Voda

Mađari žele da pomognu Albaniji u vodosnabdevanju i upravljanju otpadnim vodama

Foto: kukesi.gov.al

Objavljeno

20.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska kompanija Kristali zainteresovana je da pomogne albanskoj opštini Kukeš u vodosnabdevanju i upravljanju  otpadnim vodama. Prema poslednjim izveštajima, prečišćavanje otpadnih voda i pokrivenost kanalizacijom u ovoj zemlji i dalje zaostaju za ciljevima razvoja ovog sektora.

Gradonačelnik Kukeša Baškim Šehu sastao se sa predstavnicima mađarske kompanije Kristali i Udruženjem mađarskih vodovoda u Ambasadi Mađarske u Albaniji, kako se navodi na zvaničnom sajtu opštine. Glavna tema sastanka bilo poboljšanje snabdevanja vodom za piće i kanalizacionog sistema, kao i poboljšanje upravljanja otpadnih voda i njihovog tretmana u opštini Kukeš.

Pošto su obavešteni o trenutnoj situaciji u ovoj oblasti, predstavnici kompanije Kristali pokazali su veliko interesovanje za pokretanje projekta ove vrste u Kukešu. Oni su istakli da su spremni da pripreme studiju izvodljivosti i da sprovedu anketu koja će pomoći da se identifikuju glavni problemi na kojima treba raditi.

Gradonačelnik Kukeša je rekao da će podržati projekat tako što će ovoj kompaniji staviti sve potrebne podatke na raspolaganje, kao i sufinansiranjem projekta. Antal Heizer, ambasador Mađarske u Albaniji, rekao je da je ambasada takođe spremna da podrži pokretanja ovog projekta u opštini Kukeš.

Kompanija Kristali ima 26 godina iskustva u oblasti vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda, a njeni klijenti su uglavnom državne i lokalne institucije.

Nedovoljna usklađenost sa direktivama EU

Iako je zakon o integrisanom upravljanju vodama u Albaniji je stupio na snagu u decembru 2013. godine, njegova primena je još u početnoj fazi. U izveštaju Evropske komisije o napretku Albanije za 2016. godinu navodi se da je usklađivanje sa direktivama Evropske unije (EU) o tretmanu urbanih otpadnih voda, vode za piće i podzemnih voda nedovoljno, kao i da nedostaju propisi koji bi poboljšali njihovo sprovođenje. Evropska komisija navodi da je strateški okvir delimično u primeni uključujući i nacionalnu strategiju za vodosnabdevanje i tretmana otpadnih voda od 2011. do 2017. godine koja se trenutno ažurira..

Izveštaj takođe ukazuje i na to da je broj postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda porastao sa pet na sedam. Ipak, ova postrojenja opslužuju samo 13% stanovništva i njihov kapacitet treba da bude značajno povećan, posebno u primorskim, urbanim i turističkim područjima.

Prema izveštaju Regulatorne agencije za vodosnabdevanje i upravljanje otpadnim vodama, samo dva odsto seoskog stanovništva ima pristup kanalizacionoj mreži.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

20. februar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

20. februar 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

20. februar 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

20. februar 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika