x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Napreduje eksproprijacija za projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu

19.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Grad Niš
Napreduje eksproprijacija za projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu

U Nišu juče je održan sastanak sa predstavnicima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i predstavnicima resornog ministarstva na temu sprovođenja projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu, navodi se u saopštenju grada.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je do sada za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvršena eksproprijacija oko 500 parcela od ukupno nešto više od 600 parcela na čijem zemljištu će biti postrojenje.

Kada postrojenje bude završeno, povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20.000 tona mulja biće uklonjeno iz Nišave.

Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra, sa preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje.

Razvoj neophodne infrastrukture u oblasti upravljanja vodama u Nišu omogućila je Švedska, najveći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, a predstavnici agencije SIDA ocenili su da se proces pribavljanja tehničke dokumentacije odvija na zavidnom nivou, navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, Srbija prečišćava oko 8% komunalnih otpadnih voda. Do 2041. godine, država treba da se u potpunosti usaglasi sa evropskim standardima za ovu oblast i izgradi 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda.

Memorandum iz 2017. označio početak pripreme tehničke dokumentacije

Memorandum o razumevanju potpisan 15. marta 2017. godine u Nišu između Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Niša označio je početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu“.

Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID), navodi se na sajtu programa.

Bulatović je prilikom potpisivanja memoranduma izjavio da je uveren da će izgradnja postrojenja započeti 2019. godine.

Švedska je najveći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, sa ukupno 100 miliona evra investicija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.