Životna sredina

Klimatsko selo ugostilo mnogobrojne posetioce i predstavilo projekte klimatske akcije

Foto: BGEN

Objavljeno

01.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Klimatsko selo na beogradskoj Adi Ciganliji je ove subote privuklo stotine posetilaca, među kojima su bile i mnoge porodice sa decom. Prisutni su mogli da učestvuju u vožnji biciklom, kao i da se na praktičan način informišu o različitim projektima klimatske akcije. Klimatsko selo je zatvorilo Nedelju klimatske diplomatije, koju je organizovala Delegacija EU u Srbiji, a tokom koje su se odvijale brojne konferencije, debate, izložbe, projekcije filmova i druge aktivnosti.

U Klimatskom selu su organizovane edukativne aktivnosti za decu i odrasle koje su imale za cilj da prikažu efekte klimatskih promena na svakodnevni život i doprinos koji se može dati u cilju njihovog smanjenja i usporavanja, kao i prilagođavanja na klimatske promene. Brojne organizacije su predstavile projekte zaštite životne sredine i srodne projekte, dok je vožnja biciklom bila centralni događaj, u kom su učestvovali zvaničnici, diplomate i drugi posetioci, uključujući decu.

Foto: EU info centar

Među izlagačima u Klimatskom selu je bio i Balkan Green Energy News, jedan od 42 projekta na globalnom nivou – i jedini iz jugoistočne Evrope (JIE) – koji su izabrani kao kandidati za nagradu Best Climate Solutions 2018 Award.

Balkan Green Energy News je svoj šator podelio sa H-Bridges timom studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF), koji je razvio rešenje za skladištenje energije sa kojim je postigao izuzetan uspeh na takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge 2018 u Pekingu od 18. do 22. jula, osvojivši 4. mesto i nagradu Best Education Impact. Na našem štandu je predstavljena i INTEGRA aktivna kuća, projekat inovativne, energetski nezavisne i efikasne i ekološki odgovorne montažne kuće, koja može da se na montira na svakom terenu za samo dve nedelje.

Posetioci šatora Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) su mogli da pogledaju vođenu izložbu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, da se pomoću VR naočara virtuelno nađu u logističko-trgovinskom centru za biomasu, ali i da ponesu kući uzorke drvne biomase.

Posetioci su se takođe upoznali sa mogućnostima upravljanja otpadom u kontekstu klimatskih promena, a oni najaktivniji učestvovali su u biodiverzitetnim turama oko Ade Ciganlije, koje je organizovao GIZ ORF-Biodiverzitet (GIZ ORF-BD), prilikom kojih su saznali koje sve biljne i životinjske vrste sa nama dele prostor ovog ostrva, ali i „urbane džungle” glavnog grada Srbije. Projekte predstavljene u okviru GIZ šatora sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Foto: GIZ

U Klimatskom selu su dodeljene i nagrade kompanijama koje su pobedile u „Samo ne autom“ izazovu održanom tokom Evropske nedelje mobilnosti. U konkurenciji kompanija sa najvećim brojem kilometara pređenih biciklom i peške pobedile su Elektromreža Srbije (EMS), a drugo i treće mesto zauzele su kompanije Emric i Telekom Srbija.

Foto: BGEN

U kategoriji kompanija sa najvećim brojem učesnika (74) pobedio je Schneider Electric DMS, koji je ujedno imao i takmičara sa najvećim brojem pređenih kilometara, dok je Hemofarm Vršac AD imao takmičarku koja je najviše kilometara prešla peške.

Klimatsko selo je zatvoreno nakon premijernog prikazivanja filma „Čuvari zemlje“.

Nedelju klimatske diplomatije u Srbiji organizovali su Delegacija EU i partneri – Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ambasade Nemačke, Francuske i Švedske, Austrijska razvojna agencija, Program UN za razvoj, GIZ, Fondacija “Fridrih Nojman”, Balkan Green Energy News, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Privredna komora Srbije (PKS), RES Fondacija, EIT Climate-KIC i drugi projekti i organizacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

30 децембра 2021 - U Homolju iznad Žagubice, kanadska kompanija Dundee namerava da otvori rudnik zlata i eksploatiše rudu...

Zaštićenim područjima preko 13 miliona dinara od UniCredit banke

28 децембра 2021 - Više od 13 miliona dinara prikupljenih kampanjom UniCredit banke biće tokom 2022. godine uloženo u zaštićena područja Srbije

Dalekovode redovno obilaze i ornitolozi i čuvari ptica

Dalekovode redovno obilaze ornitolozi i čuvari ptica

21 децембра 2021 - Osnovni motiv monitoringa je da se smanji stradanje ptica od strujnih udara i sudara sa kablovima dalekovoda

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...