Životna sredina

Klimatsko selo ugostilo mnogobrojne posetioce i predstavilo projekte klimatske akcije

Foto: BGEN

Objavljeno

01.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Klimatsko selo na beogradskoj Adi Ciganliji je ove subote privuklo stotine posetilaca, među kojima su bile i mnoge porodice sa decom. Prisutni su mogli da učestvuju u vožnji biciklom, kao i da se na praktičan način informišu o različitim projektima klimatske akcije. Klimatsko selo je zatvorilo Nedelju klimatske diplomatije, koju je organizovala Delegacija EU u Srbiji, a tokom koje su se odvijale brojne konferencije, debate, izložbe, projekcije filmova i druge aktivnosti.

U Klimatskom selu su organizovane edukativne aktivnosti za decu i odrasle koje su imale za cilj da prikažu efekte klimatskih promena na svakodnevni život i doprinos koji se može dati u cilju njihovog smanjenja i usporavanja, kao i prilagođavanja na klimatske promene. Brojne organizacije su predstavile projekte zaštite životne sredine i srodne projekte, dok je vožnja biciklom bila centralni događaj, u kom su učestvovali zvaničnici, diplomate i drugi posetioci, uključujući decu.

Foto: EU info centar

Među izlagačima u Klimatskom selu je bio i Balkan Green Energy News, jedan od 42 projekta na globalnom nivou – i jedini iz jugoistočne Evrope (JIE) – koji su izabrani kao kandidati za nagradu Best Climate Solutions 2018 Award.

Balkan Green Energy News je svoj šator podelio sa H-Bridges timom studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF), koji je razvio rešenje za skladištenje energije sa kojim je postigao izuzetan uspeh na takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge 2018 u Pekingu od 18. do 22. jula, osvojivši 4. mesto i nagradu Best Education Impact. Na našem štandu je predstavljena i INTEGRA aktivna kuća, projekat inovativne, energetski nezavisne i efikasne i ekološki odgovorne montažne kuće, koja može da se na montira na svakom terenu za samo dve nedelje.

Posetioci šatora Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) su mogli da pogledaju vođenu izložbu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, da se pomoću VR naočara virtuelno nađu u logističko-trgovinskom centru za biomasu, ali i da ponesu kući uzorke drvne biomase.

Posetioci su se takođe upoznali sa mogućnostima upravljanja otpadom u kontekstu klimatskih promena, a oni najaktivniji učestvovali su u biodiverzitetnim turama oko Ade Ciganlije, koje je organizovao GIZ ORF-Biodiverzitet (GIZ ORF-BD), prilikom kojih su saznali koje sve biljne i životinjske vrste sa nama dele prostor ovog ostrva, ali i „urbane džungle” glavnog grada Srbije. Projekte predstavljene u okviru GIZ šatora sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Foto: GIZ

U Klimatskom selu su dodeljene i nagrade kompanijama koje su pobedile u „Samo ne autom“ izazovu održanom tokom Evropske nedelje mobilnosti. U konkurenciji kompanija sa najvećim brojem kilometara pređenih biciklom i peške pobedile su Elektromreža Srbije (EMS), a drugo i treće mesto zauzele su kompanije Emric i Telekom Srbija.

Foto: BGEN

U kategoriji kompanija sa najvećim brojem učesnika (74) pobedio je Schneider Electric DMS, koji je ujedno imao i takmičara sa najvećim brojem pređenih kilometara, dok je Hemofarm Vršac AD imao takmičarku koja je najviše kilometara prešla peške.

Klimatsko selo je zatvoreno nakon premijernog prikazivanja filma „Čuvari zemlje“.

Nedelju klimatske diplomatije u Srbiji organizovali su Delegacija EU i partneri – Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ambasade Nemačke, Francuske i Švedske, Austrijska razvojna agencija, Program UN za razvoj, GIZ, Fondacija “Fridrih Nojman”, Balkan Green Energy News, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Privredna komora Srbije (PKS), RES Fondacija, EIT Climate-KIC i drugi projekti i organizacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

26 јула 2022 - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...

Papa Franja odlcuno deluju tacke pucanja klimatskim promenama

Papa Franja: Svi moraju odlučno da deluju, jer dolazimo do tačke pucanja u klimatskim promenama

22 јула 2022 - Papa Franja je pozvao države sveta da zajedno rade na primeni Pariskog sporazuma, upozoravajući da je tačka pucanja blizu

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...