Otpad

Ministarstvo okoliša naložilo vraćanje otpada iz BiH u Italiju

Ministarstvo-okolisa-vracanje-otpada-BiH-Italija

Objavljeno

08.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine donelo je odluku da se neopasni otpad koji je uvežen u BiH vrati u Italiju, odakle je i transportovan.

Neopasni otpad je trebalo da bude sirovina za proizvodnju, ali je, kako navode u Ministarstvu, umesto tekstilnog otpada u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo uskladišteno drvo, pesak ili neki drugi materijal.

Ministarstvo je poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža i naložilo povratak u Italiju

„Federalno Ministarstvo okoliša i turizma je, na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža d.o.o. Drvar i naložilo njegov povratak u Republiku Italiju“, saopštilo je Ministarstvo.

Otpad nije skladišten na ekološki prihvatljiv način i njime se upravlja bez nadzora

Federalni urbanističko-ekološki inspektorat je, po nalogu resornog ministarstva, obavio inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na ekološki prihvatljiv način, te da se njime upravlja bez nadzora.

Ministarka Edita Đapo pozvala je građane da budu strpljivi jer je potrebno izvesno vreme da budu završene sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju.

Ministarka Edita Đapo pozvala je građane da budu strpljivi

Neopasni otpad je sirovina za proizvodnju, ali umesto tekstilnog otpada bilo je drvo, pesak ili neki drugi materijal, što je izazvalo ovoliku uznemirenost javnosti, dodala je ona.

Ovo je prvi put da se uveženi otpad vraća u zemlju porekla

Đapo je istakla da je ovo prvi slučaj u FBiH da institucije preduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porekla.

On je istakla da se tokovi otpada prate po Bazelskoj konvenciji, što je i sada slučaj.

Ministarstvo se obratilo i Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 kako bi ispitalo okolnosti registracije kompanije Krom reciklaža.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

8. jul 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

8. jul 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

8. jul 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

8. jul 2020. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo