Voda

Napreduje eksproprijacija za projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu

Foto: Grad Niš

Objavljeno

19.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Nišu juče je održan sastanak sa predstavnicima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i predstavnicima resornog ministarstva na temu sprovođenja projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu, navodi se u saopštenju grada.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je do sada za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvršena eksproprijacija oko 500 parcela od ukupno nešto više od 600 parcela na čijem zemljištu će biti postrojenje.

Kada postrojenje bude završeno, povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20.000 tona mulja biće uklonjeno iz Nišave.

Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra, sa preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje.

Razvoj neophodne infrastrukture u oblasti upravljanja vodama u Nišu omogućila je Švedska, najveći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, a predstavnici agencije SIDA ocenili su da se proces pribavljanja tehničke dokumentacije odvija na zavidnom nivou, navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, Srbija prečišćava oko 8% komunalnih otpadnih voda. Do 2041. godine, država treba da se u potpunosti usaglasi sa evropskim standardima za ovu oblast i izgradi 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda.

Memorandum iz 2017. označio početak pripreme tehničke dokumentacije

Memorandum o razumevanju potpisan 15. marta 2017. godine u Nišu između Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Niša označio je početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu“.

Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID), navodi se na sajtu programa.

Bulatović je prilikom potpisivanja memoranduma izjavio da je uveren da će izgradnja postrojenja započeti 2019. godine.

Švedska je najveći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, sa ukupno 100 miliona evra investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.