Električna energija

Usvojena Okvirna energetska strategija BiH do 2035.

Usvojena-Okvirna-energetska-strategija-BiH-do-2035.

Slika: Savet ministara BiH

Objavljeno

30.08.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savet ministara Bosne i Heregovine (BiH) je, na predlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, doneo Odluku o usvajanju Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, čime se stvaraju uslovi za povlačenje sredstava iz IPA fondova i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) za sektor energetike, kao i za privlačenje investitora u ovaj sektor, saopštio je Savet ministara BiH.

Okvirna energetska strategija BiH je već desetak godina predmet brojnih polemika i pregovora dva entiteta u BiH, Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske. Procene su da je zbog neusvajanja strategije BiH izgubila oko 200 miliona evra investicija.

“Usvajanjem ovog strateškog dokumenta određuje se smer razvoja energetike u BiH do 2035. godine, što će pozitivno uticati na pokretanje investicija, kao i tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike”, naveo je Savet, i dodao da se očekuje da će njeni posredni efekti biti povećanje zapošljavanja, smanjenje javnog duga i povećanje konkurentnosti u BiH.

Ovaj dokument je, kako se ističe, nastao saradnjom nadležnih ministarstava, relevantnih institucija, istraživačkih centara, udruženja i socijalnih partnera, te drugih učesnika iz energetskog sektora u BiH. Kao osnova strategije uzeti su entitetski strateški dokumenti za oblast energetike.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović  izjavio je da Okvirna energetska strategija BiH do 2035. predstavlja jedan od najvažnijih dokumenata iz oblasti energetike u BiH u poslednjih nekoliko godina.

Delegacija EU poziva na usklađivanje sa ekološkim standardima EU

Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravili su usvajanje strategije.

“Ovo je važan korak ka otvaranju vrata za finansijsku podršku EU energetskom sektoru BiH u okviru fonda IPA II. Strategija bi trebalo da posluži BiH u rešavanju pitanja sigurnosti snabdevanja, diversifikacije izvora snabdevanja, efikasnijeg i ekološki održivog korišćenja domaćih resursa, kao i promovisanja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti”, saopštila je Delegacije Evropske unije u BiH.

EU, kako se navodi, ohrabruje vlasti BiH da ozbiljno uzmu u razmatranje ekološke aspekte koji bi trebalo da se usklade sa standardima i politikama EU kako bi se osigurao sveukupan održiv razvoj i rast.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

30. avgust 2018. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

30. avgust 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

30. avgust 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

30. avgust 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom