Otpad

Ministarstvo okoliša naložilo vraćanje otpada iz BiH u Italiju

Ministarstvo-okolisa-vracanje-otpada-BiH-Italija

Objavljeno

08.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine donelo je odluku da se neopasni otpad koji je uvežen u BiH vrati u Italiju, odakle je i transportovan.

Neopasni otpad je trebalo da bude sirovina za proizvodnju, ali je, kako navode u Ministarstvu, umesto tekstilnog otpada u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo uskladišteno drvo, pesak ili neki drugi materijal.

Ministarstvo je poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža i naložilo povratak u Italiju

“Federalno Ministarstvo okoliša i turizma je, na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža d.o.o. Drvar i naložilo njegov povratak u Republiku Italiju”, saopštilo je Ministarstvo.

Otpad nije skladišten na ekološki prihvatljiv način i njime se upravlja bez nadzora

Federalni urbanističko-ekološki inspektorat je, po nalogu resornog ministarstva, obavio inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na ekološki prihvatljiv način, te da se njime upravlja bez nadzora.

Ministarka Edita Đapo pozvala je građane da budu strpljivi jer je potrebno izvesno vreme da budu završene sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju.

Ministarka Edita Đapo pozvala je građane da budu strpljivi

Neopasni otpad je sirovina za proizvodnju, ali umesto tekstilnog otpada bilo je drvo, pesak ili neki drugi materijal, što je izazvalo ovoliku uznemirenost javnosti, dodala je ona.

Ovo je prvi put da se uveženi otpad vraća u zemlju porekla

Đapo je istakla da je ovo prvi slučaj u FBiH da institucije preduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porekla.

On je istakla da se tokovi otpada prate po Bazelskoj konvenciji, što je i sada slučaj.

Ministarstvo se obratilo i Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 kako bi ispitalo okolnosti registracije kompanije Krom reciklaža.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament potrosacima pravo na popravku

Evropski parlament želi da omogući potrošačima pravo na popravku proizvoda

26 November 2020 - Evropska komisija treba da podrži pravo na popravku i ponovno korišćenje proizvoda i zabrani programirano kvarenje, poručuju EU parlamentarci

Clanica UN globalni dogovor plasticni otpad

Dve trećine UN članica traži globalni dogovor za plastični otpad

17 November 2020 - Podrška potencijalnom sporazumu o suočavanju sa zagađenjem od plastike približava se konsenzusu, ali forma tek treba da se utvrdi

Otpaci od voca sirovina vestacku kozu clim@ Beyond Leather

Otpaci od voća postaju glavna sirovina za veštačku kožu

14 November 2020 - Beyond Leather Materials iz Danske pravi skaj od otpadne pulpe od jabuke, a razmatra mogućnost korišćenja i drugog voća

Zelena agenda za Zapadni Balkan samitu Sofiji

Zelena agenda za Zapadni Balkan podržana na regionalnom samitu u Sofiji

10 November 2020 - Zemlje na jugoistoku Evrope koje žele da se priključe EU prihvatile su Zelenu agendu za Zapadni Balkan na samitu u Sofiji