji da će obustaviti saobraćaj. „Proglasićemo vanredno stanje na svim mestima gde se sprovodi zločin nad prirodom,“ piše u pozivu, uz poruku svima da učine isto na drugim ugroženim mestima.

Građani imaju pravo da sprovode zakone, jer država to ne čini, kažu u ORSP-u i dodaju da s vlastima nemaju više o čemu da razgovaraju. Protest se organizuje pod sloganom „Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja“.

Jovanović: Vlasti ne poštuju propise o zaštiti životne sredine koje su same donele

Aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za Balkan Green Energy News da će 13. juna biti proglašen prekid komunikacije sa svim državnim institucijama jer da već tri godine nema nikakvog pomaka. One ne poštuju propise i zakone koje su same donele, poput zaštite područja Parka prirode Stara planina pre više od deset godina, izjavio je i otkrio da će tamo sada biti proglašena „autonomija“ i da će je braniti prvenstveno ljudi koji tamo žive.

„Onaj ko to treba da štiti, šalje ljude sa bejzbol palicama i uništava reke zarad malih hidroelektrana. Pozivamo da se priključe sve organizacije koje su protiv zagađenja vode i vazduha, za očuvanje šuma i rešavanje problema kao što su deponije“, kaže Jovanović. On je kazao da će protest biti odložen ukoliko tada i dalje bude važila zabrana okupljanja zbog pandemije virusa korona, ali da će se svakako održati.

Muzičar Rambo Amadeus je nedavno pružio podršku pokretu.

Bojan Simišić iz inicijative Eko straža, koja je objavila da će učestvovati na skupu, kritikovao je vladu zbog toga što, kako kaže, sva njena rešenja za ekstremno zagađenje „idu u pogrešnom smeru“. On je ukazao na to da Srbija širi kopove uglja i da uzima zajmove da izgradi još dve termoelektrane koje će koristiti to gorivo.

Sva rešenja koja Vlada Srbije nudi za ekstremno zagađenje idu u pogrešnom smeru

„Velike zagađivače nema ko da kontroliše, a za male ne postoji adekvatan sistem koji bi mogao da ih procesuira od početka do kraja. Udeo incidenata koji rezultiraju krivičnom prijavom je u promilima,“ kazao je i naglasio da vladina radna grupa za smanjenje zagađenja mora da uključi stručnjake.

Treba depolitizovati Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kojem su sredstva iz specijalnog fonda oduzeta i nenamenski se troše, i reorganizovati sistem inspekcije, navodi Simišić.

Komentara: (4)
DANICA / 18.05.2020.

Odusevljena sam ovom akcijom i podrzat cu je svojim prisustvom.Kao i mnogi u nasoj zemlji OGORCENA sam ponasanjem kako bahatih pojedinaca tako i Vladom koja nikakve konkretne akcije nije preduzela u cilju sprecavanja kradje NASIH reka.Zelim da se unistavanje prirode zaustavi i bit cu sretna ako ovaj skup ostvari moju zelju.

milena / 20.05.2020.

Malo se čudim što se u svim protestima vezanim za MHE, pominje samo Ministarstvo zaštite životne sredine kao jedina nadležna institucija, međutim – zaboravilo se na Upravu za vode RS koja raspolaže vodoprivrednim inspektorima zaduzenim za sprovođenje Zakona o vodama.

Branko Nikolić / 22.05.2020.

Srećno nam bilo !

Ja bih želeo da govorim nekoliko minuta . Bio sam , verovatno , medju pionirima u ovoj oblasti ( 2002 – 20010 ) , te imam zanimljiva iskustva.
Ako treba , poslaću vam ono što sam zamislio da izgovorim, pa možda može ( bar delić
od toga )neko od govornika da iskoristi.
Branko Nikolić
mobtel : 066.301.888

Gordana / 23.05.2020.

Svaka čast za inicijativu ,moramo shvatiti da sami uništavamo prirodu koju smo nasledili i da je trebamo ostaviti još čistiju i bolju.💯

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo