OIE

Koalicija NADA smatra da EPS treba da se preorijentiše na energiju sunca i vetra

Koalicija NADA EPS preorijentise energiju sunca vetra

Foto: NADA

Objavljeno

28.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Koalicija NADA pred birače izlazi sa stavom da treba razmišljati o malim modularnim nuklearnim elektranama, a termoelektrane na ugalj zameniti energijom iz obnovljivih izvora. Predstavnici ove liste smatraju da je nadolazeća taksa EU za uvoznu robu i struju diskriminatorna kao i da EPS neopravdano subvencioniše komercijalne kupce električne energije.

Srbija 3. aprila bira predsednika ili predsednicu Srbije, poslanike u Narodnoj skupštini i odbornike Skupštine grada Beograda. Balkan Green Energy News prenosi planove stranaka za energetski sektor i njegovu dekarbonizaciju, budućnost rudarstva i unapređenje kvaliteta vazduha. U Srbiji se u javnoj sferi i dalje premalo govori o obavezi države da uvede naplatu emisija ugljen-dioksida. Ukoliko to ne učini, izvoznici struje i više vrsta robe u Evropsku uniju, uključujući čelik i cement, moraće da od 2026. godine plaćaju prekogranični porez na CO2 u okviru mehanizma nazvanog CBAM.

Srbija mora da se razvija brzo u pravcu obnovljivih izvora energije, ne zbog nekih ciljeva dekarbonizacije koje nameće EU, već prvenstveno zbog zdravlja svojih građana, izjavio je u ime koalicije Nacionalno demokratska alternativa (NADA) Velimir Gavrilović iz Demokratske stranke Srbije.

Od predstavnika ove liste nismo dobili odgovor na pitanje da li su im prihvatljivi rizici od probnih bušotina nakon što je u poslednje vreme izdato na desetine dozvola za istraživanje ruda, pa od i moguće eksploatacije. Stav liste o inicijativi za zabranu eksploatacije litijuma i bora i o obustavljanju Rio Tintovog projekta u Jadru takođe je ostao nepoznat.

Koaliciju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije, DSS i niz udruženja, stranaka i pokreta.

EPS više ne sme da subvencioniše komercijalne kupce električne energije

U Srbiji je nužno intenzivno ulaganje u obnovljive izvore energije – velik broj solarnih elektrana i vetrogeneratora potpomognut postojećim hidroelektranama, koji svojim kapacitetom mogu da zamene dotrajale termocentrale, navodi Gavrilović. Podsetio je da termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh više nego sva takva postrojenja u EU i da je otežavajuća okolnost za zdravlje to što se sagoreva lignit, domaći ugalj lošeg kvaliteta.

EPS, koji je posredno u vlasništvu svih građana Srbije, mora prestati da subvencioniše komercijalne kupce električne energije

EU pritom preti da će od 2026. godine nametnuti takse na uvoz električne energije iz Srbije, ocenjuje Gavrilović.

„Ovo samo po sebi ne bi bio preterani problem, jer Elektroprivreda Srbije usled višegodišnjeg nazadovanja, lošeg, partijskog rukovođenja, nepotrebnog zapošljavanja i pljačke kroz javne nabavke ne može da proizvede dovoljno struje ni da podmiri domaće potrebe, pa struju uvozi. Stvarna opasnost je u činjenici da se EU sprema da uvede diskriminatorne uvozne takse i na određene robe koje se iz Srbije izvoze u zemlje EU, a koje su proizvedene pomoću električne energije koja je dobijena prljavim tehnologijama (gvožđe i čelik, aluminijum, đubriva, cement)“, izjavio je Gavrilović.

EPS mora da napravi zaokret u energetskom miksu i orijentiše se na energiju sunca i vetra, po njegovoj oceni. Da bi se to desilo, potrebne su značajne investicije, odnosno odgovarajuća akumulacija kapitala iz poslovanja, istakao je Gavrilović. „Drugim rečima, EPS, kao državno preduzeće, koje je posredno u vlasništvu svih građana Srbije, mora prestati da subvencioniše komercijalne kupce električne energije. Najveći komercijalni kupci su strani investitori i njima EPS poklanja struju po cenama koje su višestruko niže od tržišnih, berzanskih cena,“ kazao je naš sagovornik.

Troškovi na uvoz struje ogromni

On je podsetio da EPS u cenu električne energije ne uračunava „ekološki i zdravstveni trošak emisija ugljen-dioksida“ iz termocentrala, a da EU insistira na naplati sertifikata za CO2, izjavio je Gavrilović. EPS poslednjih šest meseci ima ogromne gubitke zbog uvoza struje, gde su nabavne cene berzanske, a one su porasle 500 odsto, dodao je.

Gavrilović: Sjedinjene Države nagovaraju evropske zemlje da se sasvim preorijentišu na LNG, koji je skuplji od ruskog gasa i zahteva dodatnu infrastrukturu i terminale za prihvat

Ekstremni poremećaji cene zemnog gasa dominantno određuju berzansku cenu struje zbog sve većeg značaja elektrana na gas, po mišljenju ovog predstavnika liste NADA. „Ratna dejstva u Ukrajini i nevešta politika EU su dodatno podigli neizvesnost oko ruta snabdevanja ruskim gasom. SAD nagovara evropske zemlje da se sasvim preorijentišu na tečni prirodni gas (LNG) koji Amerikanci proizvode mahom iz uljanih škriljaca i dopremaju ga u Evropu tankerima. Taj gas je skuplji od ruskog gasa i zahteva dodatnu infrastrukturu, terminale za prihvat gasa“, izjavio je.

Obrazovanje, istraživanje treba usmeriti na male modularne nuklearne reaktore, zeleni vodonik

Male derivacione hidroelektrane prave veliku ekološku štetu, a daju beznačajan doprinos proizvodnji električne energije, kažu u koaliciji i daju prioritet većim reverzibilnim hidrocentralama.

Treba razmišljati i o malim modularnim nuklearnim elektranama i već sada pripremati obrazovne institucije da školuju stručnjake odgovarajućih profila, kaže Gavrilović. Istraživačko-razvojne kapacitete koje u ovoj oblasti finansira država treba usmeriti na različite načine skladištenja energije dobijene iz obnovljivih izvora, u prvom redu na zeleni vodonik, napomenuo je.

Na vrednost svakog kilovat-sata struje, država uzima od potrošača dodatnih 7,5 odsto na ime akcize i ne samo to – akcizu računa i na trošak koji kupci plaćaju Elektrodistribuciji Srbije kao i na iznos poreza iz kog se subvencionišu vlasnici malih hidro-centrala i vetrenjača, kao i na naknadu za energetsku efikasnost, navodi Gavrilović. Na kraju se dodaje porez na dodatu vrednost, koji uvećava i iznos prethodno obračunate akcize i ovo višestruko oporezivanje treba da bude zabranjeno, izjavio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

28. mart 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

28. mart 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

28. mart 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

28. mart 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije