Otpad

Ministar zaštite životne sredine i Udruženje suprotno o finansiranju reciklažne industrije

Ministar-udruzenje-finansiranje-reciklazna-industrija

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje reciklera Srbije saopštilo je da stoji iza činjenice da država za tretman opasnog otpada za 2016. i 2017. godinu duguje 1,7 milijardi dinara.

Udruženje reciklera Srbije je reagovalo na izjavu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana „da država ne duguje reciklerima i da mu smeta kada se isporučuju računi koji nisu dogovoreni“, stoji u saopštenju.

Prema rečima ministra, za podsticaje reciklerima otpada ove godine je iz budžeta Srbije izdvojeno 2,2 milijarde dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine se zalaže da to izdvajanje bude i do 3,5 milijardi dinara.

Komentarišući tvrdnju Udruženja reciklera Srbije da država reciklerima duguje 1,7 milijardi dinara iz ranijih godina, Trivan je izjavio da je „ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine za njih bio dramatičan momenat, jer su oni tih godina ušli u dugove koje sada žele da pokriju, što je razumljivo ali mi ne možemo odgovarati za to što je nekada neko uradio“.

Mi ne možemo odgovarati za to što je nekada neko uradio

Recikleri se, međutim, ne slažu sa ovom konstatacijom i podvlače da dugovanja države za 2016. i 2017. godinu iznose 1,7 milijardi dinara.

Udruženje: Dugovanje za 2018. iznosiće 1,1 milijardu dinara

Prema rečima Suzane Obradović, generalne sekretarke Udruženja reciklera Srbije, recikleri za tretiran otpad tokom 2018. godine još nisu dobili ni dinara podsticajnih sredstava, pri čemu je Zakonom o budžetu za 2019. godinu, kojim je opredeljen novac za tretman otpada tokom 2018. godine, predviđeno za trećinu manje novca od iznosa potraživanja operatera.

S obzirom na to da je za tretiran otpad u 2018. opredeljeno manje novca nego što je urađeno, dugovanje za podsticajna sredstva za prošlu godinu će biti oko 1,1 milijardu dinara, navodi Udruženje i dodaje da će time ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji iznositi 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu.

„Umesto da dalje razvijamo ovu perspektivnu privrednu granu, da ulažemo u nova postrojenja, da zapošljavamo još hiljade radnika, reciklažni centri su dovedeni do toga da će biti zatvoreni ako se ne postigne dogovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine u vezi sa daljom isplatom podsticajnih sredstava, kao i dugovanjima“, ističe Obradović.

U Udruženju napominju i da namenskog novca za životnu sredinu u budžetu ima – naplata eko takse, po principu „zagađivač plaća“, raste iz godine u godinu, pa je tako u 2018. u budžet na ime eko takse stiglo više od 11 milijardi dinara.

O stavovima državnih institucija, poslovne zajednice, akademske zajednice i civilnog društva o reciklažnoj industriji i drugim temama od značaja za sektor otpada možete pročitati više u trećem u seriji intervjua, kao i u uvodnom tekstu o problemima, izazovima i mogućim rešenjima za upravljanje otpadom u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

26. mart 2019. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

26. mart 2019. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

26. mart 2019. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

26. mart 2019. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom