Energetska efikasnost

INTEGRA aktivna kuća – prva srpska ekološki odgovorna kuća

INTEGRA Aktivna kuca

Slika: Novi Model

Objavljeno

29.11.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.11.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

  • Projekat: INTEGRA aktivna kuća
  • Zemlja: Srbija
  • Faza projekta: 3 prototipa spremna za testiranje u realnom okruženju

INTEGRA je inovativna, ekološki odgovorna montažna kuća, zdrava, energetski nezavisna i efikasna, održiva i napravljena od prirodnih materijala, može da se na montira na svakom terenu za samo dve nedelje. Osmišljena je i projektovana u Srbiji i spremna za test-fazu u realnom okruženju.

Kuća budućnosti, kako kažu stručnjaci koji su imali prilike da prouče dosadašnje faze rada na razvoju ovog projekta, dizajnirana je tako da može da se montira na svakom terenu i u svakom ambijentu. Jevtina je, a zbog ušteda koje stvara, samu sebe isplaćuje u roku od 20 godina.

Još jedan od aduta ovog projekta je što je kuća osmišljena tako da nudi ekonomsku i zdravstvenu alternativu zastarelom načinu gradnje i obnovi kuća u Srbiji i regionu. Istovremeno je i model pristupačnog nisko-ugljeničnog rešenja koje teži da osposobi pojedince, porodice i zajednice da aktivno učestvuju u procesu adaptacija na klimatske promene stanujući u skladu sa prirodnim okruženjem i sa održivom emisijom komponenti baziranih na ugljeniku.

Ovaj projekat teži da integriše i da na tržište plasira savremeno rešenje za stanovanje različitih grupa korisnika – od porodica sa ograničenim prihodima, preko vlasnika kuća za stanovanje u suburbanim i ruralnim predelima i vikendica, do posvećenih ljubitelja prirode. Drugim rečima, može biti izolovani stambeni objekat ili model za rezidencijalni ili turistički kompleks.

INTEGRA Aktivna kuća, osnovica
Slika 1. Osnova INTEGRA kuće, temelj njene funckionalnosti

Svako ima pravo na pristojno stanovanje

Namenjena je i situacijama prirodnih promena i katastrofa, kada je neophodno odmah obezbediti useljivu i ekonomski pristupačnu nisko-ugljeničnu alternativu postojećim modelima stanovanja. Jedino nije praktična za urbane sredine.

Projekat je delo tima Novi Model, nastalog kao istraživačka baza za razvoj i realizaciju ideje aktivne kuće dostupne svima, nakon što su poplave teško pogodile Srbiju i region 2014. godine, kada je stotine ljudi izgubilo krov nad glavom.

U želji da pomognu, i uvereni da moderne tehnologije i rešenja omogućavaju svakome pravo na pristojno stanovanje, bez obzira gde i u kojom uslovima, počeli su da razvijaju projekat kako bi napravili kvalitetnu i potpuno funkcionalnu stambenu jedinicu koja svojim stanarima omogućava normalan život u svim uslovima pa i kada je uništena okolna infrastruktura.

Energetska efikasnost – sunce kao izvor svetlosti i toplote

Kako bi spojili korisno i zdravo, i zaista je načinili kućom  budućnosti, članovi tima odlučili su da njihova kuća, ukupne površine 55 ms (11m x 5m), bude ne samo funckionalna već i da u sebi objedini najviše ekološke standarde, pre svega energetsku efikasnost i korišćenje aktivnih izvora energije.

Kuća je projektovana tako da maksimalno koristi sunce kao izvor svetlosti i toplote. Uvek je okrenuta ka jugu, bez obzira na teren. Dovoljno je mala, ima prilagođen položaj i veličinu prozora tako da vrlo malo troši na rasvetu, a toplu vodu za kuhinju i kupatilo obezbeđuju solarni kolektori.

Za grejanje, gde je ono potrebno, predviđene su peći sa visoko-kvalitetnim sagorevanjem, koje za ogrev koriste drvo.

INTEGRA Aktivna kuća, enterijer
Slika 2. Cela kuća je sagrađena od prirodnih materijala – drveta i presovane trske

Kuća od prirodnih materijala – drveta i presovane trske

INTEGRA aktivna kuća je inovativni model čiji su tehnički aspekti gradnje bazirani na prirodnim materijalima. Napravljena je od drveta i presovane trske. Opremljena je low-tech rešenjima, što doprinosi uštedama a ujedno je čini pristupačnom svima. Pritom ima ugrađenu tehnologiju za kontrolu kvaliteta unutrašnjeg životnog prostora.

Paralelno dok rade na prototipu, članovi tima idu ka rešenju da se napravi aplikacija koja bi unutar kuće “komunicirala” sa ukućanima, i davala razne informacije korisnicima prostora, kao na primer o količini ušteđene struje ili ispuštenog ugljen dioksida.

Prirodni materijali, ekološka i energetska rešenja, kao i površina kuća i prilagodljivost njene montaže svakom terenu, čine je veoma dostupnom. Uz minimalne troškove održavanja, vremenom sama sebe isplaćuje. Računica je pokazala da je projektovana cena INTEGRA kuće jednaka sumi 20 prosečnih godišnjih računa za energiju za kuću od 55 m2, građenoj na konvencionalni način i konvencionalnim materijalima.

Sledeća faza

Tim Novi Model ovih dana aktivno privodi kraju pripreme za skoro testiranje prototipa INTEGRA kuće.

“Naš projekat je sada u fazi kada je sve razrešeno i kada nam preostaje samo da proverimo kako će se kuća ponašati u realnom okruženju”, kaže za Balkan Green Energy News portal Tatjana Stratimirović, osnivač tima, projektant i organizator INTEGRA Aktivne kuće, inače arhitekta koja trenutno radi na arhitekturi održivog okruženja koja se odnosi na klimatske promene.

“Ovaj projekat je jedinstveno rešenje nоvе gеnеrаciје, koje svojim dizajnom smanjuje troškove održavanja. Ušteda na smanjenju troškova održavanja je tolika da za 20 godina uštedite za još jednu Integru”, pojasnila je Stratimirović i dodala da će testirati uskoro prototipe za različite načine upotrebe: jedan u Crnoj Gori, drugi na severu Srbije, na granici sa Mađarskom, treći u okolini Šapca, i pokušavamo da se dogovorimo za jednu lokaciju na jugu Srbije”.

INTEGRA AKtivna kuća, funkcionalnost i prirodni materijali
Slika 3. INTEGRA aktivna kuća – prva srpska inovativna ekološki odgovorna stambena jedinica, ukupne površine 55 m2

Zbog svoje inovativnosti, INTEGRA aktivna kuća je ušla među finaliste konkursa Generator koji u Srbji organizuje Societe General Banka.

Komentara: (1)
Dragica Jesovic Trifkovic / 20.09.2022.

Postovani, ovo je nesto sto prevazilazi sve moje snove.

Pred odlaskom sam u penziju, muz je u penziji, imamo troje odrasle dece, jos slobodne, nisu u braku, zive sa nama.

Imamo neku parcelu u okolini Kraljeva, a rado bismo se prijavili za testiranje Vase kuce jer me raduje da je lepo izolovana i ne predstavlja opasnost za ulazak gmizavaca unutra.
Struju i vodu imamo na parceli.

Odgovaralo bi nam za koji mesec, kad odem u penziju da se nastanimo u njoj bilo gde i bilo koliko..

Svaka pohvala za Vas inovativni posao i sve zelje za uspeh u svakom pogledu, i naravno komercijalnom

S postovanjem,
Dragica Jesovic, tel 063 616106

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora