Životna sredina

London pooštrava mere da deca ne bi udisala zagađen vazduh

Robert Collins on Unsplash

Objavljeno

25.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Velik broj dece u Evropi je izložen opasnim nivoima zagađenosti vazduha. Londonske vlasti su ozbiljno shvatile uticaj ovog zagađenja na decu školskog uzrasta i otkrile plan da smanje najkasnije do 2030. godine prisustvo praškastih materija u okvire koje propisuje Svetska zdravstvena organizacije. Očekuje se da će ovogodišnje mere za 35 odsto smanjiti količinu čestica tipa PM2.5 iz drumskog saobraćaja u centralnom delu grada.

Deca koja odrastaju u zagađenim delovima britanske prestonice imaju znatno manji kapacitet pluća, nekih pet odsto – što odgovara zapremini dva velika jajeta – nego njihovi vršnjaci u ostatku Engleske, pokazala je nova analiza. Uprava Šireg Londona, poznata i kao Siti hol, saopštila je da se 98 odsto škola u Londonu nalazi u područjima u kojima zagađenost premašuje nivoe koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u poređenju sa 24 procenta u ostalim mestima.

Izveštaj otkriva da se u Londonu nalazi 28 od 30 lokalnih samouprava na čijim teritorijama su škole gde je najveća koncentracija praškastih materija tipa PM2.5. U dokumentu stoji da 3,1 milion dece u Engleskoj pohađa škole na lokacijama gde je za tu kategoriju prebačen limit koji određuje SZO.

Gradonačelnik Sadiq Khan i njegov tim obećali su da će pojačati napore da učine vazduh bezbednijim za decu.

„Želim da se pobrinem da ceo London bude u okviru granica za praškaste materije po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ali to ne mogu da učinim sam i hoću da sarađujem s vladom na postizanju ovog cilja. Zato tražim da u novi Predlog zakona o životnoj sredini uđe obaveza da se najkasnije 2030. ispoštuju SZO-ove preporučene granice“, izjavio je.

Trenutne, buduće mere će produžiti očekivani životni vek za šest meseci

Siti hol je istakao, pozivajući se na nalaze iz studije čiju je izradu naručio, da bi sadašnja politika kvaliteta vazduha i njeno šire unapređenje produžili očekivani životni vek deteta rođenog 2013. u Londonu za šest meseci.

Posle uvođenja strožih standarda, 2019. je još samo nekolicina škola bila izložena protivzakonitim nivoima NO2

Analiza je pokazala da je mera poput Londonske zone ultraniskih emisija (ULEZ) u centru grada u periodu od 2016. do 2019. oborila broj državnih škola u delovima s protivzakonitim koncentracijama zagađenja azot-dioksidom ili NO2 za čitavih 97 odsto  na samo 14. Samo s proširenjem ove zone zakazanim za oktobar i strožim propisima u Zoni niskih emisija uvedenim ranije ove godine za teška vozila, za unutrašnji deo Londona predviđa se smanjenje emisija PM2.5 iz izduvnih gasova za 25 procenata.

London Londona 2030 vazduh zdravim decu
Gradonačelnik Londona želi da reši problem zagađenja vazduha (Peggy und Marco Lachmann-Anke, Pixabay)

Početni napredak i ostatak dalekog puta

Zahvaljujući ambicioznom planu za centralni London, koncentracije NO2 pored saobraćajnica su pre pandemije srezane 44 odsto, u poređenju sa 27 procenata u slučaju PM2.5. Ipak, prosečna koncentracija oko škola u Londonu je 2019. iznosila 12 mikrograma po kubnom metru ili preko dva puta više nego u pokrajini Kambriji, gde je izmerena  najniža vrednost u Engleskoj.

„Predugo je prihvatano da će deca što odrastaju u Londonu disati zagađeniji vazduh nego njihovi drugari i porodica van ovog sjajnog grada. Ali ja to ne prihvatam. Radim sve što je u mojoj moći da sprečim da mladi Londonci udišu vazduh toliko prljav da im oštećuje pluća i svake godine dovodi do hiljada slučajeva preuranjene smrti“, naglasio je Khan.

Slab kvalitet vazduha smeta razvoju dečjih pluća i pogoršava hronična oboljenja poput astme te bolesti pluća i srca. Zagađujuće mikroskopske čestice nanose štetu ćelijama mozga. Mogu da uspore kognitivni razvoj dece, uključujući njihovu sposobnost da uče. Dugotrajna izloženost često dovodi do neurodegenerativnih oboljenja i povećava rizik od moždanog udara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

25. avgust 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

25. avgust 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

25. avgust 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine