Električna energija

Kopač: Okvirna energetska strategija BiH do 2035. ne znači ništa bez usvajanja zakona

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

12.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine, koju je usvojio Savet ministara, ne znači ništa u smislu privlačenja velikih investicija bez usvajanja pripadajućeg zakona.

Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine koju je Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio krajem avgusta, je okvirni dokument koji nije obavezujući i neće dovesti do bilo kakvih rešenja ukoliko ne bude političke volje koja bi bila izražena kroz usvajanje zakona, upozorava Kopač, kako prenose lokalni mediji.

Usvajanje Strategije je, kako je rekao Kopač, dobro na simboličnom nivou, i ne šteti da je BiH ima, ali samo će usvajanje zakona dovesti do velikih investicija. Međutim, kako stvari sada stoje, tog zakona još jedno izvesno vreme neće biti, upozorio je on.

Sankcije Energetske zajednice protiv BiH ostaju na snazi, rekao je Kopač, uz napomenu da je zemlja sankcionisana jer ne ispunjava svoje obaveze.

Savet ministara smatra da će strategija privući finansiranje EU i investitore

Nakon usvajanja strategije, Savet ministara je saopštio na svom sajtu da se time stvaraju uslovi za povlačenje sredstava iz IPA fondova i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) za sektor energetike, kao i za privlačenje investitora u ovaj sektor u BiH.

Okvirna energetska strategija BiH, koja je usvojena na predlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, je već desetak godina predmet brojnih polemika i pregovora dva entiteta u BiH, Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske. Procene su da je zbog neusvajanja strategije BiH izgubila oko 200 miliona evra investicija.

“Usvajanjem ovog strateškog dokumenta određuje se smer razvoja energetike u BiH do 2035. godine, što će pozitivno uticati na pokretanje investicija, kao i tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike,” naveo je Savet ministara nakon usvajanja, i dodao da se očekuje da će njeni posredni efekti biti povećanje zapošljavanja, smanjenje javnog duga i povećanje konkurentnosti u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. septembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. septembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. septembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

12. septembar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana