Otpad

Kragujevac dobio Reciklažni centar

Kragujevac reciklazni centar

Foto: JKP Čistoća

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Kragujevcu će početkom decembra zvanično biti otvoren Reciklažni centar za odlaganje i preradu kabastog i električnog otpada koji će raditi po evropskim standardima.

Otpadna ulja, farbe, kućna hemija, kao i gume ubuduće će biti selektovani i odlagani u Reciklažni centar, od čega će korist imati kako grad Kragujevac, tako i njegovi građani koji su do sada ovakav otpad odlagali u kontejnere. Ova vrsta otpada predstavljala je problem za životnu sredinu, ali i za JKP Čistoća na čijem zemljištu u Industrijskoj zoni je Reciklažni centar i izgrađen. Kapacitet Centra podmiruje količine otpada koje se u ovom trenutku proizvedu u gradu.

„Otpad koji sakupe građani i naše komunalno preduzeće biće dovožen u Reciklažni centar gde će se na licu mesta otpad razdvajati i prodavati ili, kada su u pitanju otpadna ulja, slati na dalji tretman. Mi ćemo od toga imati dodatni prihod, a u isto vreme ćemo rasteretiti gradsku deponiju,“ izjavio je član Gradskog veća zadužen za  komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj Vladimir Maksimović za Balkan Green Energy News.

Radove na izgradnji i opremanje Reciklažnog centra finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštitite životne sredine sa 45 miliona dinara, a u ovom trenutku se čekaju upotrebne dozvole  tehnički prijem kako bi ovaj objekat i zvanično bio pušten u rad.

U planu Regionalni centar za upravljanje otpadom

Izgradnja Reciklažnog centra prvi je korak uvođenja Sistema upravljanja otpadom u Kragujevcu, koji na ovaj način postaje lider u regionu u obasti zaštite životne sredine. U planu je izgradnja još dva do tri takva centra na teritoriji grada, čime bi se trajno rešilo pitanje prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada.

Kragujevac planira i izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom o čemu su predstavnici grada već potpisali međuopštinski sporazum sa šest lokalnih samouprava iz Šumadije i Pomoravlja. Realizacija ovog strateškog projekta bi Kragujevcu omogućila dodatne prihode i razvoj zelene ekonomije.

 

 

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija program razvoja cirkularne ekonomije 2024 Crna Gora Nacrt Nacionalne strategije tranzicije 2030

Srbija usvojila program razvoja cirkularne ekonomije, Crna Gora razmatra nacrt strategije

4. novembar 2016. - Vlada Srbije je usvojila program razvoja cirkularne ekonomije do 2024. godine, a Crna Gora predstavila Nacrt Nacionalne strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

4. novembar 2016. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

4. novembar 2016. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

4. novembar 2016. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama