OIE

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

19.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, izjavio je novi ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Christopher Hill.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je s novim ambasadorom SAD Kristoferom Hilom o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dve zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje.

Postoji prostor za kompanije iz SAD

„Uradili smo mnogo u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira. Srbija je u početnoj fazi energetske tranzicije. Potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana. Prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru“, rekla je Mihajlović.

Prioritet Srbije su investicije u elektroenergetskom sektoru, u energetsku efikasnost i diverzifikaciju u gasnom sektoru, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović

Ona je rekla da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji i istakla da postoji prostor za kompanije iz SAD u realizaciji novih projekata.

„Verujem da bi za buduću saradnju bilo od velike koristi da imamo zaključen sporazum između naše dve države o strateškom partnerstvu, kakve već imamo sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbejdžanom, Mađarskom, i mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji“, navela je vicepremijerka.

Hill: Strateško partnerstvo bi olakšalo, ubrzalo projekte u energetskom sektoru

Ambasador Hill je rekao da je najveća promena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje.

„Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima: političkom, ekonomskom, energetskom, i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapređenju saradnje. Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i kako bismo uticali na povećanje energetske bezbednosti“, rekao je Hill.

Na sastanku je razgovarano o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini, saopšteno je.

Gas bi mogao stići preko Albanije

Treba pomenuti i Vašingtonski sporazum, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u septembru 2020. pod pokroviteljstvom SAD sa tadašnjim kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem. Srbija i Kosovo* su se obavezali na izradu zajedničke studije izvodljivosti uspostavljanja železničke veze „sa nekom lukom dubokog gaza na Jadranu“.

Inače, Albanija je pre godinu dana sklopila sporazum sa američkim kompanijama Excelerate i ExxonMobil o izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Valoni (Vljori), a u dokumentu stoji i da će Srbija i Kosovo* „diverzifikovati svoje snabdevanje energentima“.

Obe strane su se takođe saglasile da će zajedno s ministarstvom energetike SAD i drugim vladinim institucijama raditi na studiji izvodljivosti o zajedničkom korišćenju vode i energetskih resursa jezera Gazivode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. april 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. april 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. april 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. april 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.