Životna sredina

Najmanje 75 procenata građana Srbije diše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama

Foto: iStock

Objavljeno

01.11.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

01.11.2022.

Država

Podeli

Koncentracija mikroskopske prašine u vazduhu se povećava s početkom grejne sezone, a usled nepovoljnih vremenskih prilika je izazvala prvi višednevni talas jake zagađenosti od proletos. Kako pokazuju javno dostupni podaci agregirani preko aplikacije xEco Top PM, koncentracija tih opasnih čestica je proteklih dana u nekim trenucima bila prekomerna svuda u Srbiji gde se meri. Situacija je alarmantna i u mnogim područjima uopšte nije preporučljivo boraviti napolju, pa čak ni otvarati prozore.

Dejan Lekić je dodao novu aplikaciju u grupu xEco, preko kojih korisnici mogu da prate koncentracije zagađujućih materija u Srbiji. Ovaj magistar veštačke inteligencije i jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) je prošle godine lansirao portal xEco – Ekstremna ekologija, na kojem su prikazani javno dostupni podaci o emisijama u vazduh i nivoima polutanata i alergena.

Novi prikaz, sarkastično nazvan xEco Top PM kao da je reč o popularnim pesmama ili filmovima, daje rang-listu opština i gradova po stepenu zagađenosti vazduha česticama prečnika do 10 i do 2,5 mikrometara (PM10 odnosno PM2.5). Primenjen je evropski indeks kvaliteta vazduha – EAQI.

Šira slika je poražavajuća

Novina je što se redosled, koji se ažurira svakih sat vremena, sastavlja pomoću podataka ne samo sa državnih mernih stanica, već i iz merača iz takozvane građanske mreže, što otvara mnogo širu sliku. A ona je poražavajuća, kao i svaki put kada odmakne sezona grejanja… koncentracije PM2.5 i PM10 su u proteklih par dana u nekim trenucima bile prekomerne na teritorijama svih lokalnih samouprava gde se mere.

Aplikacija xEco Top PM radi orijentira daje i udeo svake opštine i grada u broju stanovnika u Srbiji. Tako i do 77 odsto populacije udiše vazduh lošeg, veoma lošeg i izuzetno lošeg kvaliteta, i to računajući samo najsitniju prašinu, bez ostalih polutanata čije se prisustvo standardno meri.

Najmanje tricetvrtine Srbije dise vazduh zagaden jako zagadjen PM cesticama
Foto: Ekstremna zagađenost u Valjevu (iStock)

Malo je verovatno da je vazduh u nepokrivenim područjima boljeg kvaliteta

U toku dana se javlja tek poneko mesto sa srednjim ili prihvatljivim kvalitetom vazduha. Date su srednje vrednosti po opštinama na satnom i 24-satnom nivou, a podataka nema za 65 od 153 opštine i grada na spisku. Među većima po broju stanovnika u toj su grupi, na primer, Sjenica, Smederevska Palanka, Prokuplje, Preševo, Bačka Palanka i Kuršumlija.

Državne stanice za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Srbiji postoje samo u 12 od 29 gradova s preko 50.000 stanovnika.

Malo je verovatno da je igde u nepokrivenim područjima vazduh mnogo zdraviji, s obzirom na nedostatak daljinskog grejanja, raširenost upotrebe uglja, spaljivanje strnjike u ruralnim područjima, slabu prilagođenost termoelektrana i druge industrije domaćim i evropskim standardima, a pogotovo usled sagorevanja plastike, gume i brojnih otpadnih materija radi grejanja i u druge svrhe.

Dejan Lekić je izjavio da je, pored toga što se Beograd pojavljuje u vrhu svetske liste velikih gradova s najzagađenijim vazduhom, situacija „dramatično gora“ u manjim mestima u Srbiji. Podsetio je i da državne stanice za automatski monitoring postoje samo u 12 od 29 gradova u zemlji s preko 50.000 stanovnika.

xeco top pm

Valjevo stiglo do stotog dana u crvenom, ali ima još gorih

Za to vreme, u Valjevu je po zvaničnim merenjima ove godine već bilo stotinu dana s prekomernim nivoom čestica PM10, a dozvoljeno je 35 po kalendarskoj godini. Limit je dostignut još početkom februara. U Popovcu i Užicu je stanje pritom gore. Sa 120 odnosno 113 dana predvode tu top listu, dostupnu preko aplikacije xEco vazduh.

Grad Valjevo je, inače, upravo objavio nacrt plana kvaliteta vazduha. Taj dokument je po zakonu, zbog ekstremne zagađenosti, pre više godina morao da bude usvojen i da se sprovede niz mera za zaštitu stanovništva.

Gradska uprava u Beogradu je krajem septembra naložila Sekretarijatu za sport i omladinu da obavesti sportska društva i klubove da prilagode aktivnosti prognoziranom i trenutnom nivou kvaliteta vazduha.

Inače, u animiranom video-spotu koji se pojavio na društvenim mrežama i kojeg je navodno objavio gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda, poručuje se da „život mora da se nastavi“ i kada je zagađenje vazduha povećano. Narator se poziva na uputstva Gradskog zavoda za javno zdravlje i kaže da pri jakom zagađenju treba preusmeriti aktivnosti u zatvorene prostore. Gradski zavod za javno zdravlje je demantovao da je učestvovao u proizvodnji tog videa.

Komentara: (2)
Mile / 02.11.2022.

U Sremskoj Mitrovici postoji državna stanica ali ne meri pm 2.5 čestice tako da je sve u redu.

Nenad Tubić / 05.11.2022.

Jedan kg stabljike industrijske konoplje, sagorevanjem oslobađa 4,7 kWh energije. Na jednom ha, za 4 meseca poraste 10 tona. Ako bi zasejali 8% obradive površine Srbije mogli bi stabljikom da zamenimo sav ugalj u TENT-u. Nije moguće naduvati se, ili se „uraditi“ cvetom industrijske konoplje… Zar su nam laneni, naftni ili farmaceurski lobiji važniji od našeg zdravlja i opstanka?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. novembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

1. novembar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. novembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

1. novembar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić