Električna energija

Usvojena Okvirna energetska strategija BiH do 2035.

Usvojena-Okvirna-energetska-strategija-BiH-do-2035.

Slika: Savet ministara BiH

Objavljeno

30.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Savet ministara Bosne i Heregovine (BiH) je, na predlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, doneo Odluku o usvajanju Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, čime se stvaraju uslovi za povlačenje sredstava iz IPA fondova i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF) za sektor energetike, kao i za privlačenje investitora u ovaj sektor, saopštio je Savet ministara BiH.

Okvirna energetska strategija BiH je već desetak godina predmet brojnih polemika i pregovora dva entiteta u BiH, Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske. Procene su da je zbog neusvajanja strategije BiH izgubila oko 200 miliona evra investicija.

“Usvajanjem ovog strateškog dokumenta određuje se smer razvoja energetike u BiH do 2035. godine, što će pozitivno uticati na pokretanje investicija, kao i tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike”, naveo je Savet, i dodao da se očekuje da će njeni posredni efekti biti povećanje zapošljavanja, smanjenje javnog duga i povećanje konkurentnosti u BiH.

Ovaj dokument je, kako se ističe, nastao saradnjom nadležnih ministarstava, relevantnih institucija, istraživačkih centara, udruženja i socijalnih partnera, te drugih učesnika iz energetskog sektora u BiH. Kao osnova strategije uzeti su entitetski strateški dokumenti za oblast energetike.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović  izjavio je da Okvirna energetska strategija BiH do 2035. predstavlja jedan od najvažnijih dokumenata iz oblasti energetike u BiH u poslednjih nekoliko godina.

Delegacija EU poziva na usklađivanje sa ekološkim standardima EU

Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravili su usvajanje strategije.

“Ovo je važan korak ka otvaranju vrata za finansijsku podršku EU energetskom sektoru BiH u okviru fonda IPA II. Strategija bi trebalo da posluži BiH u rešavanju pitanja sigurnosti snabdevanja, diversifikacije izvora snabdevanja, efikasnijeg i ekološki održivog korišćenja domaćih resursa, kao i promovisanja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti”, saopštila je Delegacije Evropske unije u BiH.

EU, kako se navodi, ohrabruje vlasti BiH da ozbiljno uzmu u razmatranje ekološke aspekte koji bi trebalo da se usklade sa standardima i politikama EU kako bi se osigurao sveukupan održiv razvoj i rast.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. avgust 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

30. avgust 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

30. avgust 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

30. avgust 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana