Otpad

Ministar zaštite životne sredine i Udruženje suprotno o finansiranju reciklažne industrije

Ministar-udruzenje-finansiranje-reciklazna-industrija

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje reciklera Srbije saopštilo je da stoji iza činjenice da država za tretman opasnog otpada za 2016. i 2017. godinu duguje 1,7 milijardi dinara.

Udruženje reciklera Srbije je reagovalo na izjavu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana „da država ne duguje reciklerima i da mu smeta kada se isporučuju računi koji nisu dogovoreni“, stoji u saopštenju.

Prema rečima ministra, za podsticaje reciklerima otpada ove godine je iz budžeta Srbije izdvojeno 2,2 milijarde dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine se zalaže da to izdvajanje bude i do 3,5 milijardi dinara.

Komentarišući tvrdnju Udruženja reciklera Srbije da država reciklerima duguje 1,7 milijardi dinara iz ranijih godina, Trivan je izjavio da je „ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine za njih bio dramatičan momenat, jer su oni tih godina ušli u dugove koje sada žele da pokriju, što je razumljivo ali mi ne možemo odgovarati za to što je nekada neko uradio“.

Mi ne možemo odgovarati za to što je nekada neko uradio

Recikleri se, međutim, ne slažu sa ovom konstatacijom i podvlače da dugovanja države za 2016. i 2017. godinu iznose 1,7 milijardi dinara.

Udruženje: Dugovanje za 2018. iznosiće 1,1 milijardu dinara

Prema rečima Suzane Obradović, generalne sekretarke Udruženja reciklera Srbije, recikleri za tretiran otpad tokom 2018. godine još nisu dobili ni dinara podsticajnih sredstava, pri čemu je Zakonom o budžetu za 2019. godinu, kojim je opredeljen novac za tretman otpada tokom 2018. godine, predviđeno za trećinu manje novca od iznosa potraživanja operatera.

S obzirom na to da je za tretiran otpad u 2018. opredeljeno manje novca nego što je urađeno, dugovanje za podsticajna sredstva za prošlu godinu će biti oko 1,1 milijardu dinara, navodi Udruženje i dodaje da će time ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji iznositi 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu.

„Umesto da dalje razvijamo ovu perspektivnu privrednu granu, da ulažemo u nova postrojenja, da zapošljavamo još hiljade radnika, reciklažni centri su dovedeni do toga da će biti zatvoreni ako se ne postigne dogovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine u vezi sa daljom isplatom podsticajnih sredstava, kao i dugovanjima“, ističe Obradović.

U Udruženju napominju i da namenskog novca za životnu sredinu u budžetu ima – naplata eko takse, po principu „zagađivač plaća“, raste iz godine u godinu, pa je tako u 2018. u budžet na ime eko takse stiglo više od 11 milijardi dinara.

O stavovima državnih institucija, poslovne zajednice, akademske zajednice i civilnog društva o reciklažnoj industriji i drugim temama od značaja za sektor otpada možete pročitati više u trećem u seriji intervjua, kao i u uvodnom tekstu o problemima, izazovima i mogućim rešenjima za upravljanje otpadom u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad