Električna energija

Kopač: Okvirna energetska strategija BiH do 2035. ne znači ništa bez usvajanja zakona

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

12.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine, koju je usvojio Savet ministara, ne znači ništa u smislu privlačenja velikih investicija bez usvajanja pripadajućeg zakona.

Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine koju je Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio krajem avgusta, je okvirni dokument koji nije obavezujući i neće dovesti do bilo kakvih rešenja ukoliko ne bude političke volje koja bi bila izražena kroz usvajanje zakona, upozorava Kopač, kako prenose lokalni mediji.

Usvajanje Strategije je, kako je rekao Kopač, dobro na simboličnom nivou, i ne šteti da je BiH ima, ali samo će usvajanje zakona dovesti do velikih investicija. Međutim, kako stvari sada stoje, tog zakona još jedno izvesno vreme neće biti, upozorio je on.

Sankcije Energetske zajednice protiv BiH ostaju na snazi, rekao je Kopač, uz napomenu da je zemlja sankcionisana jer ne ispunjava svoje obaveze.

Savet ministara smatra da će strategija privući finansiranje EU i investitore

Nakon usvajanja strategije, Savet ministara je saopštio na svom sajtu da se time stvaraju uslovi za povlačenje sredstava iz IPA fondova i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) za sektor energetike, kao i za privlačenje investitora u ovaj sektor u BiH.

Okvirna energetska strategija BiH, koja je usvojena na predlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, je već desetak godina predmet brojnih polemika i pregovora dva entiteta u BiH, Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske. Procene su da je zbog neusvajanja strategije BiH izgubila oko 200 miliona evra investicija.

“Usvajanjem ovog strateškog dokumenta određuje se smer razvoja energetike u BiH do 2035. godine, što će pozitivno uticati na pokretanje investicija, kao i tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike,” naveo je Savet ministara nakon usvajanja, i dodao da se očekuje da će njeni posredni efekti biti povećanje zapošljavanja, smanjenje javnog duga i povećanje konkurentnosti u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

12. septembar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

12. septembar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

12. septembar 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

12. septembar 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem