OIE

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

19.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, izjavio je novi ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Christopher Hill.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je s novim ambasadorom SAD Kristoferom Hilom o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dve zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje.

Postoji prostor za kompanije iz SAD

„Uradili smo mnogo u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira. Srbija je u početnoj fazi energetske tranzicije. Potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana. Prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru“, rekla je Mihajlović.

Prioritet Srbije su investicije u elektroenergetskom sektoru, u energetsku efikasnost i diverzifikaciju u gasnom sektoru, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović

Ona je rekla da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji i istakla da postoji prostor za kompanije iz SAD u realizaciji novih projekata.

„Verujem da bi za buduću saradnju bilo od velike koristi da imamo zaključen sporazum između naše dve države o strateškom partnerstvu, kakve već imamo sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbejdžanom, Mađarskom, i mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji“, navela je vicepremijerka.

Hill: Strateško partnerstvo bi olakšalo, ubrzalo projekte u energetskom sektoru

Ambasador Hill je rekao da je najveća promena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje.

„Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima: političkom, ekonomskom, energetskom, i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapređenju saradnje. Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i kako bismo uticali na povećanje energetske bezbednosti“, rekao je Hill.

Na sastanku je razgovarano o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini, saopšteno je.

Gas bi mogao stići preko Albanije

Treba pomenuti i Vašingtonski sporazum, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u septembru 2020. pod pokroviteljstvom SAD sa tadašnjim kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem. Srbija i Kosovo* su se obavezali na izradu zajedničke studije izvodljivosti uspostavljanja železničke veze „sa nekom lukom dubokog gaza na Jadranu“.

Inače, Albanija je pre godinu dana sklopila sporazum sa američkim kompanijama Excelerate i ExxonMobil o izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Valoni (Vljori), a u dokumentu stoji i da će Srbija i Kosovo* „diverzifikovati svoje snabdevanje energentima“.

Obe strane su se takođe saglasile da će zajedno s ministarstvom energetike SAD i drugim vladinim institucijama raditi na studiji izvodljivosti o zajedničkom korišćenju vode i energetskih resursa jezera Gazivode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku