Otpad

Ministarstvo objavilo konkurs za podsticajna sredstva za otpad i proizvodnju kesa

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije raspisalo je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za ponovnu upotrebu otpada i za proizvodnju kesa za višekratnu upotrebu. Operateri postrojenja za tretman otpada i proizvođaći plastičnih kesa mogu podneti prijave na konkurs do 31. januara 2018. godine.

Ministarstvo je objavilo detalje uslova konkursa i obrazac prijave na svom sajtu.

Podsticajna sredstva će biti dodeljena za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije i za proizvodnju kesa – tregerica za višekratnu upotrebu a na konkurs se mogu javiti operateri postrojenja za ponovno iskorišćenje, odnosno tretman otpada koji imaju dozvolu u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i proizvođači plastičnih kesa – tregerica za višekratnu upotrebu debljine preko 20 mikormetara (µm).

Na konkurs mogu da se prijave operateri postrojenja za tretman otpad i proizvođaći kesa debljine preko 20 mikormetara (µm) koji treba da podnesu uverenja da su njihovi proizvodi biorazgradivi u skladu sa propisima.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će dodeliti podsticajna sredstva za ponovnu upotrebu reciklažu ili za proizvodnju energije za otpadnu gumu, ulja (osim jestivog ulja), otpadnih startera, akumulatora, industrijskih baterija i akumulatora i prenosnih akumulatora ili startera i za proizvodnju kesa – tregerica za višekratnu upotrebu sa i bez biorazgradivih aditiva i za ponovnu upotrebu, reciklažu i korišćenje otpadne električne i elektronske opreme, kao sekundarne sirovine.

Ministarstvo će dodeliti sredstva u iznosu od 3.606 dinara po toni do 18.390 dinara po toni za ponovnu upotrebu otpadne gume, između 5 i 10 dinara po kilogramu za ponovnu upotrebu otpadnog ulja i između 14,5 i 145,5 dinara po kilogramu za ponovnu upotrebu svih vrsta otpadnih akumulatora, baterija i startera.

Sredstva koja će se dodeliti za proizvodnju kesa – tregerica iznose između 10 dinara po toni i 8,414 dinara po toni.

Podsticajna sredstva neće biti dodeljena za tretman elektronskog i električnog otpada od proizvoda za koje se ne plaća naknada troškova upravljanja posebnim tokovima otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

20. jun 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

20. jun 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

20. jun 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

20. jun 2017. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo