Električna energija

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

elektrane-ugalj-kina-emisije

Foto: Pixabay/MonikaP

Objavljeno

17.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Da bi ostvarila svoj najavljeni cilj da do 2060. godine dostigne nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina, navodi se u izveštaju na koji se pozivaju svetski mediji.

Taj cilj je u septembru prošle godine najavio kineski predsednik Si Đinping. Kina planira da emisije CO2 dostignu vrhunac pre 2030, a da ugljeničnu neutralnost dostigne pre 2060, rekao je Si tokom svog govora na 75. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Zamena elektrana na ugalj obnovljivim kapacitetima bi omogućila uštede od 1,6 biliona dolara

U izveštaju, koji je pripremila organizacija TransitionZero, navodi se da bi zatvaranjem elektrana na ugalj ukupnog kapaciteta 364 GW i njihova zamenom elektranama na obnovljive izvore Kini ostvarila uštede od 1,6 biliona američkih dolara, budući da su vetar i solar sada jefitniji od uglja.

Kina je ove godine uvela sistem trgovine emisijama CO2

Kina, koja trenutno ima preko 1.000 elektrana na ugalj i najveći je svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, je ove godine uvela sistem za trgovinu CO2.

Sada će u Kini biti i najveće tržište CO2 za proizvođače električne energije, čime je dosad mogla da se pohvali Evropska unija, koja je još 2005. godine uvela Sistem za trgovanje emisijama (eng. Emissions Trading System – ETS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. april 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. april 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.